Vem uppfann lampor? Det var amerikanen Thomas Edison som tillsammans med Joseph Swan först lyckades skapa glödlampor år 1879. Genom elektrisk belysning förändrades människors livsstil drastiskt. Plötsligt blev det möjligt att läsa och arbeta långt in på kvällarna. Hemmen kunde nu inredas på nya sätt utan rädsla för att snubbla över saker i mörkret, och städer upplystes av reklamskyltar.

Glödlampan omvandlar endast 5 % av den energi den förbrukar till ljus, medan resten av energin omvandlas till värme. För att främja energieffektivitet har EU beslutat att fasas ut glödlampor. År 2013 ska de ersättas av halogenlampor, lysrör och LED belysning.

Den 17 oktober 1879 lyckades Edison demonstrera den första användbara tillämpningen av elektriska lampor. Han dokumenterade sina experiment i omfattande beskrivningar som sträckte sig över 40 000 journalsidor. Han var banbrytande när det gällde att utveckla den första massproducerbara glödlampan (Källa: Tekniska museet)

Men riktigt så enkelt var det inte… Läs vidare om hur det egentligen gick till när lampan uppfanns.

Strid blir samarbete

Den brittiske uppfinnaren Joseph Wilson Swan (1828-1914) tog patent på en glödlampa med en glödtråd av papper efter 20 års arbete år 1860. Senare upptäckte han att bomull fungerade bättre som glödtrådsmaterial. Swan demonstrerade sin uppfinning våren 1879, vilket var sex månader före den välkände Thomas Edison (1847-1931) gjorde det. Även Edisons lampa använde en bomullsglödtråd, men den hade en något längre brinntid än Swans.

Det uppstod en patentstrid mellan Edison och Swan, men de började så småningom samarbeta och grundade The Edison & Swan United Electric Light Company år 1882. Det var också Thomas Edison som skapade världens första julbelysning genom att hänga upp en ljusslinga utanför sitt laboratorium i december 1880.

Lampor i Sverige

Först på 1910-talet började glödlampan bli en vanlig belysningskälla i Sverige, tack vare tekniska förbättringar av volframglödtråden. Vid början av 1900-talet fanns det cirka 50 000 glödlampor i Stockholm.

Det moderna samhället

I det moderna samhället utvecklades en mängd olika elektriska ljuskällor, inklusive golvlampor, taklampor, skrivbordslampor, julbelysning, lysrör i kökslampor och mycket mer. I början var det tillräckligt att elektrisk belysning bara fyllde sitt funktionella syfte med att ge ljus.

Men med tiden ville människor inte bara använda sina lampor för att se bättre utan också för att njuta av själva ljuset. Belysningen gick från att vara enbart funktionell till att inkludera trivselbelysning, mysbelysning och dekorativ belysning. Ett ännu senare begrepp som uppstod är ljusdesign.

Läs mer: Vad kostar det att ha en lampa tänd?