kontorsmöbler som måste finnas på varje kontor

Kontorsmöbler som måste finnas på varje kontor? Det finns några tydliga tecken på att det brister i inredningen på ett kontor. Om det lätt blir stökigt, medarbetare känner sig trötta och stämningen är allmänt tråkig är det dags att se över kontorsmöbler och göra en uppgradering. Det här är en investering i ett kontor där produktiviteten kan öka markant.

KONTORSMÖBLER KAN STIMULERA HÄLSA OCH PRODUKTIVITET

Innan vi tar en titt på de 8 kontorsmöbler varje kontor bör ha bör vi förstå varför det är så viktigt att ta hand om inredningen. Visste du till exempel att det finns studier som visar att gröna plantor i vår omgivning kan dra ner på stress och öka produktiviteten. Det kan vara något att beakta då ni ska inreda med takabsorbenter som dessutom kan kläs med grönt.

MED VÄL GENOMTÄNKTA KONTORSMÖBLER FÅR NI:

 • Lokaler som känns lugna och trygga och därmed drar ner på stressnivåer.
 • Tydlighet som gör det enklare att jobba utan förseningar och onödiga frågetecken.
 • Ergonomiska möbler som skyddar medarbetares fysiska hälsa.
 • Bättre utrymme för kreativitet då medarbetare upplever att de har stödet som krävs för att tänka och utveckla.
 • Mindre sjukskrivningar då folk trivs på jobbet!

Om du jämför vad det kostar med kontorsmöbler som ger dessa effekter och vad det kostar att hantera sjukskrivningar och minskad produktivitet borde det vara alldeles uppenbart att det här en investering som behövs.

Gröna växter ger en bättre arbetsmiljö på kontoret

Glöm inte att inreda med gröna plantor!

När ni trivs på jobbet och mår bra kan verksamheten växa och utvecklas precis så som ni önskar. Nu är vi redo att se på de 8 kontorsmöblerna som bör finnas på varje kontor!

 1. Skrivbord med rätt passform

Ett kontor utan skrivbord är ju inget kontor, det kan alla enas om. Men det finns så många fina lösningar för arbetsplatser att det verkligen är värt att se lite närmre på moderna skrivbordsmöbler innan ni beställer.

Idag är det många som satsar på höj- och sänkbara skrivbord helt enkelt för att det här är mycket bra för ergonomin. Vi vet numer att det krävs regelbunden rörelse för att vår kropp ska må bra. Det här är enklare att få till när det går att snabbt höja bordet och stå upp en stund.

Skrivbordets form bör passa in i rummet. Ibland kan det finnas god anledning till att välja ett stort skrivbord med plats för arbetsplats, kontorsmaskiner och mer. När du ofta håller möten på ditt kontor är det också trevligt med ett lite större bord att samlas omkring för dessa tillfällen.

Då skrivbordet kan ses lite som navet för kontorsmöbler är det verkligen viktigt att välja rätt. Skrivbord som håller hög kvalitet och som erbjuder flexibilitet kommer att användas länge. De lär till och med flytta med er då ni har vuxit så pass att det är dags för nya kontorslokaler.

 1. Ergonomiska kontorsstolar

Vi vill inte stå dagen lång och därmed är det viktigt att ha ergonomiska kontorsstolar för varje arbetsplats. När vi väl sätter oss ned ska det vara på en stol som också främjar rörelse och som ger svanken ett gott stöd.

För att varje medarbetare ska kunna göra personliga inställningar är det viktigt att en ergonomisk kontorsstol går att höja och sänka steglöst. Dessutom är det mycket bra om den kan vinklas på olika sätt.

Vi rekommenderar att ni bjuder in en ergonom så snart som de nya stolarna och skrivborden är på plats. Då kan varje medarbetare få en hands-on genomgång i hur stolen ska anpassas och hur man sitter vid ett skrivbord för att undvika slitningar på armar, axlar, skuldror, nacke och rygg.

 1. Konferensmöbler

Möten, grupparbeten och andra projekt kräver ett rum som är till för detta. Det bör finnas utrustning för videokonferenser såväl som ett bord där alla som är med kan samlas på ett vettigt sätt. Med konferensmöbler kan ni inreda rummet där det går att mötas med goda resultat.

Precis vilka möbler ni kommer att behöva till ert konferensrum beror givetvis på hur stort det är och hur ni kommer att använda det. Utöver teknisk utrustning finns det två huvudsakliga möbler:

 1. Konferensbord
 2. Konferensstolar

Det är viktigt att tänka på hur dessa möbler är utformade med tanke på sikt och hur ni kan möblera om. När samma rum ska användas för konferenser, kundmöten, brainstorming och presentationer är det viktigt att kunna ställa bord och stolar på ett sätt som gör att det går att fokusera.

Läs mer om detta innan ni beställer möbler till konferensrummet. Missa inte att saker som ljuddämpning också kan vara viktigt för detta rum. Det gäller ju att behålla en miljö där det känns fritt att diskutera affärshemligheter utan oro för att allt som sägs läcker ut i närliggande lokaler.

Mötesbord för alla kollegorna på kontoret

 1. Väggskärmar

Om ni har ett kontorslandskap har ni också behov av väggskärmar. Dessa ger avgränsning och fungerar ljuddämpande. Men det är inte bara i större lokaler där många ska samsas om utrymmet som väggskärmarna är så smarta att använda.

Även mindre rum och andra lokaler på jobbet kan behöva dessa skärmar. De ger avskildhet som man inte alltid får i ett rum. Det kan bero på att rummet har stora fönster eller väggar av glas. Med väggskärmen går det att bilda en liten nisch där medarbetaren kan känna att det blir privat och lättare att fokusera.

Det finns ju även bordsskärmar som man fäster på skrivbordet för att få bättre avgränsning. Dessa är utmärkta att använda mellan bord. Skärmar som går att höja blir särskilt användbara i situationer då det är mycket som pågår i rummet. Då går det att höja skärmen för att få avgränsning och mer lugn och ro då det behövs.

 1. Whiteboardtavlor

Vi behöver anteckna och se saker framför oss med hjälp av whiteboardtavlor för att kunna tänka bättre. En bra väggskärm kan även fungera som skrivtavla och det är inte dumt att varje medarbetare har tillgång till detta. Det kan ju faktiskt vara så att projekt blir lättare att genomdriva då det går att se vad som händer på detta vis.

I konferensrum och gemensamma ytor där ni har genomgångar är skrivtavlor ett måste. Det finns modeller som du kan hänga direkt på väggen såväl som portabla varianter som du kan rulla omkring.

Tänk på att det kan variera en hel del i kvalitet mellan olika skrivtavlor. De som är gjorda av glass erbjuder ett väldigt fint stöd på så vis att det inte snabbt blir färgade av pennorna som används. Dessutom är de tåliga mot repor på ett sätt som gör att skrivtavlan får en längre livslängd.

Att skrivtavlorna tillhör de viktigaste kontorsmöblerna råder det inga tvivel om. Det ni bör fundera på är hur många ni kan tänkas behöva och hur dessa tavlor kan integreras på smarta sätt i inredningen.

kontorsmöbler som måste finnas på varje kontor

 1. Förvaringsmöbler

Kontorsmöbler är också till för att ge oss plats för det som inte kan ligga framme. När papper och pärmar som egentligen inte är i bruk står framme ser det rörigt ut. Detta särskilt om de ligger i högar på skrivbord och hyllor.

Genom att inreda med förvaringsmöbler går det att få ordning och reda. Det ger bättre sikt över kontoret. Dessutom är det ju så att vi måste göra plats för nya projekt genom att städa undan de som vi redan är klara med.

Om ni känner att det är viktigt att kunna hämta inspiration från tidigare projekt kan dessa finnas i smarta förvaringsmöbler som gör det lätt att hitta önskade dokument. Det är alltid en fördel om skåp och hurtsar har märkning som gör att alla förstår vad som ska vara var.

På samma sätt det viktigt att ha förvaring för kontorsutrustning och saker som alltid behövs som pennor och annat material. I ett material-rum behövs det hyllor och lådor som är enkla att använda och fylla på.

Vad gäller förvaring kan det också finnas ett behov av personalskåp som en plats för anställda att ha sina privata saker som kanske inte får plats vid arbetsplatsen. Med personalskåp går det att dra ner på röra som kan uppstå när anställda behöver lägga väskor, ytterkläder och mer åt sidan under arbetsdagen.

 1. Tysta rum

När vi talar om vilka kontorsmöbler som behövs för varje kontor går det inte att komma ifrån behovet av att dra ner på ljudnivån på arbetsplatsen. Det är ganska vanligt med buller som ett problem även på ett kontor där det inte körs truckar eller bankas i hårda material som på en verkstad.

När ni ska köpa kontorsmöbler behöver ni alltså tänka aktivt på hur ni kan skapa tysta rum. Dels är det viktigt att se hur det går att jobba med ljudabsorbenter för golv, väggar, tak och maskiner. Dessutom går det faktiskt att skapa tysta rum som kan vara särskilt till för privata samtal och annat som inte passar in i de gemensamma utrymmen.

Ibland är det så att ni måste renovera i tak för att lägga in ljuddämpning i innertaket så att ljud inte sprids mellan olika rum. Men det finns mycket att göra med själva inredningen. Se över hur stolar kan ha mjuka hjul som inte gnisslar och mattor kan dämpa ljudet av folk som går och står vid sina arbetsplatser.

Dessutom kan ni ju tänka aktivt på hur ni med smart inredning kan skapa specifika rum och platser för olika typer av kontorsaktivitet. Det kan leda till att det blir lättare att få det tyst där ni behöver fokusera. Om skrivare, häftapparater och annat finns i ett särskilt rum där de också används tar det bort en hel del bakgrundsljud från rummet där ni sitter och jobbar tillsammans.

 1. Bekväma stolar och loungemöbler

Jobbmiljön bör inte kännas för stel och tråkig. Då kan medarbetare lätt tappa sugen. Ett bra skrivbord och en ergonomisk stol är viktigt men inte allt. Vi vill inte alltid sitta vid våra skrivbord. För att må bra på jobbet vill vi också umgås med kollegor.

Det finns stolar som fungerar lika bra som besöksstolar som för att inreda med i loungehörnor där ni kan sitta ner och vila en stund. Den här typen av kontorsmöbler kan också vara mycket bra att ha då det blir dags för mer informella möten och brainstorming.

Bekväma stolar som inte är till för att sitta vid skrivbord och jobba är också mycket bra att ha och de bör gå hand i hand med bord som passar ihop med stolarna. Det kan också fungera mycket bra med soffor där det går att sitta tillsammans eller kanske ensam en stund för att hämta energi och inspiration på jobbet.

kontorsmöbler som måste finnas på varje kontor

VARJE ARBETSPLATS ÄR UNIK

Det här är 8 typer av kontorsmöbler som varje kontor behöver men inom varje kategori finns det förstås utrymme för olika behov. Det är viktigt att komma ihåg att varje arbetsplats är unik och den kräver skräddarsydd kontorsinredning. Vårt tips är att ni alltid tänker på vad ni skulle vilja ha för er arbetsplats.

Ställ frågan vad som fungera nu och vad som fattas så blir det lättare att bygga på och byta ut med kontorsmöbler som kommer att ta er arbetsplats till nästa liga.