Ljudabsorbenter kan göra skillnad mellan hälsa och ohälsa

Hur bullrigt är det på din arbetsplats? Visste du att ljudabsorbenter kan göra skillnad mellan hälsa och ohälsa? Det här är verkligen något som tål att undersökas och idag kan du använda en helt vanlig mobiltelefon för att ta reda på hur mycket oljud du utsätts för under en arbetsdag. Om det är över 80 dB så ska arbetsgivaren informera och utbilda anställda om detta.

Det gäller att aktivt jobba med ljudnivån och ett sätt är att använda olika typer av ljudabsorbenter. De fungera bra för allt från surret av höj- och sänkbara skrivbord, samtal mellan kollegor och på telefon och ljuden som kommer från kontorsutrustning.

Om ni inreder med riktigt bra ljudabsorbenter kan det göra stor skillnad. Faktum är att detaljer som väggabsorbenterskärmväggar och annan form av ljudisolering kan betyda att du och dina arbetskamrater slipper uppleva stress och ohälsa till följd av buller!

Läs mer: Hur fungerar ljudabsorbenter?

DÄRFÖR ÄR LJUDABSORBENTER SÅ VIKTIGA PÅ ARBETSPLATSER

Om du blir utsatt för starkt buller kan det skada din hörsel. Det kan vara tal om en tillfällig skada eller kanske en permanent hörselnedsättning som du får dras med för resten av livet. På arbetsplatser som kontor, skolor och shoppingcentrum är det knappast läge att gå omkring med hörselkåpor för att hörseln. Men det går att inreda med ljudabsorbenter.

BULLER KAN PÅVERKA OSS NEGATIVT PÅ FLERA SÄTT. DET KAN LEDA TILL:

 • Nedsatt hörsel
 • Tinnitus
 • Ljudkänslighet (drabbar inte alla)
 • Stress
 • Trötthet
 • Nedsatt prestationsförmåga
 • Svårigheter att genomföra jobbsamtal
 • Ökad risk för olyckor på arbetsplatsen

Ta en titt på den listan igen! Det här är verkligen inte punkter som stämmer väl ihop med en hälsosam och produktiv arbetsplats. Detta oavsett om det handlar om ett kontor eller lager. Det är otroligt viktigt att ta tag i bullerbiten och installera ljudabsorbenter för att se till att de här punkterna inte blir aktuella på arbetsplatsen.

Ljudabsorbenter kan göra skillnad mellan hälsa och ohälsa

Ständigt ljud omkring oss kan ge huvudvärk!

LJUDABSORBENTER SOM ÄR FINA ATT SE PÅ

En del ljudisolering sitter på ett osynligt sätt medan annan syns tydligt. Ljudabsorbenter kan vara riktigt fina att se på. En ljudabsorberande väggabsorbent kan ha ett kreativt tryck som för tankarna till skogen eller varför inte en väggabsorbent med formen av världskarta.

Det är enkelt att fästa den här typen av dekorerande väggabsorbenter med kardborre eller med klister. Det beror lite på underlag. Dessutom kan man ofta använda väggabsorbenten som en anslagstavla. Då får den trippel funktion. Den är vacker att se på, dämpar oljud och kan användas för att hänga upp viktiga meddelanden.

Väggabsorbering fungerar som bäst då den har lite större tjocklek. Men det går att variera lite och hänga upp så att det både ser bra ut och gör faktiskt skillnad. Välj ett motiv som passar arbetsplatsen och som känns harmoniskt tillsammans med annan inredning.

LJUDABSORBERING I TAK OCH PÅ VÄGGAR

Det kan vara smart att kombinera ljudabsorbering i tak med den som finns på väggar. I en ljudstudio har man ju oftast ljuddämpande material från golv till tak. På samma sätt kan du tänka för arbetsplatsen där ljud kan studsa från väggar och tak på ett sätt som gör det väldigt jobbigt att vistas i lokalen.

Det går att kombinera ljudisolering för tak med viktiga inslag av spotlights och mer. Materialen är brandsäkra men var noga med att specialinstallationer av lampor utförs av behörig elektriker så att det blir rätt.

Ni kanske inte sitter och ser upp i taket men det är klart att det är en fördel om ljuddämpningen som sitter där är fin att se på. Den bör har färger som smälter in väl med takets inredning. Plattor i svarta eller grå färger kan kännas neutrala och enkla att inreda med.

Ljudabsorbenter i taket är ett vanligt inslag på ett trendigt kontor

SKÄRMVÄGGAR SOM DÄMPAR LJUDNIVÅN

Skärmväggar är också en fenomenal typ av ljudabsorbent som kan användas mellan arbetsplatser. Det går att ställa upp golvskärmar som är gjorda för att dämpa bullernivå. Har ni flera skärmväggar i lokalen kan de samarbeta och dra ner på ljudnivån markant.

När individuella arbetsplatser behöver ljudisolering är skärmväggen för det mesta ett mycket bra val. Tänk bara på att det finns många olika skärmväggar att välja bland. Om oljudet är det ni vill komma åt ska ni välja en skärmvägg som uttryckligen är till för detta.

Det finns ju skärmväggar av metall, plast och trä som förvisso är fina och avgränsar. Dessa kanske kan fungera bra i rum i hemmet men inte för att avgränsa och ljuddämpa på ett kontor! Det ska vara ljudabsorberande material som har rätt tjocklek för att den här lösningen ska fungera.

LJUDABSORBERA KONTORSUTRUSTNING PÅ ETT SÄKERT SÄTT

Det går också att använda ljudisolerande material som du kan stansa ut eller skära till för att sedan klistra fast på kontorsutrustning. Det finns en rad olika typer av maskiner på kontor som kan bidra med en hel del oljud.

NÅGRA EXEMPEL PÅ DETTA ÄR:

 • Skrivare
 • Sorteringsmaskiner
 • Faxar
 • Hårddiskar
 • Luftrenare

Slut ögonen en stund och lyssna omkring dig. Kan du räkna upp hur många maskiner du hör just nu? Det är inte ovanligt om du märker att du hör minst tre olika maskiner som finns omkring dig. Betänk att din hjärna registrerar detta oljud och hanterar det även då du inte aktivt lyssnar.

Självhäftande ljudabsorbering är enkel att använda men det gäller förstås att tänka på att den ska klara av platsen den placeras på. Den bör till exempel vara brandsäker då maskiner som finns på kontoret kan bli ganska varma och förbli på det viset dagen lång.

LJUDABSORBERING SOM ÄR FRÄSCH

Det är också viktigt att tänka på hur enkelt eller svårt det är att hålla ljudabsorbenter rena. Det bör inte bli så att väggabsorbenter, takabsorbenter och skärmväggar snabbt samlar på sig damm och smuts. Om detta sker kanske de inte ens behåller sin ursprungliga färg.

När ljudisolering är gjorda av smarta material är det inte svårare än att man dammar av den. Den som sköter lokalvården bör också se över skärmväggar och annan ljuddämpande inredning för att torka av och hålla den fräsch.

Ljudabsorbenter kan göra skillnad mellan hälsa och ohälsa

VAR BEHÖVS DET LJUDABSORBERING?

Idag används ljudabsorbenter precis över allt. Det är naturligt att vi i första hand tänker på verkstäder och industrimaskiner då vi hör ordet ljudisolering. Men det kan bli minst lika jobbigt att vistas på ett kontor där ljud inte på något vis sugs upp.

KLASSISKA EXEMPEL PÅ PLATSER DÄR DET BEHÖVS LJUDDÄMPNING ÄR:

 • Kontor
 • Lager
 • Skolor
 • Butiker

Det behövs inte tunga industrimaskiner för att folk ska börja må dåligt att buller. Det är många som drabbas negativt av det buller som finns på kontor och i skolor som inte är så högt att det kan skada hörseln.

Med tanke på detta kan vi faktiskt säga att ljudabsorbenter behöver precis överallt. Kanske till och med i ditt hem. Om du inreder en arbetsplats för att jobba hemifrån bör du tänka på detta. När andra är hemma kanske du kommer att dra nytta av en skärmvägg eller ljudisolering som du fäster omkring ditt skrivbord för att kunna jobba ostört hemma.

EN SKRÄDDARSYDD LÖSNING FÖR DIN ARBETSMILJÖ

För att komma fram till vilken typ av ljudisolering som behövs på arbetsplatsen är det viktigt att se på hur mycket buller den lider av just nu. Det finns som sagt appar som kan laddas ner till en mobiltelefon för att testa och mäta upp hur många dB det rör sig om under en vanlig arbetsdag.

Utöver detta är det också bra att spåra källor. Var kommer oljudet ifrån? Det här kan vara en hjälp då ni ska ställa ut skärmväggar för att skapa tysta zoner för medarbetare såväl som då ni undersöker hur maskiner kan tystas.

Testa ljudnivån i er kontorsmiljö för förebygga om problem finns

Testa ljudnivån i lokalerna!

Glöm inte bort golvet. Det kan ju vara så att ett kalt golv bidrar till att buller förvärras. En heltäckningsmatta kan verka isolerande. Det går också att lägga ut mattor i samma syfte. Om ni har möjlighet att bjuda in en person som kan se över lokalerna och spåra källor till buller blir det enklare att komma fram till effektiva lösningar med ljudabsorbenter av olika slag.

FLER SÄTT ATT DÄMPA LJUDNIVÅN PÅ

Utöver att inreda med ljudabsorbenter mellan skrivbord, i taket och på väggar kan det finnas mer att göra för att få ner bullernivån. Varje arbetsplats är unik och det finns säkert uppenbara bullerhärdar där du jobbar.

Rent allmänt kan det vara klokt att se på:

TELEFONSAMTAL OCH MÖTEN

Individuella samtal kan verka otroligt störande. Detta särskilt när det pågår flera samtal samtidigt i samma rum. Det blir svårt att koncentrera sig då flera pratar omkring dig samtidigt. Ett sätt att lösa detta är att se till att alla har bärbara telefoner.

Därpå kan ni skapa en telefonhörna som görs med hjälp av ett kit med skärmväggar som kan bilda ett litet rum. Det går att ställa in både stol och bord för att göra det hela bekvämare. Om fler kan ta för vana att hålla samtal i denna kub kan det vara bra för miljön i lokalen.

Dessutom kan ni ju komma överens om att samtal som inte kräver tillgång till den personliga datorn kan hållas på andra platser. Det är inte så dumt att ta en bensträckare och ta samtalet i fikarummet eller kanske annan plats där det inte stör andra som sitter och jobbar.

UMGÄNGE PÅ JOBBET

Det är klart att vi måste få umgås på jobbet. Om inte blir det tråkigt och kreativiteten hämmas. Fast umgänge på jobbet kan innebära en hel del oljud som stör de som inte umgås samtidigt. På grund av detta är det smart att ha en rutin för hur vi umgås på en arbetsplats.

Runt skrivbord bör vi inte hålla personliga samtal eller dra skämt. I varje fall inte då det finns flera arbetsplatser i samma lokal. Då är det mycket bättre att ta en promenad eller mötas i fikarummet. Dessutom kan det vara klokt att då och då förlägga visst planerings-arbete i konferensrum eller utomhus för att dra ner på buller som uppstår av dessa möten.

MUSIK PÅ JOBBET

Det kan vara trevligt med musik på jobbet men det som du tycker är bäst kan vara en annan människas pest. Investera i bra hörlurar som är bekväma. Ibland kan buller dämpas på ett perfekt sätt med annat ljud. Musik som du stimuleras av på ett bra sätt kan du höra privat med hörlurar som dessutom skärmar av från annat ljud.

Det här kan göra mycket för att du ska känna att det är lättare att jobba många timmar i en lokal där många andra vistas samtidigt. Hörlurar är ett sätt att skapa ett eget rum i rummet på ett utmärkt sätt och de bör rekommenderas till alla medarbetare som tycker om att jobba till musik.

Hörlurar är bra att ha för att ta bort oljud

FLYTTA HÖGLJUDDA MASKINER TILL ANNAT RUM

Om det går att ställa skrivare, faxar och andra högljudda maskiner i ett separat rum är det mycket klokt. Det kan bidra till att det blir tystare i lokalen där ni har era skrivbord. Ett mindre rum eller en skrubb kan vara allt som krävs för att få undan den här typen av kontorsmaskiner.

Dessutom kan ni ju ljudisolera maskinerna i rummet och utrusta det med en dörr som också absorberar oljud så kommer ingen att tänka på hur många utskrifter som görs per dag!