Hur väljer man rätt barstol till restaurangen

Det spelar ingen roll om du behöver snygga barstolar till din restaurang eller vill skapa en mysig hemmabar med proffsiga barstolar. För att få rätt barstol bör du vara medveten om den design som finns och hur den kommer att passa dina behov.

Här på AZ Design kan du hitta den perfekta barstolen för dig men börja med att läsa denna guide till hur du väljer rätt. Det kan vara så att du just nu inte ens är medveten om några frågor du bör ställa dig för att matcha barstol och barbord på bästa möjliga vis.

VÄLJ BARSTOL EFTER ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Det här är det första du ska fundera lite på. Hur kommer barstolen att användas? Om det inte ska sittas så mycket på barstolen så kan du fokusera mer på saker som design och färg. Då handlar det ju mer om en inredningsdetalj som ska inspirerar och försköna.

Om det är så att det kommer att sittas mycket på barstolen så finns det anledning till att fundera lite på vad som skapar en bekväm barstol.

EN BEKVÄM BARSTOL HAR:

  • Ett säte som inte ger träsmak även om det är gjort av trä.
  • Plats för fötter då man sitter högt upp och inte vill dingla i luften med dem.
  • Ett ryggstöd som man kan luta sig tillbaka mot.
  • Enkel rengöring så att det alltid är trevligt att sätta sig i stolen.

En enklare barstol av plast kan passa mycket bra vid barbord utomhus där väder och vind skulle kunna slita på material som trä och tyg.

Barstolar kan användas för allt från att sitta och dricka och äta vid ett litet barbord till enklare sittplatser vid spontana möten. På kontor kan man använda samma barstolar på olika sätt. Det är praktiskt men också något som gör att du ska välja modell med detta i åtanke.

HUR HÖGT KOMMER DU ATT SITTA PÅ EN BARSTOL?

Sitthöjden får givetvis betydelse för om det kommer att fungera på rätt sätt med en barstol. Det finns höj- och sänkbara barstolar som är väldigt praktiska. Men normalt sett så bör en barstol 65 cm hög vara ett bra val.

Om du ska mäta höjden på barstol i enlighet med barbordets höjd så kan du måtta på att sitsen på stolen bör ligga omkring 25-30 cm under bordsskivan. Då kommer det att stämma bra för de allra flesta.

Med detta sagt kan det verkligen vara klokt att satsa på en höj- och sänkbar barstol med fotstöd för att se till att alla trivs vid det höga bordet. Den här typen av hög stol upplevs också som rolig att använda. Därmed är den inte så dum att använda som mötesstol vid ett ståbord på ett kontor.

HUR UPPLEVS DESIGNEN PÅ BARSTOLEN?

Stolens form och de material den är gjord av påverkar hur den uppfattas av de som ska befinna sig i lokalen där den står. Det är välkänt att barstolar i trä upplevs som klassiska och de är ofta väldigt fina att se på.

En snygg barstol av trä kan också vara mycket bekväm om den har ett ryggstöd och en sits där man får plats. Fast en del tycker att det är trevligare med barstolar som är tygklädda. Barstol tyg kan ha olika färger och mönster. Då det finns tyg på sätet så upplevs stolen ofta som lite mer ombonad och mysig att sitta på.

Här får man förstås tänka lite på hur barstol och barbord passar ihop. Om det är så att bordet är av trä och inte täcks med duk kanske det blir finare med en barstol som du lägger en sittkudde i. Det går att göra billiga barstolar mycket lyxigare på detta vis.

Barstolar av plast och metall kan kännas väldigt lättviktiga. De kan fungera bra på ställen där man inte tänker sig att folk ska sitta så länge. Kombinationer av plast och metall känns ofta moderna och här kan man ju välja mellan poppiga färger vilket kan förstärka det moderna temat i lokalen.

Barstolar av plast kan fungera fint för kortare sittstunder

ENKELT UNDERHÅLL ÄR EN VIKTIG FAKTOR DÅ DU VÄLJER BARSTOL

En barstol vit och fräsch kan kännas som en dröm. Men så sitter folk på den och så plötsligt har du fått ett unikt mönster på stolen! Det här är inte snyggt och kan vara en anledning till att du helt enkelt väljer barstolar av trä eller plats hellre än de som är beklädda med tyg.

Konstläder och plast är enklare att ta hand om. Men en barstol med skinn på säte och ryggstöd kan förstås vara otroligt läcker på den klassiska puben. Om du ska använda dina barstolar hemma så kanske du ändå väljer ett material som kräver mer skötsel för att stolarna inte utsätts för så stort slitage som ju är fallet på en restaurang eller pub.

Material som plast är enklare att sköta om. Det är ju bara att torka av när det spills. Trä kan också fungera fint om det har ytbehandlats på ett bra sätt. Trä har också den fördelen att det förblir fint. När man behöver renovera kan man slipa ner och måla om. För några få barstolar hemma är detta helt klart en möjlighet men kanske inte för restauranger och arbetsplatser där personal knappast kan ägna sig åt stolsrenovering på arbetstid.

FLEXIBEL ANVÄNDNING OCH PLATS FÖR MÅNGA BARSTOLAR

En annan sak som du kan tänka på är hur många barstolar du kommer att behöva. I en mindre bar kanske det inte finns plats för fler än några enstaka vid bardisken. Men i andra lokaler kan det ju vara så att man ibland vill ha ett helt gäng fina barstolar.

Om du väljer en stapelbar barstol blir det enklare att använda stolarna på ett flexibelt sätt. Du kan ju stapla de på varandra och ställa i ett hörn när det inte behövs så många sittplatser. Det här är också något som gör det mycket enklare att städa i en lokal med många barbord och barstolar.

En fällbar barstol kan fungera på ett liknande sätt. Den är ju ännu enklare att stuva undan då den blir helt plan i hopfällt läge. Om du ska ha med dig barstolar till mässor och andra evenemang som kräver transport av barstolar så är detta verkligen ett bra val. Det finns lättviktiga barstolar som går att fälla ihop och som erbjuder bekvämt sittande för olika tillfällen.

BUDGET FÖR INKÖP AV BARSTOLAR

Din budget för barstolar kommer också att spela roll. Du kan hitta fina och billiga barstolar vilket är bra om du vill ha många. Men var medveten om den kvalitet du får. Plastbarstolar kan vara lättviktiga och faktiskt slitstarka. Det beror lite på hur de är designade och hur kompakta benen är.

Om du vill ha fällbara barstolar måste du också beakta hur länge de kommer att hålla. Samma sak gäller barstolarna med finesser som fotstöd och höjbart säte. Om det är så att stöd och hissmekanism snabbt slits ut så kanske inte barstolen kan fylla sitt syfte.

Med tanke på detta kan det faktiskt vara att föredra att välja en klassisk design som är billigare men utan en massa funktioner. Ska du ha barstolar som bör hålla under många års tid kan detta vara ditt bästa val med tanke på ekonomi. Då slipper du ju laga och byta ut i tid och otid.

SUMMERING

För att hitta den bästa barstolen för dina behov ska du se på användningsområde såväl som material. Det är viktigt att du väljer en barstolsdesign som du tycker om men också att materialen är lätta att sköta så att stolarna vid barborden håller sig fina länge.

Tänk igenom behov och se på din budget. Välj sedan barstolar som bäst matchar dina krav. Tänk också på saker som färg för att se till att du får rätt känsla i den lokal där barstolarna kommer att stå.