Vilket porslin är bäst? Porslin är en term som hänvisar till flera material som innehåller kaolin, fältspat och kvarts. Genom att kombinera dessa ingredienser på olika sätt kan man skapa material med varierande egenskaper och utseenden. Ursprungligen härstammar porslinet från Kina, där det har tillverkats i över 10 000 år, och det kallas till och med ”china” på engelska.

Olika typer

Fältspat

Fältspat är den vanligaste typen av porslin som tillverkas i Europa sedan 1709. Det bränns vid höga temperaturer och ger en vit, genomskinlig skärv som är extra tålig mot yttre påverkan och lämplig för serviser.

Benporslin

Benporslin är en annan typ av porslin som innehåller kalciumfosfat från brända djurben och det ger en distinkt vit lyster och är väldigt slitstarkt och slagtåligt. Det anses som både klassiskt och exklusivt och ligger vanligtvis i en högre prisklass än annat porslin. Ofta används benporslin som ett samlingsnamn för allt porslin som innehåller någon andel benaska.

Stengods

Stengods är en keramisk produkt som består av lera och kvarts, och har en rustik känsla. Det är mer poröst än porslin och har en naturlig grå eller brun färg, men kan glaseras i olika färger. Stengods bränns vid hög temperatur och är vanligtvis ugnssäkert, vilket gör det populärt för användning i ugnsformar. Det tillverkas i olika delar av världen, inklusive Skåne i Sverige där man använder lera från området.

Lergods

Lergods är den vanligaste typen av keramisk lera, liknande stengods men bränns vid en lägre temperatur på cirka 1000 grader, vilket ger en rustik och solid känsla. Även lergods är mycket poröst och är lämpligt för dekorativa ändamål, men kräver en glasyr för att vara vattentätt.

Vilket porslin är bäst för restauranger?

Porslin som är mest fördelaktigt för restauranger är oftast robust och tåligt för att klara av det höga tempot i en restaurangmiljö. Vidare är det bra om det är diskmaskinssäkert och tål att ständigt bli tvättat.

Benporslin och stengods är två vanliga val för restauranger på grund av sin hållbarhet och rustika utseende som passar bra för både vardagliga och mer eleganta rätter.