Olika skrivbordsbelysningar för olika kontor

Det finns många olika typer av skrivbordsbelysning och idag kan du välja lampor som är som klippta och skurna för din arbetsplats. Det spelar ingen roll om det rör sig om ett kontorslandskap med många skrivbord eller om det rör ett hemmakontor som inreds i sovrummet. Med bra skrivbordsbelysning så kan du jobba effektivt och bekvämt morgon som kväll.

SKRIVBORDSBELYSNING SOM GÅR ATT RIKTA FRITT

Under en arbetsdag kan du använda ditt skrivbord på flera sätt. Ibland sitter du och skriver på ditt tangentbord, ibland läser du på skärmen, ibland läser du i material direkt på bordet och ibland träffar du kollegor och kunder omkring samma skrivbord.

Det här betyder att dina behov av extra ljusinflöde från skrivbordsbelysning kan variera från timme till timme. Kanske oftare. Då är det inte så dumt att ha en skrivbordslampa med flexibel arm. Den kan du rikta i enlighet med dina behov på ett enkelt sätt.

Det vi ska komma ihåg är att lampor som finns på skrivbord ska samspela med andra ljuskällor. Det kommer dagsljus från fönster och ljus från hängande skrivbordsbelysning som kan monteras i tak direkt över arbetsbordet.

Att ha en riktbar lampa är en tillgång då dagens olika timmar bjuder på olika utmaningar vad gäller ljuset. Betänk hur mycket enklare det blir för dig att se ordentligt på detta vis. Du kan spara dig själv flera problem som lätt uppstår då ljuset inte är anpassat till de behov som finns vid skrivbordet.

LAMPOR SOM INTE TAR STOR PLATS

På ett mindre skrivbord kanske det inte finns så mycket plats över för skrivbordsbelysning. Ett sätt att lösa detta på kan vara att ha skrivbordsbelysning i tak. En annan lösning är att välja en hopfällbar lampa som tar minimalt med plats då den inte används.

Den här typen av lampa kan också passa mycket bra på höj- och sänkbara skrivbord där man behöver kompakt design som klarar av rörelsen av bordsskivan. Bara för att en lampa är liten och kompakt betyder det inte att den inte ger tillräckligt med ljus.

Dagens skrivbordsbelysning har LED-lampor som sprider ljus på ett mycket effektivt sätt. Du kan välja vilken typ av ljus du vill ha och det blir bra trots att lampan är liten. Det här är verkligen praktiskt för det lilla kontoret där ytan är begränsad och måste användas på ett smart sätt.

SKRIVBORDSBELYSNING FRÅN TAK

Det går förstås också att installera skrivbordsbelysning i tak. Det här är hängande skrivbordsbelysning eller spotlights som riktas mot arbetsplatser på ett klokt sätt. När det finns behov av variation kan det fungera med teknik som gör att man lätt riktar lampan med fjärrkontroll eller använder dimmereffekt.

Om det rör ett större kontor där man har flera arbetsplatser på samma yta så är det inte så dumt med mer allmän hängande skrivbordsbelysning från taket. Det kan ge en jämn fördelning av ljuset som eliminerar problem med skuggbildning. Utöver detta så kan ju varje arbetsbord har individuell belysning som används i enlighet med behov.

BELYSNING SOM KAN SPARA PÅ ENERGI

Skrivbordsbelysning med LED är energisnål. Den ger starkt sken och ett gott stöd utan att kosta mer än nödvändigt. Dessutom kan man använda sig av belysning med fjärrkontroll som gör det ännu enklare att hålla ordning på hur lampor används.

Genom att installera timers och liknande teknik kan ni säkra er om att lampor inte står på i onödan. Under en dag eller två kanske det inte gör så stor skillnad vad gäller kostnader men för en längre tidsperiod är det klart att det blir billigare med smart och energisnål belysning.

Det är också viktigt att tänka på kostnaden för belysningen. För det mesta är det bäst att installera i hållbara lösningar som inte behöver bytas ut så ofta. Det finns billig skrivbordsbelysning som snabbt slits ut och som därmed inte kan ses som en god investering.

Om ni har behov av energisnål kontorsbelysning går det bra att kontakta oss på AZ Design. Vi kan ge vettiga förslag som kan dra ner på kostnaderna samtidigt som kontorsbelysningen förbättras avsevärt.

LAMPOR MED FINESSER FÖR BÄTTRE KONTROLL ÖVER BELYSNING

Idag går det att få skrivbordslampor för kontor som har viktiga finesser. Vi har nämnt det där med att det kan finnas behov av dimmer. Inte bara för skrivbordslampor i tak. Dimmereffekt är också något som gärna får vara med i en skrivbordslampa.

En skrivbordslampa med dimmer kan du använda för olika arbetsuppgifter. Du skruvar upp ljusstyrkan då du behöver mer precision. Sedan kan du dra ner på intensiteten då lampan mest fungerar som stödljus som skapar en trevligare arbetsplats.

Det kan också finnas skäl att välja en skrivbordslampa med bländningsskydd. Detta då du kanske kommer att rikta lampan i höjd med ditt eget huvud. Då ska det inte vara så att du måste kisa varje gång du vänder dig i riktning mot lampan.

För friare placering av skrivbordsbelysning är det verkligen en fördel om den är utformad för att inte blända. Då blir det mycket lättare att använda lampan från olika vinklar. Den kan fritt flyttas omkring på bordet och kan även delas av flera bordsgrannar då det krävs.

DESIGN SOM SER BRA UT PÅ KONTORET

Något som också kommer att påverka vilken typ av skrivbordsbelysning som väljs för arbetsplatsen är hur lamporna ser ut. Det är viktigt att ha en trevlig arbetsmiljö. En ful lampa kan störa på flera sätt.

När du bjuder in kunder för möten omkring ditt bord är det ju inte roligt att plocka fram ett gammalt skrälle som både gnisslar och lockar till skratt. Om det inte rör sig om en antikvitet som faktiskt kan leda till intressanta diskussioner så är det bättre att välja något modernt med elegant design.

Tänk på vilken färg lampan har och hur den kommer att passa ihop med andra möbler på arbetsplatsen. Om det är så att du designar ett hemmakontor så kan ju samma lampa användas på flera sätt. Du kanske lånar den för andra tillfällen som då du vill sitta i en fåtölj och läsa en bok.

Om du ska flytta omkring på en lampa så är det också viktigt att den är byggd för detta. Du vill ju inte slita ut lampan så att den inte längre ser snygg ut på grund av att du använder den på fel sätt. Det ska du också tänka på när du ser på design på skrivbordsbelysning. Clips för att fästa lampor ser bra ut så länge som de används på rätt sätt men inte när de töjs ut och inte kan greppa så som tänkt.

Det är viktigt att designen passar användning även vad gäller estetik. Olika design ger olika vibbar. Det här kan vara något som påverkar den inspiration och lust som du känner när du slår dig ner vid ditt skrivbord för att jobba. Snygg design är alltså ingen lyx utan en nödvändighet!
Skrivbordslampa ger bra belysning på ert skrivbord när ni arbetar

DYRA OCH BILLIGA LAMPOR FÖR KONTOR

Det finns olika kategorier av skrivbordsbelysning och du kan till exempel välja mellan dyra och billiga lampor för skrivbordet. När budgeten inte tillåter de dyraste modellerna så är det bra att veta att det finns budgetalternativ som fungerar fint.

Men det gäller att finna balansen. Precis som att det är löjligt att betala en förmögenhet för design du inte behöver så är det dumt att välja en billig lampa som sedan mest irriterar. För att hitta rätt bör du alltid tänka först och främst på användning och de behov som finns.

När du inser vilken typ av skrivbordslampa som kommer att behövas kan du se på olika modeller med olika priser. Så länge som du väljer en modell som verkligen kommer att användas så finns det skäl till att betala lite mer för bättre kvalitet.