Tips för att arbeta med ett höj och sänkbart skrivbord

När du väl har investerat i ett höj och sänkbart stativ för ditt skrivbord så är det ju synd om du inte använder det. Många är helt övertygade om att de kommer att stå upp för jämnan om de bara har ett höj- och sänkbart skrivbord. Fast i verkligheten är det inte alltid så lätt att komma ihåg att ställa sig upp.

När du har en superbekväm ergonomisk kontorsstol så kanske stativet förblir i lägsta position dag ut och dag in. Här ska vi se på vad du kan göra för att använda ditt höjbara skrivbord på ett aktivt sätt. Ta med dig dessa tips och börja stå mer på jobbet!

  1. Börja i stående position

Det främsta anledningen till att du köper ett höj och sänkbart stativ till din bordsskiva är ju att du vill börja stå upp och jobba. Med ett höj och sänkbart skrivbord stativ är det bara att justera höjden på bordet till den som passar dig perfekt för stående arbete.

Fast det som många upptäcker är att det aldrig blir någon stående position trots att du har ett bordsstativ som tillåter det. Du glömmer bort eller så känner du att det ändå inte är så bekvämt att stå upp. Det här är hinder som du kan ta dig över genom att börja varje arbetspass i stående position.

Även om du inte tar dig för att höja ditt stativ bord en gång till samma dag så har du ju faktiskt använt det. Om du kan vänja dig vid att även avsluta ditt arbetspass vid bordet genom att stå vid det så är det ju i rätt position när du kommer tillbaka för att jobba igen.

  1. Välj ett elektriskt skrivbord

En annan sak som kan göra att du inte använder ditt höj och sänkbara stativ så ofta som tänkt är att det höjs med en vev. Det fina med elektriska skrivbord är att de är så enkla att manövrera. Du kan till och med ställa in i motorns minne vilken position du vill ha då du står upp. Då behöver du bara trycka en gång på knappen för att bordet ska inta rätt läge för dig.

Ett höj och sänkbart bordsstativ som drivs med elektrisk hiss kan vara rätt val för den som lätt blir trött på att hålla på och veva. Det här är ju dessutom en modell som inte låter så mycket. Om du har kollegor i samma rum kan de bli irriterade av att du vevar upp och ner flera gånger per dag.

  1. Påminn varandra om att stå upp

Har du kollegor omkring dig kan det vara en hjälp för att komma ihåg att hissa upp ditt bordstativ så att du står upp. Har alla ståbord höj och sänkbart så kan ni ju stå upp tillsammans. I början kanske det verkar lite fånigt men tids nog märker ni att gruppinsatsen faktiskt gör skillnad.

Dessutom behöver ju ingen irritera sig på eventuellt oljud när ni använder era höj och sänkbara skrivbord. Ni gör ju detta tillsammans och då låter det bara under den stund då hissen är igång. När era bord står mot varandra så är det faktiskt inte så tokigt att de har samma höjd. Det ger en bättre känsla i rummet än när en person står upp och de andra fortfarande är i sittande läge.

  1. Investera i en ståmatta

Något som kan få dig att vilja dra mer nytta av ett höj och sänkbart stativ är om du kommer att stå på ett bekvämt sätt. En ståmatta ger dig mer stöd och du slipper få ont i ryggen av ett hårt golv. Dessutom kan ståmattan verka på ett stimulerande sätt. Du kanske upplever att du får mer energi av att stå på den.

Bara det att det ligger en ståmatta under bordet och väntar kan vara något som initierar trycket på knappen som får ditt bordsstativ att röra sig uppåt. Det blir en form av inspiration kan man säga.

En ståmatta fungerar utmärkt för personalen i en reception

I en reception kan en ståmatta bli nödvändig!

  1. Gör vissa saker stående

Om det är svårt att få ordning på växling mellan sittande och stående så kanske det kan vara en hjälp om du kopplar vissa aktiviteter till stående. Om du till exempel ska fylla i ett formulär så kan du bestämma att du gör det stående. Om du däremot ska ta ett telefonsamtal så lutar du dig hellre tillbaka i din Herman Miller kontorsstol för att verkligen slappna av.

Ska ni ha ett möte på jobbet kan det vara läge att hissa upp ditt bordsstativ så att alla kan stå upp. Kortare möten kan verkligen utföras på detta vis. Man måste inte sitta ner bara för att man passar på att dricka en kopp kaffe.

  1. Testa ett gångband under bordet

Ett kreativt sätt att bli bättre på att dra nytta av ett höj och sänkbart stativ för skrivbordet är att skaffa ett gångband som du placerar under bordet. En del tycker att det blir för svårt att gå på detta vis vid skrivbordet och samtidigt jobba. Men andra tycker att det är riktigt kul.

Det kan vara något att testa. Om det fungerar bra för dig så får du ytterligare en anledning till att höja skrivbordet och stå och jobba, eller gå och jobba får vi ändå säga.

  1. Se till att stativet fungerar väl

Ett höj och sänkbart stativ som inte fungerar som det ska kommer inte att användas. Om du till exempel har en vev som är trög att få på plats när du har snurrat klart kanske du låter bli att använda den. Detsamma gäller elektriska skrivbord där hissfunktionen inte är som den ska. Om du behöver underhålla det höj och sänkbara skrivbordet så bör du göra det.

När du ska köpa höj och sänkbart skrivbord är det också klokt att köpa god kvalitet. Lägg lite mer på ett bord som kommer att fungera som tänkt. Då ökar chansen för att du kommer att använda det flitigt varje dag.

  1. Läs på om fördelar med att växla position på jobbet

Det kan också vara en hjälp om din motivation ökar. Om du läser lite mer om varför det är så bra med bordsstativ som man kan höja och sänka så inser du varför du ska stå upp. Du kan också se videos online där experter förklarar vad som händer med din hälsa om du står upp och rör mer på dig på jobbet. Det här kan verkligen göra stor skillnad!

  1. Ställ in ett alarm

Om det bara är så att du helt enkelt glömmer bort att ställa dig upp för att du är så upptagen med jobbet på skrivbordet så kan du använda dig av alarm. Du kan ha en signal på din dator eller mobiltelefon som påminner dig om att det är dags att stå upp. Ställ in hur ofta alarmet ska gå så att det passar dig.

Tänk på att inte överdriva. Om du ska ställa dig upp var 20:e minut så kan det bli riktigt irriterande. Då kanske du sitter kvar trots alarmet för att du inte har lust att avbryta det du gör så ofta för att stå upp.

  1. Spela musik du inte kan sitta stilla till

Ett sista tips är att spela musik på jobbet. Om du väljer att spela musik som du gärna rör dig till så är chansen för att du ställer dig upp mycket god. Du kan ju stå och gunga framför ditt skrivbord till musiken som är så medryckande. Det är bra för hela din kropp. Blodcirkulationen kommer igång och då kan du tänka mycket bättre.

Det behöver inte vara musik på hög volym för att det här ska fungera. Men försök att få lite omväxling. Om musiken du gärna rör dig till spelas någon gång per dag och inte hörs hela dagen lång så är det troligare att den får dig att vilja höja ditt bordsstativ och röra lite på fötterna.