Hur betsar man möbler? Genom att betsa dina trämöbler kan du enkelt ge nytt liv åt gamla möbler. Man behöver inte alltid köpa nytt, ibland kan det fungera lika bra med en renovering av dina nuvarande möbler.

Bets är en fantastisk produkt för att ge trä en naturlig karaktär och framhäva dess riktiga skönhet. Till skillnad från lasyr tränger bets in i träet och färgar det på djupet, vilket skapar en varm och inbjudande känsla i rummet. Bets ger också en djupare färgton än lasyr och en bättre täckning.

När man applicerar bets kan man använda en trasa, pensel eller svamp beroende på vilken produkt man väljer och vilken effekt man vill åstadkomma. Det är viktigt att välja rätt typ av bets för det träslag man har, och att applicera det jämnt för att få ett bra resultat.

Så betsar man möbler – steg för steg

  • Förarbete är en grundläggande del när det gäller att betsa möbler eller träytor. För att få ett bra resultat måste alla tidigare färg- och lackskikt tas bort. Detta kan göras med färgborttagning, eller så skrapar/slipar man bort allt. När ytan är ren och jämn, borsta eller dammsug bort allt damm.
  • Rör om betsen ordentligt innan den appliceras. På så sätt försäkrar man sig om att pigmenten i betsen är ordentligt blandade och att man får en jämn ton på ytan.
  • Använd en ren tygtrasa för att applicera betsen i träfibrernas riktning. Detta säkerställer att betsen tränger in i träet.
  • Torka bort överskottet av betsen med en annan ren tygtrasa. Detta hjälper till att skapa en jämn ton och undvika fläckar eller missfärgningar.
  • Låt betsen torka i minst 3 timmar innan du applicerar ett skyddande lackskikt eller olja.
  • Om du vill ha en mörkare ton kan ytan slipas lätt med fint slippapper, torkas ren och sedan appliceras ytterligare ett lager bets. Detta kan upprepas tills önskad ton är uppnådd. Det är dock bra att vara försiktig och inte överapplicera betsen, då det kan resultera i en flammig yta.

Källa: https://alltommalning.se/betsa-mobler/