Hur många koppar kaffe per paket? Att tänka på hur många koppar kaffe du får från ett paket är kanske inte det första du funderar på när du köper kaffe, men det blir viktigt om du tillexempel har hand om inköpet av kaffe till ett kontor. Här försöker vi förklara hur du kan tänka när du försöker räkna ut hur mycket kaffe du behöver.

Rätt dosering

En aspekt är doseringen, som är avgörande för att få fram den bästa smaken i ditt kaffe. Använder du för mycket kaffe i förhållande till vatten kan det leda till en besk smak, medan för lite kaffe kan göra att smaken blir svag och kaffets komplexa aromer inte kommer till sin fulla rätt.

En dosering på cirka 6 gram kaffe per 1 deciliter vatten rekommenderas av många experter. Den här doseringen kan variera beroende på vilken typ av kaffe man dricker. Det vanliga kaffemåttet som många använder hemma motsvarar ungefär 6-7 gram kaffe, vilket är en skopa per deciliter vatten.

En vanlig kopp med kaffe rymmer ca 1,5 deciliter kaffe. Detta betyder alltså att kaffe åtgången blir ungefär 9 gram kaffe per kopp.

källa

Så många koppar kaffe får du ut per paket

Nu när vi har gjort klart för oss hur mycket kaffe det går åt för varje kopp, ska vi istället ta reda på hur många koppar kaffe ett helt paket räcker till, ett vanlig. En vanlig kopp kaffe innehåller ungefär 9 gram kaffe, så en påse kaffe som väger 450 gram ger dig cirka 50 koppar kaffe.

Här är några exempel på hur många påsar kaffe som kan behövas på ditt kontor under en arbetsvecka, baserat på antalet anställda som dricker kaffe och antalet koppar per dag (räknat på ett genomsnitt av 3 koppar per person): 10 anställda (30 koppar kaffe per dag) behöver cirka en halv påse (270 gram).

Läs också: Hur gör man kokkaffe i kastrull?