Hur placera skrivbord? Skrivbordet är en av de viktigaste möblerna i ett kontor eller hemmakontor. Men en felplacering kan hindra din produktivitet. Till exempel kan en dålig vinkel mot fönster orsaka bländning på skärmen, att ha ryggen mot dörren kan skapa stress, och att vara vänd mot en tråkig vägg kan vara oinspirerande.

När du spenderar flera timmar om dagen vid skrivbordet kan även det minsta detaljerna påverka din produktivitet, exempelvis höjden på stolen eller bildskärmens placering.

Placera ditt skrivbord nära en naturlig ljuskälla

Först och främst bör du placera ditt skrivbord nära en naturlig ljuskälla. En del gillar att placera skrivbordet mot fönstret, men det kan vara aningen distraherande. Istället kan du ställa ditt skrivbord vinkelrätt mot fönstret. Genom att göra detta kan du dra nytta av flera fördelar.

För det första kan den fantastiska utsikten fungera som en inspirationskälla och en avslappnande rutin som hjälper dig att fräscha upp ditt sinne utan att du behöver lämna ditt skrivbord. Dessutom kan användning av naturligt dagsljus vara en miljövänlig lösning som hjälper till att spara energi. Om du dessutom har vita kontorsmöbler, kan de reflektera ljuset och hjälpa dig att använda mindre el för belysning.

Genom att placera ditt skrivbord vid fönstret kan du ta vara på både skönheten i omgivningen och på naturens fördelar. Det är en enkel och effektiv metod för att skapa en mer positiv och hälsosam arbetsmiljö.

Saker du bör veta för att hitta den perfekta platsen för ditt skrivbord

Ha dock i åtanke att det inte finns något universellt i hur man placerar ett skrivbord. Det beror på många andra faktorer som själva möbeln, andra möbler i rummet, och om du har ett hörnskrivbord är dina förutsättningar lite annorlunda kontra ett vanligt skrivbord eller ett höj- och sänkbart skrivbord.

Alla har också olika preferenser, vissa vill ha kontroll över hela arbetsytan med andra personer föredrar att undvika distraktioner och därför placerar man skrivbordet mot en vägg.