Vad bör man tänka på vid köp av whiteboardtavlor

Innan du köper en whiteboardtavla, läs detta!

Det finns en rad olika typer av whiteboardtavlor som erbjuder möjligheten att skriva och sudda ut precis som på klassiska griffeltavlor men utan stök och damm. Innan du köper en skrivtavla är det viktigt att du tänker igenom hur den ska användas. Detta kommer att påverka vilken modell som är det bästa valet.

Bland moderna skrivtavlor finner du olika material, särskilda effekter som ljudabsorbering och mer. Du kan hitta den perfekta formen för din arbetsplats. Detta oavsett om det är för ditt hemmakontor eller för konferensrummet på ett stort kontor.

Innan du beställer en whiteboard är det smart om du har tänkt igenom följande punkter…

(läs mer: Hur man får bort permanent markör från whiteboardtavlan?)

HUR KOMMER DU ATT ANVÄNDA EN WHITEBOARDTAVLA?

Användningen av whiteboardtavlor får stor betydelse för vilken modell som är bäst. I klassrum där det ständigt suddas och skrivs på nytt krävs det skrivtavlor som klarar stor påfrestning. De bör också vara tillräckligt stora för att få plats med allt som ska antecknas och diskuteras under en lektion.

Hemma kanske du inte behöver mer än en mindre whiteboard som du kan hänga på din kyl med magneter. Om en whiteboard inte används mer än någon gång per vecka med uppdateringar för inköp och liknande är det här alldeles tillräckligt.

FÖR KONTOR FINNS DET TVÅ HUVUDSAKLIGA TYPER AV WHITEBOARDTAVLOR:

  1. Whiteboardtavlor som hängs på väggen. Dessa ska monteras och kan ha olika storlek. Den här typen av skrivtavlor kan också användas som skärm när ni ska hålla konferens med videosamtal eller se en presentation på väggen. Därmed kan den passa mycket bra i mötesrummet.
  2. Skrivtavlor som kan flyttas. Det här kan vara skärmväggar som även är skrivtavlor eller whiteboardtavlor på hjul. Skrivtavlor som man kan flytta på är mycket bra val när ni vill ha en flexibel lösning som går att använda i olika rum på företaget.

Skrivtavlor som kan flyttas passar bra för det moderna kontoret

OLIKA TYPER AV YTOR PÅ WHITEBOARDTAVLOR

Lär dig mer om olika ytor som finns för whiteboardtavlor innan du väljer. Det här är viktigt för en del yt-material är mindre slitstarka än andra. Det kan reflekteras i priset men inte alltid. Om du kan välja ett bättre material för samma pris är det ju smart.

Några vanliga yt-material är:

MELAMIN

Det här är ett enklare material och den här typen av skrivtavlor är för det mesta papper som täcks av ett lager melamin som förvisso kan anses vara tveksamt då det förekommer i samband med livsmedel men som på en whiteboard är säkert att använda sig av.

PORSLIN

Det finns också skrivtavlor av porslin. De är slitstarka och lätta att hålla rena. Det kostar mer att tillverka whiteboards av porslin än med melamin och det gör att priset kan vara mycket högre för den här typen av skrivtavla.

GLAS

På senare tid har glasskrivtavlor blivit mycket populära. De är liksom porslinsvarianterna mycket hållbara och gör att du får en yta som är enkel att hålla ren. Glas och porslin står emot repor på ett fint sätt och det gör att det inte lämnas kvar spår av tidigare anteckningar på tavlan.

SNABB JÄMFÖRELSE AV DE TRE MATERIALEN:

Hållbarhet och spår Rengöring
Melamin Sämre hållbarhet, färg lämnar spår Ska rengöras varje dag
Porslin Lång hållbarhet, inga färgspår Bör rengöras då och då
Glas Lång hållbarhet, inga färgspår Kräver ingen rengöringsrutin

 

Med en titt på hur melamin (och enklare målade skrivtavlor), porslin och glas kan jämföras med varandra ser vi att skrivtavlor av glas är de allra bästa. De är hållbara, de är utan färgspår från tidigare anteckningar och du kan torka av när du känner för det med samma fina yta igen.

Ska vi kora den bästa whiteboardtavlan blir det alltså den som är gjord av glas!

ENKEL ANVÄNDNING ÄR VIKTIGT

Oavsett hur du ska använda din whiteboardtavla bör den kännas smidig att skriva och sudda på. Det är en stor fördel med whiteboardtavlor som har ett metall lager och som därmed är magnetiska.

På dessa kan du fästa både tuschpennor och sudd. Det gör att du aldrig behöver leta efter dessa och du måste inte ha en hållare som sticker ut för att samla pennor och sudd. Det här passar mycket bra i rum där undervisning ska ske men också för konferensrum och i kontorslandskap.

Det blir ju mycket enklare att hålla reda på skrivverktygen då de sitter fast på själva skrivtavlan. Dessutom går det ju att använda små magneter för att till exempel hänga upp papper som hör samman med projektet som planeras på tavlan.

Läs detta innan du köper whiteboardtavla

SKRIVTAVLOR SOM DÄMPAR LJUDET I LOKALEN

När vi jobbar i kontorslandskap där flera medarbetare sitter i samma rum är det väldigt viktigt att dämpa ljudbilden. Det görs enkelt med skärmväggar som är ljudabsorberande. För att få ut mer av den här typen av skärmvägg kan den vara en ljudabsorberande skrivtavla. Då kan tavlan både användas för att skärma av och som praktiskt redskap på jobbet.

Det här är en vägg som det är tillåtet att skriva direkt på. Är den dessutom magnetisk är det ju hur enkelt som helst att snabbt anteckna eller hänga upp något. Det här är smidigt både för en anställds personliga bruk och för grupper som samarbetar om projekt.

FINNS DET PLATS FÖR EN SKRIVTAVLA?

Det här hänger ihop med föregående punkt för när det är snålt om utrymme är det verkligen en fördel att kunna använda skärmväggar som whiteboardtavlor. Detta särskilt då de kan rullas ut på golv så att alla kan se.

Nu ska vi förstås tänka på att den som sitter bakom en skärmvägg inte nödvändigtvis vill låta andra använda väggen för sina projekt och presentationer hur som helst. Om en whiteboard används som privat avskärmning och för egna anteckningar kan det vara bättre att se på andra gemensamma alternativ.

Här är skrivtavlor som ni fäster på väggen smarta på så vis att de inte tar upp någon plats på golvet. Dessutom kan de sitta på ett sätt som gör att alla ser ordentligt. Det här är ju en självklarhet i ett större konferensrum men kanske också i ett kontorslandskap där det är mer begränsat med plats.

whiteboardtavla

Innan ni köper whiteboardtavla är det viktigt att ta reda på om den ryms på golv eller vägg. Måtta upp den yta där ni tänker er att whiteboarden ska finnas. Chansa inte på att det kommer att fungera.

Se också på hur en whiteboard ska installeras på en vägg. Om det är en vägg som är svårare att borra och montera i kan det behövas professionell hjälp. Förbered installationen noga så att ni kan få upp skrivtavlan på en gång då den anländer!

VIKTEN AV ATT SLIPPA FÄRGRESTER PÅ SKRIVTAVLAN

När en skrivtavla är ny är det enkelt att sudda på den. Så länge som du använder dig av tuschpennor som är till för whiteboard är det bara att sudda ut efter varje omgång. Men särskilt enklare yt-material kommer tids nog att börja dra åt sig färgen.

Det här sker gradvis tills ni en dag har en whiteboard med ett stort moln av färgrester där ni skriver som mest. Det kan gå att lösa genom att använda medel för att göra rent. Men när det börjar bli repigt i ytan kan till och med detta vara svårt att lyckas med.

Om ni i nuläget känner att det är trist med en whiteboard som ser ut mer som en red-board eller en gray-board av alla färgrester är det verkligen viktigt att välja en ny skrivtavla med bättre yt-material.

Det finns stor mening med att slippa de där färgresterna som ser så trista ut. Utöver att det inte ser fint ut blir det ju svårt att läsa det som skrivs på tavlan. Dessutom får ni byta ut den mycket snabbare än om ni väljer något som håller högre kvalitet.

Bättre skrivtavlor måste inte suddas och rengöras varje dag för att förbli vita. Det är viktigt att vara medveten om. Det kan ju vara så att ni har projekt där informationen som samlas på en whiteboard bör stå kvar där under flera dagars tid. Kanske längre. Då är det ett stort plus att det är lika enkelt att göra rent om en vecka som samma dag då ni först skrev på tavlan.

HUR STOR SKA EN SKRIVTAVLA VARA?

Det finns standardformat för skrivtavlor och ni har säkert en uppfattning om hur tavlan ska se ut. När det handlar om skrivtavlor för konferensrum är det viktigt att de är tillräckligt stora för att fungera som skärmar till exempel för videosamtal.

FÖR ATT KOMMA FRAM TILL HUR STOR EN WHITEBOARD BÖR VARA KAN DU FUNDERA LITE PÅ:

  • Vad ni kommer att skriva eller rita på den vid varje användningstillfälle.
  • Var tavlan kommer att placeras. På golvet eller kanske på en mindre vägg.
  • Om det bör finnas en plats för pennor under eller vid sidan av tavlan.
  • Om det kan tänkas vara en bra idé med moduler så att ni kan sätta ihop skrivtavlan med andra skrivtavlor för större yta.

LINJERADE SKRIVTAVLOR

Ett alternativ som kan vara mycket bra då en skrivtavla ska användas just för att skriva är linjerade skrivtavlor. Dessa ser ut som skrivblock och har linjer som gör att du kan hålla anteckningarna på tavlan raka.

En linjerad skrivtavla är ett bra val när det ska få plats maximalt med text på tavlan utan att det ser rörigt ut. Men det här är inte lika bra om du vet att ni också vill ha med bilder och andra former på tavlan. Dessa kan ju störas av linjerna som går rätt igenom bilderna som ritas upp.

SKRIVTAVLOR OCH ESTETIK

Det är lätt att fokusera på tavlans vita platta då du ser på skrivtavlor. Men ta ett steg tillbaka och se helheten. Det är inte så dumt att tänka på estetik när du ska ha en whiteboard väl synlig på arbetsplatsen. Kanske kan det vara fint med en ram som har en tydlig färg som passar väl ihop med resten av möblerna i rummet.

Ibland blir det snyggare med enklare design som inte tar plats och som liksom smälter ihop med väggen. Skärmväggar har sin egen tydliga design som bör kännas attraktiv då de används som inredning i ett kontorslandskap. Enkla metallramar eller platsramar kan göra det enklare att hålla rent.

Det finns designervarianter som är i olika färger och inte klassiskt vita. Det här kanske kan fungera väl men tänk på den praktiska användningen innan du rusar iväg med något knallgult eller annat som ser häftigt ut men som kanske inte kommer att vara så läsbart.

Läs detta innan du köper whiteboardtavla

HUR MYCKET SKA NI BETALA FÖR EN WHITEBOARD?

Whiteboard pris kan variera eftersom olika material och form innebär olika kvalitet och kostnad för produktion. Det är dock ni som bestämmer hur mycket ni kan tänka er att lägga på en whiteboardtavla. Här är det klokt att tänka framåt. Det kan vara smart att lägga lite mer på en skrivtavla som kommer att hålla länge och som kan användas på ett flexibelt sätt. Tänk på det då ni ser på alternativen och väljer den bästa whiteboardtavlan till er arbetsplats.