Hur väljer du rätt skrivbord till hybridkontoret

Skrivbordet är en central möbel på varje arbetsplats där man jobbar med dator. Hur väljer du rätt skrivbord till din arbetsplats? Oavsett om du jobbar hemifrån eller delar rum på ett kontor med andra finns det flera viktiga saker att tänka på. Om du får ett skrivbord med smarta funktioner kan det faktiskt göra skillnad mellan hälsa och ohälsa.

Läs mer: Varför är skrivbord bra?

BÖRJA MED ATT SE PÅ DE VIKTIGASTE PUNKTERNA

Det finns några universella punkter som varje arbetsplats behöver för att vara en hälsosam plats att jobba på. Oavsett vilken typ av skrivbord du väljer ska du tänka på att det bör bidra med:

 • Funktionalitet – Skrivbordet ska gå att använda som tänkt och eventuellt ha finesser som gör att det till exempel går att hänga på en dator undertill eller att dra sladdar på ett sätt som gör att de inte är i vägen.
 • Ergonomi – Ett höj- och sänkbart skrivbord är bland det bästa du kan investera i med tanke på ergonomi. Det kommer att låta dig varva mellan att sitta och stå på jobbet vilket kan göra stor skillnad i hur du mår. Både fysiskt och psykiskt.
 • Snygg design – Kontorsmöbler bör inspirera oss och få oss att tycka om att vara i rummet. Därför är det viktigt att betänka skrivbordets design.
 • Kvalitet – Det bästa skrivbordet håller länge. Eventuellt kan du ha det så länge som du kommer att vara verksam på kontoret. Du byter bara när det kommer nyare modeller med funktioner som är ännu bättre!
 • Utrymme – Det du ska ha på ditt skrivbord måste få plats där. Utöver skärm och tangentbord kanske du vill ha ett system för papper och plats för pennor och planering. Fundera lite på vad som ska vara på bordet och hur du vill placera sakerna för att räkna på den yta du behöver.

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA ETT HÖJ- OCH SÄNKBART SKRIVBORD

Visste du att du faktiskt kan bli smartare av att stå upp på jobbet? Betyder det att du blir dummare om du bara sitter vid ditt skrivbord på en bekväm kontorsstol som du kan sova över i? Nej, så är det förstås inte. Det är helt normalt att behöva sitta ner under en arbetsdag och det blir man inte sjuk av.

Faktum är att du kan skapa en miljö som bidrar till kreativt arbete med ett skrivbord som går att höja och sänka. Det här har flera skäl och framförallt handlar det om att du byter position och rör på dig mer. Det ökar blodcirkulationen och kan få dig att tänka i nya banor.

Stående arbete har blivet mer vanligt, bra att variera arbetsställning

Idag är det inte dyrt med skrivbord som kan höjas och sänkas. Du kan absolut unna dig denna möbel som ger dig mycket mer frihet under din arbetsdag. Även för ett hemmakontor bör du lägga lite extra krut på skrivbordet. Nöj dig inte med ett bord som blivit över men som egentligen inte är till för att jobba på.

Det är stor skillnad mellan ett bord som är gjort för att till exempel användas på en veranda som utemöbel eller bordet som ska vara till för vardagsrummet som ett extra bord att äta vid eller spela spel på. Den här typen av bord fyller sin funktion och är viktiga möbler men de är inte tänkta för arbetsplatser.

Möjligheten att kunna varva sittandet med stående är viktig. Den får du bara med bordet som går att höja och sänka. Det ska du tänka på när det är dags att köpa skrivbord. I och med att det ändå inte rör sig om så stora prisskillnader kan det verkligen finnas anledning till att lägga lite mer på denna finess som du sedan har så stor användning för.

DE VIKTIGASTE FÖRDELARNA DU FÅR MED SKRIVBORDET SOM FÅR ATT HÖJA OCH SÄNKA ÄR:

 • Perfekt passform – Du kan lita på att det här bordet kommer att ha rätt höjd för dig både då du sitter och då du står!
 • Bra för rygg och nacke – Genom att byta arbetsställning med jämna mellanrum kommer du att minska belastningen både på nacke och rygg.
 • Hälsa, hälsa och mer hälsa – Blodcirkulationen ökar då du ställer dig upp och ändrar position. Kanske ännu mer om du väljer ett höjbart skrivbord med handvev. Du kan till och med gå ner i vikt av att stå upp och jobba. Det finns studier som föreslår att det blir 0,7 kalorier mer per minut. En morot för att höja bordet och stå upp igen!
 • Bättre prestation – Du gör bättre ifrån dig på jobbet med ett bord som får din kropp att må bättre helt enkelt för att du kan tänka klart och känner mer energi under dagen.
 • Snyggare hållning – Undvik den där bananformade ryggen och dator-puckeln med ett skrivbord som främjar din hållning.

EN MÖBEL DU KOMMER ATT TRIVAS MED

Välj ett skrivbord som du kommer att trivas med. Utöver att det bör ha funktioner som gör att du får plats med dina prylar och material bör du se lite på vad bordet är gjort av. Saker som färg och ytbehandling kan faktiskt få stor betydelse.

Om du känner att ett svart bord är precis vad du vill ha är det ett bra val. Många tycker att vita bord eller ljusa trä-toner är fint. Tänk bara på att ljusa färger också innebär att fläckar syns mer om det spills och inte städas i tid.

För att du ska trivas med bordet bör det motsvara dina krav. Är du en person som sliter mycket på dina arbetsmöbler behöver du högre kvalitet. Bordet ska också ge dig praktisk användning. Se på saker som var du kan placera din dator och hur sladdarna ska dras. Tänk igenom hur ditt kontor ser ut för att avgöra om det här kommer att fungera bra för dig.

Skrivbord med plats för flera bildskärmar

OLIKA FORMER PÅ SKRIVBORD

Skrivbord kan ha olika former och det ska du förstås också beakta. Även om du har ett väldigt litet arbetsutrymme kan du få fatt i ett litet skrivbord som är bekvämt. Tänk också på hur skrivbord med t-stativ kan frigöra plats på golvet på ett sätt som skrivbord med 4 ben inte gör.

NÅGRA EXEMPEL PÅ MÖJLIGA FORMER OCH STILAR ÄR:

 • Svängt skrivbord – Här får du en sväng bordsskiva och det ger en intressant form på bordet. Normalt sett kommer själva arbetsplatsen att placeras i svängen där du då sitter på mitten. Men det finns andra kreativa lösningar för svängda skrivbord.
 • Rakt skrivbord – Det här är det klassiska skrivbordet som har en rektangulär eller fyrkantig form. Det finns små skrivbord och stora skrivbord med denna form som passar mycket bra på många kontor och även då du jobbar hemma.
 • Små skrivbord – Det här är en kategori för sig för du kan till och med skaffa ett så litet skrivbord att det i stort sett bara har plats för din laptop. Det här kan vara en lösning för hemmet men också på platser som i lobbyn eller receptionen där gäster och kunder kan behöva avlastningsyta för sina medtagna enheter.
 • Hörnskrivbord – Det går att utnyttja rummet på ett smart sätt med hörnskrivbord som går hela vägen ut i hörnet. Det här passar bra då du behöver lite mer bordsyta för att placera saker på bordet.
 • Kombinerat skrivbord och hylla – Det går också att skaffa skrivbord som byggs ihop med förvaringsplats i hylla. Det här är för det mesta skräddarsydda möbler som passas in perfekt på arbetsplatsen där de ska stå.

Olika skrivbord på en trendig och modern arbetsplats

BÖRJA STÅ MER NÄR DU JOBBAR MED DIN DATOR!

Du vill stå mer på jobbet men hur ska du komma igång med detta? Många märker att ett höj- och sänkbart skrivbord inte är en magisk lösning. Det är nämligen lätt hänt att fortsätta sitta på en skön skrivbordsstol trots att det går att höja bordskivan.

Det gäller att hitta metoder för att börja med nya rutiner. Det bästa skrivbordet som går att höja och sänka är en bra start. Med detta på plats kan du göra viktiga saker som:

 • Bestäm en tidpunkt på dagen då du ska byta från sittande till stående och ställ ett alarm. Efter några veckor med alarm kommer du att vänja dig vid att byta och då kanske du inte behöver signalen från datorn eller telefonen längre.
 • Stå inte för länge varje gång du står. Det kan faktiskt leda till att det blir för jobbigt med stående skrivbord. Ta det hela i lugn takt och vänj din kropp vid den nya arbetsställningen.
 • Ge dina fötter, ben och rygg lite mer stöd med en ståmatta som är särskilt till för arbete vid höjbart skrivbord. Det kan göra det lite mjukare att jobba stående.
 • Ge dig själv belöningar när du har lyckats med din målsättning om att stå lite varje dag. Håll ordning på hur mycket du står och fira sedan målen med något kul. Fika med tårta med kompisarna kanske. Eller varför inte något som motsvarar de extra kalorierna som du har bränt ståendes!
 • Se till att stolen på kontoret också är bra så att den matchar ditt skrivbord väl. Då får du bättre övergångar mellan att sitta och stå på jobbet.
 • När arbetsdagen är slut kan du höja bordet så att det är redo för stående arbete då du kommer tillbaka till jobbet nästa dag. Det gör att du börjar med stående position. Därmed har du åtminstone stått en stund innan du sedan sitter och kanske glömmer bort att ställa dig upp igen.

DET VIKTIGASTE ÄR ATT DU RÖR PÅ DIG UNDER ARBETSDAGEN

Ett riktigt bra skrivbord är verkligen viktigt. Om du av någon anledning upplever att du inte vill köpa höj- och sänkbart skrivbord just nu ska du inte uppleva det som att du inte är snäll mot din kropp. Senare forskning har faktiskt visat att det inte är själva ståendet som är det viktigaste.

Det är snarare det att du rör på dig mer som får betydelse. Vi vet numera att det inte räcker att träna en gång per dag för att motverka allt sittande och bromsa utveckling av farliga sjukdomar. Det är genom att röra på dig regelbundet dagen lång som du slipper oroa dig för de så kallade sitt-åkommorna.

Du kan med andra ord satsa på ett vanligt skrivbord som passar din arbetsplats och budget och sedan jobba med att röra dig mer. Det kan du till och med göra med en bra kontorsstol som är flexibel och rörlig. Kom ihåg att det är rörelsen som är viktigt. Sätt på lite bra musik och stampa i takt med foten så kommer blodcirkulationen igång även då du sitter ner.

Stå mer-på jobbet är bra för hälsan

ETT SKRIVBORD SOM ÄR PERFEKT FÖR DIG

Något som du alltid ska komma ihåg vad gäller möbler till din arbetsplats är att du har mycket att vinna på att välja det som är bra för dig. Det betyder i grund och botten att du behöver tänka igenom vilka behov du faktiskt har.

Ett skrivbord med massa coola finesser kan imponera men du måste alltid beakta om dessa kommer att vara viktiga för dig eller inte. När du väljer ett skrivbord som har det du behöver lär du bli mycket nöjd med det.

Det ska du också tänka på då du läser recensioner. Det är när sådant som du bryr dig om rosas som det är väl värt att lägga märke till. Du kan alltid kontakta oss här på AZ Design för att prata mer om skrivbord och vad som skulle kunna passa dig.

Vi älskar att prata om skrivbord och deras finesser och förstår vad du är ute efter då du nämner ord som flexibilitet, gott om plats, bra för ryggen och smarta sladdlösningar!