Ergonomiskt arbete med höjbart skrivbord

Du behöver inte ha ett stillasittande jobb och du behöver inte säga upp dig! Vänta inte tills det börjar mola i ländryggen med att skaffa höj och sänkbart skrivbord samt en kontorsstol som är ergonomisk. Idag är det fullt möjligt att inreda för flexibelt arbete utan att det blir vansinnigt dyrt.

Ett höj- och sänkbart skrivbord  är en investering i din hälsa och dessutom kan det göra det mycket roligare att jobba då du känner mer energi. Det här är en hyllad kontorsmöbel som du säkert är nyfiken på. Fast behöver du verkligen ett skrivbord som är hög och sänkbart?

BEHÖVER DU ETT HÖJ OCH SÄNKBART SKRIVBORD?

Det här är den första frågan som vi måste ha svaret på innan du börjar kika på elektriska skrivbord och höj och sänkbara skrivbord med vev. Det är inte alla som har lika stort behov av den här typen av ergonomiska kontorsmöbler.

ETT HÖJ OCH SÄNKBART SKRIVBORD ÄR FÖR DIG OM:

 • Du jobbar vid ett skrivbord minst 2 timmar per dag.
 • Du redan nu känner att du har problem med värk i rygg och axlar.
 • Du upplever att du blir trött och seg av ditt kontorsarbete.
 • Du vill förebygga mot problem med rygg, axlar och nacke.
 • Du vill få mer gjort på jobbet.
 • Du vill få en naturlig anledning till att röra dig med jämna mellanrum och undvika sjukdomar till följd av stillasittande.

De två främsta anledningarna till att folk investerar i höj- och sänkbart skrivbord är att det kan göra otroligt mycket för hälsan och också ge större produktivitet. För dig som jobbar hemma är det här två saker som du definitivt är intresserad av. Det sistnämnda borde också vara ett gott skäl för en chef att se till att alla medarbetare får den här typen av skrivbord!

Ergonomiskt skrivbord för kontoret förbättrar arbetsmiljön

JOBBA UTAN ATT FÅ ONT I KROPPEN

Idag vet vi att stillasittande jobb kan leda till besvär med hälsan och det kan göra mycket ont. För vissa går det snabbt att utveckla problem som tennisarmbåge på grund av överansträngning medan andra upplever att värken smyger sig på långsamt under flera års tid.

För att slippa få ont i kroppen av att sitta mycket bör du dels se på hur du sitter när du gör det. Har du en bra kontorsstol med gungfunktion kan du pendla mellan att sitta upprätt då du jobbar vid datorn och att luta dig bakåt då du talar på telefon. Det går ju faktiskt att röra sig mer i sittande läge också om stolen tillåter det.

Sedan är det förstås väldigt bra om du kan ställa dig upp och jobba då och då. Sikta mot att pendla mellan sittande och stående arbete åtminstone fyra gånger per dag. Om du ställer dig upp och rör dig mer på jobbet kan du enligt vissa studier reducera risken för ryggvärk och annan smärta i kroppen med 80%.

Dessutom förbättrar du din metabolism då du rör dig mer under dagen. Din blodcirkulation förbättras och det är bra för alla kroppens system. Det är ett misstag att tro att det räcker att gå till gymmet när arbetsdagen är över för att skydda din hälsa. Nyckeln till hälsa och en smärtfri kropp ligger i att du regelbundet reser dig och rör på dig. Med en stående arbetsplats har du mycket bättre möjligheter till regelbunden rörelse.

MAYOKLINIKEN I USA HAR MYNTAT BEGREPPET SITTANDE SJUKDOM

På Mayokliniken i USA har man myntat begreppet “sitting disease” som kan översättas som sittande sjukdom, alltså sjukdom till följd av alltförmycket sittande. Flera studier har visat att det finns en koppling mellan flera seriösa hälsoproblem och stillasittande. Det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma, ryggont, vissa typer av cancer och till och med depression.

Enligt Mayokliniken är det bästa botemedlet mot alla dessa följdsjukdomar att du regelbundet bryter sittandet. Detta gäller oavsett om du är i god form eller inte.

NÅGRA VIKTIGA PUNKTER FRÅN MAYOKLINIKEN ATT TÄNKA PÅ:

 • Överdrivet sittande kan numera länkas med förtidig död och kroniska sjukdomar som diabetes.
 • Den som sitter mer än 6 timmar per dag uppvisar fler fysiologiska stress symtom än de som sitter mindre.
 • Om du står minst 4 timmar per dag under en femdagars arbetsvecka kommer du att bränna upp till 650 kalorier extra varje vecka.
 • Med ett skrivbord som är höj och sänkbart kan du minska på värk och irritation i skuldror, händer, handleder och ryggen.

Sitta i en soffa och arbete är ej bra ergonomiskt

ÖKAD PRODUKTIVITET MED ETT SKRIVBORD SOM GÅR ATT HÖJA OCH SÄNKA

Att du mår bättre av att kunna växla mellan stående och sittande på jobbet borde nu vara uppenbart. Ökad produktivitet kanske inte verkar lika självklart så låt oss kika på några punkter som bevisar att den som jobbar med höj och sänkbart skrivbord faktiskt kan prestera mycket bättre på jobbet.

 • En studie av Texas A&M Health Science Center har visat att de som använder höj- och sänkbart skrivbord ökar sin produktivitet med 46%.
 • Samma studie från Texas A&M Health Science Center visade att de som växlade mellan att stå och sitta även reducerade smärtor i kroppen med 75%. Det rimmar väl med de 80 procenten som framkommit i andra studier.
 • Det finns studier som visar att arbete som sker när kroppen är mer rörlig ökar den anställdes kreativitet, produktivitet och samarbetsförmåga. Kanske för att vi kan känna oss piggare när blodcirkulationen stimuleras.
 • En studie i Australien har visat att skrivbord som går att höja och sänka kan förbättra din förmåga att lyssna och förstå samt att utföra uppgifter såväl som att hantera din stressnivå. Precis vad som behövs på varje arbetsplats!

VÄLJ RÄTT HÖJ- OCH SÄNKBART SKRIVBORD FÖR DIG

Det finns många modeller av höjbara och sänkbara skrivbord och du kan givetvis kontakta oss för att få hjälp med att hitta rätt modell för din arbetsplats.

NÅGRA VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ ÄR:

 • Storlek – Det går bra att välja ett litet höj och sänkbart skrivbord som får plats i ett litet utrymme. Det här kan vara perfekt när din arbetsplats är mycket liten och du bara behöver utrymme för skärm och tangentbord på skrivbordet. De bästa höjbara och sänkbara skrivborden finns med olika bordstorlek så att du kan få perfekt passform.

Ett höj- och sänkbart skrivbord med flera bildskärmar

 • Form – Missa inte att du kan få ett höj och sänkbart hörnskrivbord såväl som vanliga rektangulära modeller. Formen bör givetvis matcha din arbetsplats och vara med tanke på hur du kommer att använda skrivbordet.
 • Tekniska detaljer – Går det att hänga en dator under bordsskivan och hur kan du leda sladdar omkring eller genom bordet? Det kan vara bra att kika på innan du köper höj- och sänkbart skrivbord.
 • Höjd – Anta inte att du kommer att kunna höja skrivbordet hur högt som helst. Det lägsta läget är ofta standard men om du är lång ska du kika på vilken längd skrivbordet är gjort för. Det finns populära modeller som passar lika bra för dig som är kort som för dig som är 190 cm lång, du kan ta en titt på detta svenskutvecklade höjbara skrivbord som är både för långa och korta.
 • Ljud – Hur låter det när bordet hissas upp och ner? Om du väljer en modell med två motorer dämpar det ljudet och det är en fördel på en arbetsplats där det kan upplevas som störande med ett skrivbord som ofta hissas upp och ner.
 • Elektriskt skrivbord eller med vev – Det finns modeller som du kan veva upp och ner med vev för hand och elektriska skrivbord där du helt enkelt trycker på en knapp. Vilket du ska välja är en smaksak men det är klart att den elektriska hissen gör det enklare att få in rätt läge. Veven kan dock upplevas som en god uppmaning till att röra lite mer på dig när du växlar mellan sittande och stående position vid skrivbordet.
 • Pris – Det här bör inte vara det som gör att du väljer en viss modell. Men det är klart att ett högt pris på höjbart och sänkbart skrivbord kan få dig att fundera lite. Det viktigaste är att skrivbordet är prisvärt. Vilket tar oss till nästa punkt…
 • Recensioner – För att komma fram till om du tycker att priset på det sänk- och höjbara skrivbordet är skäligt ska du se på recensioner. Många stjärnor är inte en garanti om att du kommer att gilla möbeln men en mycket god indikation om att det är ett bra val.
 • Färg och design – Det är klart att du även ska känna att du gillar skrivbordet. Du kan välja mellan olika färg på bordskivan och material som du tycker om. Ett vitt skrivbord är klassiskt men gråa och svarta toner föredras ofta av flera olika skäl. Här kan du gå på hur din arbetsplats är inredd och vad som känns bäst för dig.

SÅ KAN DU JOBBA MED DITT HÖJBARA SKRIVBORD

När du väl har beställt ditt höjbara skrivbord är det viktigt att du lär dig mer om hur du kan jobba effektivt med det. Det kan göra stor skillnad att förstå mer om belastningsergonomi och börja jobba med medveten växling mellan att stå och sitta vid skrivbordet.

Det kan till exempel vara så att du behöver påminna dig själv om att byta position. Det kan du göra genom att ställa ett alarm. Vissa har till och med appar som gör att de kommer ihåg att lämna skärmen fyra till fem gånger per timme.

Det här kan låta som mycket men när du inser att du genom att stå upp och röra på dig regelbundet syresätter hjärnan och håller kroppen frisk så är det ju verkligen inga problem. Den tid du lägger på jobbet blir ju mycket mer värd när du kan tänka klart och mår bra!

EN ARBETSPLATS FÖR KROPP OCH SJÄL

Utöver ett väl fungerande höj och sänkbart skrivbord är det förstås viktigt att använda en kontorsstol som också erbjuder goda ergonomiska egenskaper. Tänk på att du inte nödvändigtvis kommer att ha samma avstånd till skärmen då du står som då du sitter.

Om du märker att du kommer närmre skärmen då du ställer dig upp kan det vara klokt att flytta lite på den eller att backa. Märk ut på golvet var du bör stå för att det ska bli rätt. Beakta också att du kan använda dig av produkter som ståmatta och gångband för att stimulera din kropp när du står upp och jobbar.

Hur du sitter, står och rör på dig när du jobbar får betydelse, men glöm inte bort avskärmningen. En bra skärmvägg ger dig en plats där du kan känna dig privat och skyddad från insyn. Skärmväggen kan också fungera fint mot reflekterande ljus i skärmen på grund av hur du sitter i förhållande till en lampa eller ett fönster.

RÖR PÅ DIG MER UNDER HELA DAGEN

Vi har nämnt det men måste säga det en gång till för det är så viktigt. Du behöver röra på dig regelbundet hela dagen för att må bra och motverka allvarliga sjukdomar till följd av för mycket sittande.

Ett höj- och sänkbart skrivbord är en mycket bra start och så även en bra kontorsstol som ger bättre rörlighet även då du sitter. Men tänk lite längre och gör det som krävs för att du ska röra på hela kroppen.

Det kan vara så enkelt att du spelar musik som får dig att röra dig i takt när du jobbar, eller att du bestämmer dig för att alltid vända dig om och se på medarbetare som du pratar med. När det blir kaffepaus är det givetvis klokt att inte sitta ner och dricka kaffet. Det kan du göra när du är tillbaka på din arbetsplats. Använd kaffepausen till att gå en sväng på kontoret eller utomhus.

Drick kaffet vid skrivbordet medan du arbetar

En sak är säker, möbler som kan röra på sig inspirerar dig till att röra mer på dig. Har du en knapp att höja bordsskivan med är det som en uppmaning till att röra kroppen med jämna mellanrum. En kontorsstol som låter dig gunga, luta och sätta fötterna i golvet eller på pall gör precis samma sak.

Summan av kardemumman är att du med säkerhet kommer att röra mer på dig om du har ett bra skrivbord som går att höja och sänka samt en stol som ger flexibilitet. Mer rörelse är bättre hälsa och bättre hälsa är kreativitet och produktivitet.