Hur ska man tänka med lampor? Med höstens ankomst kommer också mörkret smygande, och det är då vi vill skapa en inbjudande belysning i våra hem. New York Times menar att: ”Belysning spelar en avgörande roll för att skapa en bekväm och inbjudande atmosfär i ett rum.” Rätt belysning kan göra vardagen smidigare, kvällarna mysigare och framhäva inredningen på bästa sätt.

Läs mer: Hur gör man för att hänga upp lampa i taket?

Hur ska man tänka innan man köper lampor?

 

Plats

Börja med att fundera på var du ska placera lampan. En stor keramisk bordslampa kan förvisso vara vacker, men passar den på ditt lilla sidobord? Om du vill ha en golvlampa, se till att det finns tillräckligt med utrymme både på golvet och runt andra möbler för att lampan ska passa bra.

Storlek

Lampan måste vara proportionerlig till rummet eller syftet. Balansera rummets storlek med lampan du väljer, tänk på lampans funktion också. Exempelvis en golvlampa som du placerar i ett hörn kan vara ganska hög. Medan en golvlampa nära en stol eller fåtölj bör vara inom räckhåll för att enkelt kunna tändas. Vem vill behöva ställa sig upp igen efter man satt sig på den sköna fåtöljen för att läsa sin bok? Fundera även kring lampans effekt och form, eftersom detta påverkar ljusets spridning.

Funktioner

Vissa lampor har praktiska funktioner som kan passa dina behov, som inbyggda dimmers och 3-vägslampor. Dimmers är användbara när du behöver olika ljusnivåer i ett rum. Du kan ha starkt ljus för allmän belysning och sedan dimma för en mer avslappnad atmosfär. 3-vägslampor har tre olika ljusnivåer och är bra för olika belysningsbehov.

Typer

Bordslampor

Dessa lampor passar bra på bord eller sidobord. De ger belysning i området runt bordet och är bra för att lysa upp en stol eller soffa nära bordet. Bordslampor ger en mjuk och behaglig belysning istället för starkt ljus.

Golvlampor

Golvlampor används ofta i vardagsrum för att belysa stora områden som soffor eller hörn. Du behöver inte ha något att ställa dem på eftersom de är tillräckligt höga för att stå direkt på golvet. De är perfekta att placera bakom eller bredvid möbler som en fåtölj eller soffa.

Arbetslampor

Arbetslampor eller skrivbordslampor ger stark och direkt belysning som är användbar när du behöver mycket ljus för att utföra vissa uppgifter. De är perfekta för aktiviteter som läsning där du behöver se små detaljer tydligt.

Källa: https://www.nytimes.com/2018/09/18/realestate/lighting-a-room-simplified.html

Relaterade produkter

Golvlampa Zenta
HERSTAL

från 6 280 kr