Tvätta klädda stolar? Att rengöra klädda stolar kan vara svårt. Då man inte kan ta av klädseln och tvätta i en tvättmaskin. Många gånger behöver man använda en ångtvätt för att ta bort smuts och fläckar från materialet, men inte alla har tillgång till en sådan. Därför har vi samlat några tips för att rengöra stoppade stolar utan att behöva använda en ångtvätt.

Dessa verktyg behöver du

  • Dammsugare + munstycke för klädsel
  • Bikarbonat
  • Flytande tvättmedel
  • Mikrofiberdukar
  • Handduk
  • Pappershandukar
  • Tandborste med mjuk borst (tillval)

Tvätta klädda stolar – steg för steg

Steg 1: Förberedelse

Börja med att dammsuga stolarna noggrant för att ta bort löst smuts och damm, använd gärna ett munstycke för klädda stolar. Se till att du har de nödvändiga verktygen och rengöringsmedlen till hands, såsom en mjuk borste, en rengöringslösning, en mikrofiberduk och en sprayflaska.

Gör en mild rengöringslösning genom att blanda 1 tesked flytande tvättmedel i en balja med 1 liter vatten. Testa rengöringsmedlet på en liten, dold del av stolens klädsel för att se om det orsakar några skador eller missfärgningar.

Steg 2: Rengöring av stolarna

Spraya rengöringslösningen på stolens klädsel och låt den sitta i några minuter. Använd en mjuk borste för att försiktigt skrubba klädseln och ta bort fläckar och smuts, tänk på att skrubba försiktigt. Torka sedan av klädseln med en ren mikrofiberduk för att ta bort rengöringslösningen och eventuella rester.

Steg 3: Fokus på fläckar

Om det finns envisa fläckar, blanda en pasta av bikarbonat och vatten och applicera på fläcken. Låt det sitta i cirka 20 minuter innan du torkar av det med en fuktig trasa.

Steg 4: Torkning av stolarna

Låt stolarna torka ordentligt innan du använder dem igen. Undvik att placera dem i direkt solljus eller använda en hårtork för att skynda på torkprocessen, eftersom detta kan skada klädseln.