Föreställ dig en lång, varm sommardag. Du är trött. Du är svettig. Du har haft nog. Det enda du vill i hela världen är en kall öl. Men du glömde att lägga in några i kylskåpet igår, och du har inte en enda kall öl i hela huset.

Ja, det är en mardröm. Till skillnad från drinkar, kan du inte slänga i några isbitar i ölglaset för att kyla det. Tro mig, is är inte bra för ölens smak. Men oroa dig inte. Här går vi igenom hur lång tid det tar att kyla ned öl i kylskåpet.

Läs också: Hur frostar man ölglas?

Faktorer som spelar roll när man ska kyla ned öl

  • Storleken på ölflaskan eller burken
  • Nuvarande temperatur på ölet
  • Alkoholinnehållet i ölet
  • Specifik typ av öl
  • Sockerinnehåll
  • Genomsnittstemperaturen i kylskåpet eller frysen

Så hur lång tid tar det att kyla ner öl i ett kylskåp?

Beroende på rumstemperaturen där du förvarar dina flaskor och beroende på ditt kylskåp tar det mer eller mindre 6–8 timmar för ölen att kylas ned till en välkyld och drickbar temperatur.

Om du har turen att ha tänkt på det i förväg och har 7–8 timmar tillgodo innan du vill dricka ölen, släng bara in den rumstemperade ölflaskan eller ölburken direkt i kylskåpet. Ölen kommer att kyla från rumstemperatur till drickbar temperatur på 7–8 timmar.

Eftersom det tar så lång tid är det inte en bra lösning för någon som vill ha en öl nu eller inom nästa timme.

Så medan du använder andra metoder för att snabbt kyla ner en öl, se till att du lägger in några fler i kylskåpet till imorgon! Läs mer om olika metoder för att kyla ned ölen snabbt.

Så lång tid tar det för en öl att bli kall i frysen

Tiden det tar för en öl att bli kall i en frys beror på frystemperaturen och mängden alkohol i ölet.

En enda flaska eller burk öl vid rumstemperatur tar cirka 40 minuter att nå drickstemperatur i en frys inställd på -20 grader, vilket är standardtemperaturen för en typisk hushållsfrys.

Detta är precis tillräckligt med tid för att börja laga middag eller ta en dusch, så timingen är ofta perfekt.

Temperaturen sjunker snabbt i början och börjar sedan närma sig rätt temperatur långsamt.