Hur stor bordsduk ska man ha? Den viktigaste delen av en dukning är själva duken. Det handlar inte bara om att hitta en bit som matchar din stil, utan också om att hitta rätt storlek som passar ditt bord. I slutet på texten går vi igenom hur du räknar ut storleken på duken till ditt bord.

Hur stor bordsduk ska man ha till ett bord?

När det gäller hur stor bordsduk man ska ha, oavsett dess diameter, är det viktigt att ta hänsyn till bordsdiametern och hur mycket överhäng du vill ha. Vi rekommenderar att du åtminstone har 15–20 cm överhäng.

Om din bordskiva har en diameter på 100 cm bör duken vara minst 140 cm för att passa bra. När du väljer storlek på duken till ett runt bord bör du tänka på följande:

  • Ta hänsyn till din stil och de tillfällen du kommer att använda duken till.
  • För informella stunder bör duken ha ett överhäng på 15–20 cm från kanten av bordet till botten av duken.
  • För mer formella evenemang är det bäst att välja en duk som har ett överhäng på 35–40 cm från bordets kant till botten av duken.

Dukens längd hjälper till att klä bordet och sätta tonen för måltiden. Tänk på det som skillnaden mellan klädseln för en avslappnad brunch och en formell middag.

Nu för tiden finns det en mängd olika färgalternativ och mönster att välja mellan när det kommer till dukar. Den klassiska vita duken är tidlös och passar alltid. Men det kan också vara roligt att lägga till en personlig touch med hjälp av duken eller följa säsongernas tema. Under vintern kan en dämpad röd eller grön duk vara passande, medan en ljusare duk kan vara mer lämplig för sommarsäsongen.

Wikihows guide till hur man mäter för en duk ger detaljerade instruktioner för hur du mäter ett bord med olika former och storlekar.

Så här mäter du

Hur mäter man hur stor duk man ska ha till ett runt bord?

Bordsdiameter + överhäng * 2

Du har ett runt bord med diametern 70 cm, och du vill att det skall hänga 15 cm. Då ser ekvationen ut som följande: 70 + 15*2 = 100.

Du behöver ett runt bordsduk med diametern 100 cm.

Hur mäter man hur stor duk man ska ha till ett fyrkantigt bord?

Längd + (överhäng*2) = bordsdukens längd

Bredd + (överhäng*2) = bordsdukens bredd

Du har ett fyrkantigt bord med längden 140×80 cm, och du vill att det ska hänga 15 cm på längden och 15 cm på bredden. Då ser ekvationen ut: (140 + 15*2) och (80 + 15*2)

Du behöver en bordsduk med måtten 170×110 cm för ett bord med måtten 140×80.

Läs mer: Hur många stolar runt ett bord?