En ergonomisk kontorsstol är en god investering för hälsan

Det kommer säkert inte som en överraskning för dig att det inte är bra att sitta för mycket, välj en ergonomisk kontorsstol för bättre hälsa på jobbet. Visst kan du bli förvånad då du inser hur farligt det faktiskt är att sitta under längre perioder, men du är säkert redan nu på jakt efter en bättre kontorsstol som är ergonomisk. När du väl sitter bör du ju sitta på ett optimalt sätt.

Visst kan du variera med hjälp av höj- och sänkbara skrivbord men sanningen är den att du ändå behöver sitta en hel del då du jobbar vid ett bord. För att förbättra belastningen på nacke, rygg och axlar är det viktigt med en kontorsstol som möjliggör rörlighet och justering av vinkel.

Läs mer: Hur sitter man ergonomiskt?

VIKTIGT ATT SITTA PÅ RÄTT SÄTT NÄR DU SITTER

När du väl sitter gäller det att du sitter på rätt sätt och vad är nu det? En ergonomisk sittande ställning innebär att din rygg och nacke är i rak linje. Du bör ha dina ben i 90 graders vinkel från knävecken och så ska du sätta ner dina fötter i golvet.

Armarna ska du också ha i 90 graders vinkel från armbågen och över bordet. De ska kunna vila på bordet. Ta en titt på hur du sitter just nu. Kan du se skärmen och läsa denna text utan att böja din nacke. Har du 90 graders vinkel vid armbågen då du lägger dina armar på bordet?

Om du har en kontorsstol med armstöd är det viktigt att armstöden är i linje med bordskivans höjd för att du ska kunna hålla vinkeln. Du bör också tänka på hur hand och handled ligger över tangentbordet när du använder det.

NÅGRA SAKER DU KAN BEHÖVA JUSTERA ÄR:

 • Stolens vinkel
 • Armstödens position
 • Skärmens läge (både i höjd och avstånd från din kropp)
 • Fötternas position (det kan vara läge med ett fotstöd)

Det är viktigt med ett bra stöd för svanken så se på kontorsstolar med gott svankstöd när du ska köpa ny kontorsstol.

Viktigt att sitta på rätt sätt när du sitter

NÄR DU INTE KAN FÅ PERFEKT SITTSTÄLLNING PÅ JOBBET

Vi vet att det inte alltid går att övertala chefer och andra ansvariga om att byta ut hela inredningen och skaffa nya stolar och bord för bättre hälsa. Många gånger sker uppgraderingar i flera steg och då är det bra att du tänker på vad du kan göra för att ta hand om din kropp trots att du inte har den perfekta kontorsstolen.

Det bästa du kan göra är att variera arbetsställning. En kontorsstol som går att gunga är ett mycket bra val just för att du faktiskt får rörelse i den. Dessutom kan du ju stå upp och jobba när bordet går att höja. Gör detta med jämna mellanrum.

Hemma kan du faktiskt dra nytta av andra möbler för att byta ställning. Sätt dig en stund i soffan med en laptop eller varför inte lägga dig direkt på golvet? Strykbrädan är också en möjlig plats för stående arbete om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord för ditt hemmakontor. När du jobbar hemifrån är det ingen som kommer att ha någon åsikt om detta eftersom de inte ser din improvisation.

Ta en liten promenad i rummet eller vidare ut på kontoret när du får ett telefonsamtal. Försök att få in mer rörelse både då du sitter och står. Det kan göra stor skillnad både på kort och lång sikt för din fysiska och mentala hälsa.

FÖRKLARA FÖR DIN CHEF VARFÖR DET ÄR DAGS FÖR NYA KONTORSSTOLAR

Oavsett om det är du som bestämmer eller om du är anställd och behöver förlita dig på en chefs förstånd för att få en ergonomisk arbetsplats är det alltid klokt att förklara varför det här är så viktigt. Arbetsskador är dyrbara och arbetsskador är faktiskt rätt så vanliga även på kontor och miljöer där det inte finns maskiner eller vassa verktyg.

Skador som kan uppstå av en felaktig arbetsposition är till exempel nackskador, problem med axlar och rygg och stress. Det kan leda till sjukskrivning såväl som sämre resultat vilket givetvis är negativt för företaget. Jämfört med vad det kostar med prisvärd kontorsutrustning är det ju löjligt att inte investera i ergonomiska kontorsmöbler!

NÅGRA PUNKTER SOM KAN MOTIVERA DEN SOM SKA KÖPA IN KONTORSMÖBLER ÄR:

 • Ergonomiska möbler leder till högre prestation och ett bättre arbetstempo.
 • Med hälsosam arbetsmiljö flödar kreativiteten och det påverkar resultat positivt.
 • Bra kontorsstolar och höj- och sänkbara skrivbord kan påverka sjukskrivningsfrekvensen markant.
 • Stämningen på jobbet blir mycket bättre när folk mår bra vid sina arbetsplatser.

Det här är punkter som du som jobbar hemifrån också ska beakta. Det är klart att du måste ta hand om din hälsa även då du bygger en arbetsplats hemma. Med en stol som skyddar din nacke och rygg från jobbiga skador kan du ju se fram emot mer gjort och så energi och ork när arbetsdagen är över!

God ergonomi ger glad och frisk arbetsplats!

God ergonomi ger glad och frisk arbetsplats!

NÅGRA VIKTIGA FRÅGOR ATT STÄLLA FÖR ATT VÄLJA RÄTT KONTORSSTOL

För att du ska hitta den bästa kontorsstol du kan få för din arbetsplats är det viktigt att du inser vad du har behov av. För att göra det ska du ställa dig själv några frågor.

 1. Hur mycket sitter du i stolen? Handen på hjärtat, svara ärligt! Om det är många timmar bör du verkligen investera i en riktigt bra kontorsstol som skyddar din hälsa.
 2. Hur vill du ha dina armar då du sitter vid bordet? Ska det gå att flytta armstöd upp och ned och kanske framåt och bakåt? Eller vill du helst vara helt utan något armstöd på stolen?
 3. Vad har du lärt dig av tidigare och nuvarande kontorsstol? Ta en titt på den kontorsstol du använder just nu. Fråga dig själv vad som är bra med den och vad som är dåligt. Det här ger dig viktiga punkter som du ska komma ihåg då du väljer en ny kontorsstol.
 4. Vad har du råd med? Det bör inte vara vad som avgör i slutänden men visst är det bra om du vet vad du har råd med så att du kan se på kontorsstolar med priser som du kan betala. Får du personlig hjälp kan du ju också tala om hur mycket du har tänkt lägga på stolen för att få relevant kontorsstol pris.

HUR KAN KONTORSSTOLAR RÖRA PÅ SIG?

Kontorsstolar kan mycket mer än att hissas upp och ner med hydraulisk hiss. En bra stol för kontoret ska givetvis gå att justera för din höjd. Om du är extra lång kanske du bör se på stolar som kommer lite längre upp så att dina ben kan ha rätt vinkel med fötterna stadigt i golvet.

Är du lite kortare finns det också bra alternativ och så kan du ju alltid använda dig av fotpall för att få upp fötterna en bit från golvet då det behövs. Utöver stolens höjd kan du ställa in:

 • Höjbart ryggstöd – Ryggstödet kan också vara höj- och sänkbart. Det kan få betydelse för hur stolen passar ihop med din rygg och svank.
 • Lutning på ryggstöd – Om du kan luta ryggstödet kan du få en bättre sittställning. Lutningen bör vara lätt att justera så att du kan ändra den under dagen för att ändra din ställning på ett bra sätt.
 • Sitt-djup – Det finns stolar för kontor där det går att påverka sitt-djupet, alltså hur djupt i själva stolen du sitter. Det kan finnas flera lägen och det här kan göra att du upplever högre komfort.
 • Gunga – Vad gäller gungeffekten i kontorsstolen ska du se om den är hård eller mjuk. Om det är för mjukt kan det bli irriterande om du gungar till för djupt av en plötslig rörelse. Men tänk på att det kan ta lite tid att vänja sig vid en stols gungeffekt. När du har lärt dig hur den fungerar kan du faktiskt dra stor nytta av att kunna gunga för att röra på dig då du till exempel sitter i stolen och pratar på telefon.

En ergonomisk kontorsstol med hjul ger bra flexibilitet på kontoret

VÄLJ EN KONTORSSTOL SOM ÄR BEKVÄM OCH FRÄSCH

Utöver ergonomi måste vi också tänka på komfort och fräschör när vi ser på kontorsstolar. En kontorsstol med justerbar rygg är inte bara bra för att du kommer åt rätt läge för svanken på ett enkelt sätt. Den är också skön att sitta i då du kan anpassa vinkeln för dina behov och preferenser.

Det kan ju också vara så att du vill ha en kontorsstol utan armstöd. Då är det viktigt att du väljer rätt modell som samtidigt ger dig stöd på andra sätt så att du sitter bekvämt. Om du kan vill du kanske ha mer än en kontorsstol för att variera. Men då gäller det förstås att du har plats för det. Det här kan vara aktuellt om du har flera arbetsplatser som du använder regelbundet.

När det är varmt är det också bra att tänka på hur varmt det blir i kontorsstolen. Det är mycket populärt med kontorsstolar med meshtyg eftersom det tyget andas väl. Det blir inte så svettigt och det är skönt både då det är varmt utomhus och då det blir hett på jobbet!

Tänk också lite på hur du kan hålla kontorsstolen fräsch. Det är inte så dumt att kunna torka av spill och att slippa problem med damm som samlas. Det här kommer att bero på materialet i sitsen så ta en titt på detta när du ska köpa kontorsstol.

DESIGN OCH FÄRG ÄR OCKSÅ VIKTIGT

Du behöver inte nöja dig med en färg som du inte tycker om bara för att du vill ha den bästa kontorsstolen med tanke på ergonomi. Det finns fina kontorsstolar i många olika färger och du bör inte ha några problem att hitta en design som du tycker är fin.

Kanske vill du ha en kontorsstol som matchar ditt skrivbord och andra möbler på kontoret. Eller så väljer du något som blir som en glad färgklick på kontoret. Det finns många möjligheter och vi ger dig rådet att ta dig lite tid till att se på dessa innan du väljer.

DELA STOLEN MED ANDRA ELLER INTE

På vissa kontor är det vanligt att man delar på vissa stolar. Det kan till exempel vara så att flera receptionister använder samma stol under olika arbetspass. Det här är också vanligt på hotell och andra arbetsplatser där personal roterar.

Om du kan ha din egen kontorsstol som du inte delar med andra är det bekvämt. Då kan du ju lita på att dina inställningar sparas och förblir de bästa för dig. Men ibland har du inget val och då är det en fördel med stolar för kontor som är lätta att justera.

Det innebär att du med enkla spakar vinklar och byter höjd. Steglös höjdinställning är det bästa för då kan varje person som använder stolen få ett perfekt läge. Gå igenom en ny kontorsstol med alla som ska använda den så att det inte kommer att upplevas för svårt med god ergonomi med några justeringar.

En ergonomisk kontorsstol fungerar även utmärkt för gaming vid skrivbordet

VIKTIGT ATT LÄRA SIG MER OM HUR EN STOL FÖR KONTORET FUNGERAR

Sist men inte minst måste vi ta upp vikten av att förstå hur en kontorsstol ska användas. Även om det är en enklare modell med några få effekter bör du lära dig precis hur dessa ska användas. En ergonomisk kontorsstol kräver att du förstår lite mer om hur du ska sitta på ett bra sätt.

Du kan läsa i början av den här artikeln hur du bör sitta men om du kan är det inte dumt att få ett besök av en ergonom som visar dig rent praktiskt hur du gör. Se närmre på hur stolen kan hjälpa dig med din ställning och vilka spakar och knappar du ska använda.

Med mer kunskap och lite övning vänjer du dig vid din arbetsstol och den ger dig det stöd som du behöver. Du fortsätter att sitta men du gör det på ett sätt som inte kommer att förstöra din hälsa och ditt humör!