Använd rätt skrivbordsförvaring

Vad är bättre, ett städat skrivbord eller ett med tusen prylar på bordsytan? Ett städat bord förstås säger du, men faktum är att alla inte riktigt tänker på detta vis. Det finns de som menar att det kan vara bra för kreativiteten att ha många saker på sitt skrivbord. Om vi ser på forskning så finns det olika svar på frågan.

Något vi kan säga med säkerhet är att en arbetsplats där du vet var allting finns kan ha många fina fördelar. Med bra skrivbordsförvaring så är det ju inte bara så att du får undan saker från ditt arbetsbord. Du kommer också att veta precis var de finns!

EN ARBETSPLATS SOM PASSAR DITT PSYKE

När vi ställer frågan om det är bäst med ett städat eller ett stökigt skrivbord så måste vi komma ihåg att olika personer har olika behov. Din personlighet och det jobb du utför på din arbetsplats kommer att påverka vad som fungerar bäst för dig.

Det är inte nödvändigtvis så att det är bättre att ha en ren och städad arbetsyta, men ordning är alltid en fördel. Att veta var saker finns är ju att spara tid. Du behöver inte lägga tid på att leta efter dokument eller skrivbordsutrustning då allting har sin plats i hurtsar och på hyllor.

FÖRDELAR MED ATT HA DET STÄDAT PÅ SKRIVBORDET

Om du har god skrivbordsförvaring och därmed kan hålla det rent och städat på ditt kontorsbord så finns det några fina fördelar med detta:

MINDRE BAKTERIER PÅ ARBETSYTAN

Då det blir lättare att hålla rent på ett bord som inte är fullt av saker. När lokalvårdaren når ditt bord så kommer det att torkas av då detta är möjligt. Ponera att din dators tangentbord kan husera tusentals olika bakterier. Är det renare på bordet så påverkar det givetvis din handhygien och hälsa på ett positivt sätt.

DU KAN LÄGGA MINDRE TID PÅ ATT LETA DOKUMENT

Det är välkänt att folk lägger flera timmar per vecka bara på att leta upp dokument. Med god filhantering i ditt arbetsrum så slipper du detta bekymmer. Skrivbordsförvaring kan se ut på olika sätt och till exempel vara filsystem för de papper som måste komma fram med jämna mellanrum.

DU KOMMER INTE ATT SKÄMMAS FÖR DIN ARBETSPLATS

Många tycker att det är pinsamt med ett stökigt och dammigt skrivbord. Det känns inte så kul när kunder och kollegor ser spill och allt som ligger på bordet. Om det är rent och ordnat så ökar självkänslan.

Det här är ju också något som gör att det blir lättare att fokusera på möten och det som ska göras. Tänk också på att saker som finns på skrivbordet lätt läggs över på kontorsstolar som är lediga. Det är inte god praxis med tanke på att de där stolarna faktiskt kan dras ut för en gäst som kommer på besök.

Det här blir ju minst sagt pinsamt. En kontorsstol är inte samma sak som skrivbordsförvaring och bör inte vara platsen för saker som hör hemma på hyllor, i lådor eller kanske rentav i sopkorgen.

DU KAN FÅ MER GJORT

Det finns undersökningar som visar att man kan öka produktiviteten med nära 85% om man bara ser till att skrivbord är rena och ordnade. Det här är ju markant och något som kan förändra hur du upplever din arbetsdag samt vilken feedback du får från kollegor och chefer.

ORDNING OCH REDA OMKRING DIG SÅVÄL SOM I DINA TANKAR

En annan sak som många instämmer med är att det blir lättare att hålla ordning och reda på tankar när det är ordnat omkring oss. Om du ska sitta och fundera på saker och lösa problem så kan det bli svårt med halvätna äpplen och staplar av papper som du inte ens mins vad de är för omkring dig.

Om du inte tror på detta kan du göra ett experiment. Hämta en stor kartong eller sopsäck och hiva i allting som finns på ditt skrivbord i den. Testa sedan att jobba resten av dagen med ditt rena skrivbord.

Då du märker att det här var bra mycket bättre än att ha allting liggandes på bordet så är det dags att ordna med proper skrivbordsförvaring. Du plockar upp allting ur säcken eller lådan och lägger i lådor. Kasta det som du faktiskt inte behöver!