Kylskåpet är en oersättlig apparat i alla hem och restauranger. Utan dem skulle vi inte kunna försvara färska råvaror. Dessa köksmaskiner är ansvariga för att hålla våra livsmedel fräscha och kylda. Men hur mycket energi förbrukar egentligen ett kylskåp? Låt oss utforska detta närmare och ge svar på några vanliga frågor.

Hur många watt drar ett kylskåp?

Energiförbrukningen för ett kylskåp kan variera beroende på flera faktorer, inklusive märke, modell, ålder och storlek.

Generellt sett förbrukar ett standardkylskåp med en kapacitet på cirka 500 liter ungefär 100 till 200 watt när det är i drift.

Större kylskåp eller sidobyggda modeller kan förbruka mer energi, medan mindre eller mer energieffektiva modeller kan förbruka mindre.

Läs även: Hur fungerar ett kylskåp? En djupdykning i kyltekniken

Hur många kWh drar ett kylskåp?

Medan vissa mindre eller mer energieffektiva kylskåp kan förbruka så lite som 50 watt när de är i drift, kan större eller äldre modeller förbruka uppemot 300 watt eller mer.

Den angivna intervallet på 100 till 200 watt är vanligtvis en generell uppskattning för en medelstor, modern och energieffektiv kylskåp när det inte krävs extra energi för exempelvis avfrostning.

För att få en exakt uppfattning om energiförbrukningen för ett specifikt kylskåp bör man kontrollera dess energiförbrukningsmärkning eller konsultera tillverkarens specifikationer.

För att beräkna den totala energiförbrukningen för ett kylskåp över en viss tidsperiod, som vanligtvis mäts i kilowattimmar (kWh), multiplicerar man den genomsnittliga energiförbrukningen i watt med antalet timmar som kylskåpet är i drift.

Till exempel, om ett kylskåp förbrukar i genomsnitt 150 watt och är i drift 24 timmar om dagen, blir den totala energiförbrukningen.

Energiförbrukning (kWh) = Effekt (W) × Tid (h) = Wh / 1000 = kWh

Energiförbrukning (kWh) = 150W × 24h = 3600Wh / 1000 = 3.6kWh

Således skulle detta kylskåp förbruka ungefär 3.6 kWh energi på en dag.

Genom att välja en energieffektiv modell och ta hänsyn till hur ofta du öppnar ditt kylskåp och hur länge det står öppet kan du minska dess energiförbrukning ytterligare.

Kom också ihåg att regelbundet rengöra och underhålla ditt kylskåp kan hjälpa till att optimera dess prestanda och minska dess energiförbrukning över tid.

Källa: https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/nar-du-ska-kopa-nya-produkter/vitvaror/