Kan en ståmatta få dig att stå mer på kontoret

Vi vet att det inte är bra att sitta för mycket. Trots detta är det många som sitter långa timmar varje dag. Har du ett höj- och sänkbart skrivbord kanske du funderar på hur du ska få dig själv att stå och jobba mer. En ståmatta kan bara lösningen, men är det verkligen så?

Vi tar en titt på varför en ståmatta kan få dig att stå mer och sedan får du själv utvärdera om du tycker att det här är goda argument för att investera i detta ergonomiska redskap. Varje arbetsplats är unik men vi kan av erfarenhet säga att det är få som ångrar att de skaffar ståmattor till sina skrivbord.

EN STÅMATTA BJUDER IN TILL MER STÅENDE

Rent praktiskt så är det förstås så att du med ergonomiska mattor vid skrivbord får en ständig uppmaning om att stå upp och arbeta. Det räcker att du ser en ergonomisk matta på golvet under ditt skrivbord för att du ska påminnas om dina nyårslöften.

För den som måste stå och arbeta som en del av ett rehabiliterande arbete är detta guld värt. Det kan ju lätt bli så att man glömmer bort att trycka på bordets knapp och lämna stolen en stund. Visuella effekter som en riktigt snygg ergonomisk ståmatta gör sitt för att det ska bli ändring snabbare.

FÅ MASSAGE SAMTIDIGT SOM DU STÅR

Det finns också ståmattor som ger massage då du står på dem. Det här fungerar med en mönstrad yta som kommer att trycka mot fotens olika punkter. Då du trycker foten mot mattan så kommer mattans mönster att trycka på ett sätt som gör att du kan stimulera fotens olika punkter.

Det gäller förstås att vara lite aktiv och själv trycka mot mönstret för att få denna effekt. Det är inte mattan som ger massagen utan snarare du själv genom att stå på den på ett aktivt sätt. Nu ska det sägas att vissa tycker att det blir lite för mycket med den här typen av matta att stå på.

Ska du ha en matta under skrivbord som du använder dagligen är det viktigt att du tycker att den är bekväm. För att stå upp och jobba med ergonomi vad gäller din hållning kan det därför ibland vara så att det blir bättre för dig med en annan typ av ståmatta. Kanske en yoga ståmatta som verkligen ger dig god svikt och mjukare stående position.

MINSKA RISKEN FÖR HALKA MED STÅMATTA PÅ KONTOR

En annan sak som kan få dig att stå mer om du har en ergonomisk ståmatta är att den kan minska halkrisken på jobbet. När ett golv lätt blir halkigt av skor med snö som töar så kanske du väljer att sitta ner mer än att stå upp och jobba.

Men med en smart ergonomisk matta som har fasade kanter minskar risken för att du skulle halka eller snubbla bara för att du står upp. Om du ser på ståmatta bäst i test så inser du att den här typen av mattor för stående arbete är mycket populära.

För hala golv kan vi konstatera med säkerhet att ståmattor som ger ett bättre grepp bjuder in till mer stående. Det känns säkert att lämna kontorsstolen då du har en trygg matta att stå på!
Det kan vara skönt med ståmatta även på heltäckningsmatta

PERFEKT PASSFORM PÅ ERGONOMISK MATTA ATT STÅ PÅ

En annan sak som kan bidra till att du står mer om du har en ståmatta är att den har en form som fungerar fint för din arbetsplats. Det finns rektangulära ståmattor men även fina runda ståmattor.

När en ståmatta kan ligga på plats under bordet för att den passar in på ett perfekt sätt så lär den inte skuffas undan i en vrå där den sedan glöms bort. Ståmattor med god passform är alltså något som kan leda till att du står mer helt enkelt för att de alltid finns framme.

Här kan det förstås också fungera fint med någon form av upphängning för ståmatta så att den passar in på ett bra sätt vid ditt skrivbord. Enkel användning och tillgänglighet är nyckelord för dig som vill stå mer på jobbet!

ORKA STÅ LÄNGRE MED ETT GOTT STÖD FRÅN STÅMATTAN

Det här är en väldigt viktig punkt som får betydelse. När du väl ställer dig upp för att jobba vid ditt arbetsbord så kan det bli så att du snart sätter dig ner igen för att du blir för trött i ben och rygg. Det kan bero på att golvet är för hårt för att stå länge på.

Nästa gång kanske du rentav drar dig för att ställa dig upp då du minns hur det började ömma i ländryggen sist du gjorde det. Med en ståmatta som ger ett riktigt fint stöd för ben och rygg så kan du stå upp längre. Dessutom så drar du dig inte för att ställa dig upp igen då det kommer att vara bekvämt och inte leda till slitage av muskler och leder.

TA AV DIG SKORNA MED EN REN OCH FRÄSCH ERGONOMISK MATTA

En ståmatta som har en fräsch design är också något som kan göra att du tar av dig skorna och står mer. Det känns mysigt att stå på en ren matta som är mjuk mot bara fötter eller mot fötter med strumpor. Din komfort på jobbet ökar markant och det är klart att det påverkar hur pass benägen du är att ställa dig upp oftare vid ditt skrivbord.

Välj med andra ord en matta som är lätt att hålla ren med en färg som inte kommer att missfärgas då du står på den med skor. Det kan påverka hur mycket du kommer att stå på arbetet.

TA EN TITT PÅ VETENSKAPEN

Du kan också bli inspirerad till att stå mer och jobba av att ha en ståmatta på jobbet. Särskilt om du tar en titt på vetenskap. Redan 2012 kunde man konstatera att ståmattor kan få stor betydelse för hälsan hos den som måste stå upp mycket på jobbet.

Tester från Loughboroughs universitet i England visade att det faktiskt fungerar mot smärta och trötthet kroppen om du står på en ståmatta. Studien visade att långa stunders stående kunde leda till stelhet och smärta i fötter och hela vägen upp till skuldror och nacke.

Man kunde dock se att de som stod på bra ergonomiska mattor slapp den här typen av besvär. Om du betänker detta och har en ståmatta på jobbet så är det klart att du blir inspirerad till att stå på den. Idag är de flesta som jobbar på kontor medvetna om hur det kan slita på kroppen. När något bevisligen kan värna om din hälsa så vill du ju använda redskapet.

VANA ÄR OCKSÅ VIKTIGT FÖR ATT ANVÄNDA STÅMATTOR FLITIGT

Något vi måste komma ihåg är att det krävs lite vana och rutin för att en ergonomisk matta ska leda till mer stående på jobbet. I början är det lätt hänt att man glömmer bort att stå på ståmattan. Men om du bara är noga med att ha den framme och att faktiskt stå på den varje dag så blir det snart skillnad.

Du kan börja med en liten stund på morgonen direkt när du kommer till jobbet. Sedan är det bara att öka på. Till slut kan det bli så att du helt automatiskt ställer dig upp med jämna mellanrum för att den där ståmattan väntar på dig.

Delar du kontor med fler är det alltid en fördel att påminna varandra om att stå på ståmattan. Då ni hjälper varandra på detta sätt kan det också leda till att ni inför nya vanor och rutiner som är så bra för hälsan på jobbet.