Hur rengör man en soffa? Tygmaterial har varierande känslighet för fläckar. Till exempel kan en sammetsoffa oftast rengöras med en fuktig trasa för att ta bort fläcken. För soffor med avtagbar klädsel kan det vara enklare att tvätta den i tvättmaskinen.

Men vad gör man om man har en soffa med en icke-avtagbar klädsel och en envis fläck? Ett mångsidigt tips är att använda en fläckborttagning för möbler, som går att hitta lite överallt till ett rimligt pris.

Applicera sprayen på fläcken, låt det verka och torka sedan av det. Denna fläckborttagning tar bort de flesta fläckar och neutraliserar även dålig lukt. Det är också möjligt att använda galltvål och gnugga mot fläcken, men det kan vara svårt att få bort tvålen från tyget efteråt.

Hur man rengör en soffa – steg för steg

  1. Först och främst, måste du veta vad soffan är tillverkad av. Detta kommer att bestämma vilken typ av rengöringsmetod som är lämpligast.
  2. Dammsug soffan ordentligt för att ta bort löst smuts och damm. Använd en mjuk borste och var noga med att komma åt i veck och skarvar.
  3. Om soffan har lösa kuddar eller klädsel som kan tas av, ta bort dem och tvätta dem enligt anvisningarna.
  4. Gör en fläcktest på en mindre synlig del av soffan med rengöringsmedlet som du planerar att använda för att säkerställa att det inte förstör tyget.
  5. Applicera rengöringsmedlet på en ren trasa eller svamp och börja arbeta på en liten del av soffan åt gången. Använd små, cirkulära rörelser och arbeta försiktigt.
  6. Torka bort rengöringsmedlet med en annan ren trasa eller svamp.
  7. Upprepa steg 5 och 6 tills hela soffan är rengjord.
  8. Efter rengöring kan det vara en bra idé att använda en textilimpregneringsspray för att skydda soffan mot framtida fläckar.

Ta hand om fläcken direkt

Om man har svårt att få rent soffan med vanliga rengöringsmedel kan man hyra maskiner för att tvätta stoppade möbler, men man bör följa instruktionerna noga eftersom kemikalier används.