Att laga en fantastisk pizza kräver den perfekta balansen mellan värme och tid i ugnen. En kommersiell pizzaugn använder höga temperaturer för att skapa den ultimata smältan med en krispig skorpa.

Läs vidare för att ta reda på vilken temperatur en pizzaugn bör vara och hur mycket värme du verkligen behöver för att laga din pizza perfekt!

I hur många grader ska man tillaga sin pizza?

Den idealiska temperaturen för en pizzaugn bör ligga mellan 450-500° C för att laga en pizza till perfektion som sedan serveras på en pizzatallrik.

Dessa höga temperaturer är perfekta för att återskapa en restaurangkvalitativ Neapolitansk pizza hemma.

Men när du lagar en New York- eller Detroit pizza behöver du sänka ugnstemperaturen lite, till en 350°C.

Varför måste en pizzaugn ha så höga temperaturer?

Alla matälskare vet att det är en konst att laga den perfekta pizzan. De höga temperaturerna som uppnås i en pizzaugn gör att du kan laga pizzan snabbt, vilket gör att degen kan svälla, stiga och bakas supersnabbt (60 sekunder för vissa pizzastilar!) utan att fyllningarna överkokas.

När den är tillagad vid tillräckligt höga temperaturer kommer din pizza ut ur ugnen med en lätt krispig skorpa och med varmt bubblig ost som smält jämnt över pizzans yta.

 

Hur varm ska en pizzaugn vara?

Den idealiska temperaturen för att laga pizzan ligger runt 400° Celsius, och det har varit standarden i århundraden.

Vid 400 grader Celsius kokar dina fyllningar snabbt men bränner inte, och din botten kommer ut underbart krispig. Men det finns lite mer till att laga en läcker pizza än bara ugnstemperaturen.

Förvärm pizzastenen

En del av hemligheten med att göra en bra ugnsbakad pizza ligger i att värma upp ungen/pizzastenen innan pizzan går in i ugnen.

Värme stiger, så även om ugnskammaren kanske visar 400° Celsius kanske inte stenen är så het ännu.

Om stenen inte är tillräckligt het kommer din pizzabotten att brännas innan degen är helt genombakad. Det är därför viktigt att förvärma stenen och få den riktigt varm innan pizzan går in i ugnen.

Håll temperaturen och tiden konsekvent

Håll alltid koll på ugnstemperaturen och se till att den är konsekvent. Om temperaturen fluktuerar för mycket kommer du att få en ojämnt tillagad pizza.

Att lägga in pizzorna när pizzaugnen inte är tillräckligt het är ett vanligt misstag som görs när man börjar.

 

Tillagning i vanliga ugnar som inte har så höga temperaturer

Vanliga ugnar har vanligtvis en maxtemperatur på runt 250–280° Celsius. Även om det är möjligt att laga pizza i en vanlig ugn kommer den aldrig att ha samma smak eller konsistens som en genuin ved- eller gaseldad pizza.

Om du försöker göra pizza i din vanliga ugn är det bästa alternativet att försöka få ugnen så varm som möjlig, innan du lägger in pizzan.

Läs även: Varför är lunch viktigt?