Vilken färg på parasoll är bäst? Kan parasollfärg påverka skyddet? Det är en fråga som vissa trädgårdsägare och restaurangägare med uteserveringar kanske har i åtanke när de väljer parasollfärg.

I ett parasoll fungerar det yttre materialet som en absorberare av ultravioletta (UV) strålar. Det innebär att mörkare färger har en högre absorptionsgrad, med svart som absorberar upp till 90% av solens strålar, enligt en studie från Emory University School of Medicine. Samma studie visade att andra färger kunde minska UV-strålningens genomsläpp med 77%. Dock väljs svart sällan för trädgårdsinredning då det inte associeras med naturen på samma sätt som ljusare nyanser.

Läs också: Hur mycket skyddar ett parasoll?

Ett parasoll fungerar också som en barriär mot strålarna, vilket säkerställer att UV-exponeringen begränsas under dess yta. Detta kan uppnås med vilken färg som helst om materialet är tillräckligt tätt.

Parasoller tilldelas en ultraviolett skyddsfaktor (UPF) som normalt sett anges på tillverkarens etikett. Dessa betyg är desamma som de som används för solskyddsmedel och utomhuskläder. En klassificering på 50 eller högre betyder att materialet kan stoppa upp till 98% av UV-strålarna.

Kommer parasolltyget att bleka?

Absolut, mörka parasolltyger har en tendens att blekna med tiden på grund av exponering för solljus. För dem som vill undvika detta, kan ett ljusare parasolltyg vara att föredra, exempelvis i nyanser som beige eller naturvit. Oavsett färg, spelar parasolltygets kvalitet en avgörande roll för dess långsiktiga bevarande.

Skyddar det mot solbränna?

Att sitta under en parasoll skyddar inte mot solbränna, hävdar en ny studie. Att sitta under skugga är en allmänt använd metod för att undvika direkt solljus. Människor antar ofta att deras hud är fullständigt skyddad så länge de befinner sig under ett paraply. Trots att ett parasoll stoppar direkta strålar, är det ingen match mot den strålning som har spridits i alla riktningar på väg till jorden, säger forskarna.

Se vårt utbud på parasoller.