Hur stor lampa över köksbord? Det finns olika typer av lampor, och varje typ har sina egna speciella egenskaper. Den klassiska taklampan ger vanligtvis ett direkt nedåtriktat ljus, medan spotlights ger dig möjlighet att rikta ljuset mer precist. En tredje intressant modell fungerar som en konstnärlig skulptur som hänger ovanför matbordet och fungerar som ett konstverk i sig. Dessa lampor är oftast stora och kräver mer utrymme och ett större bord för att komma till sin rätt.

Läs mer: Vilka stolar till matbord?

Ibland kan det krävas två lampor

Om ditt matbord är längre än 190 cm är det en bra idé att använda minst två lampor så att du får en jämn belysning över hela bordet. Om du bara har en lampa i mitten når ljuset inte de kortare sidorna på bordet. När det kommer till avståndet mellan flera lampor, finns det ingen fast regel eftersom det beror på lampornas storlek och hur de sprider ljuset.

Men det kan vara visuellt tilltalande att ha ett större avstånd från lamporna till bordets kanter än avståndet mellan lamporna själva. Det bästa är att experimentera med ljusets fördelning på bordet innan du bestämmer dig för placeringen och eventuellt installerar lamporna.

Se vårt urval på belysning.

Så hur stor ska lampan vara över köksbordet?

Om ditt bord är kortare än 190 cm, kan du fortfarande använda två lampor, men då kanske med mindre spridning och en mindre storlek på lampan. En alternativ strategi är att välja en lampa med bra ljusspridning för att säkerställa jämn belysning.

När det kommer till att välja rätt lampa för ditt bord finns det två användbara riktmärken att hålla sig till:

  1. Om ditt bord är 80-90 cm brett, bör lampan ha en diameter på cirka 35-40 cm.
  2. För ett runt bord med en diameter på 120 cm är en lampa med en diameter på 50-60 cm passande.

För att förenkla, kan du tänka på att lampan bör vara ungefär hälften så bred som bordet.

Källa: https://viivilla.se/kok/koksbelysning/basta-belysningen-over-koksbordet/