Så väljer du rätt ergonomisk kontorsstol

Så hur väljer du rätt ergonomisk kontorsstol för dig? Om det har börjat gnissla lite i nacke och axlar är det verkligen på tiden att hitta en ergonomisk kontorsstol som du kommer att trivas med. Att sitta rätt på jobbet är att investera i din framtida hälsa. Men hur ska du välja rätt ergonomisk stol?

Här är 8 viktiga tips för dig som ser på ergonomiska kontorsstolar och är ute efter modellen som kommer att ge dig stödet du behöver för att må bra på jobbet.

TIPS NUMMER 1 – VÄLJ EN ERGONOMISK KONTORSSTOL SOM PASSAR DIN ARBETSSITUATION

Är kontorsstolar ergonomiska så passar de väl överallt? Så kan man ju tänka men riktigt så är det inte. Visst finns det ergonomiska stolar med brett användningsområde som kan vara lika smarta som gaming stolar som de är vid ett skrivbord.

NÅGRA SAKER ATT TÄNKA PÅ ÄR:

  • Hur mycket sitter du? Om du har långa arbetsdagar så kan det till exempel vara väldigt skönt med en ergonomisk datorstol som har armstöd. Det är också bra med rörlighet så att du kan sitta aktivt i din kontorsstol. Ta en titt på Herman Miller kontorstolar. De har viktiga egenskaper som gungeffekt och mer som bidrar till ett bättre sittande som är ergonomiskt.
  • Behöver du stöd längre upp i ryggen? En del tycker att det känns skönt med ett stöd för nacken som går hela vägen upp över ryggen och huvudet. Ergonomiska arbetsstolar kan ha ett högre nackstöd som är skönt att luta sig mot. Men detta är ett val som du måste göra i enlighet med dina faktiska behov. Om du har en frisyr som tar emot så är det till exempel inte alltid så praktiskt att sitta med den här typen av kontor stol.
  • Är du ofta varm eller kall på jobbet? Stolen kan bidra med luftighet eller tvärtom göra att du får upp värmen. Materialet i stolen påverkar hur du upplever den. Är du frusen av dig kanske du helst vill ha en kontors stol som har mera kompakta material. Om du ofta blir lite för varm kan du se på kontorsstolar med luftig rygg som har en kylande effekt.
  • Ska du använda samma stol för möten? Fundera också på hur stolen kommer att användas på jobbet. Om den även ska vara en konferensstol så är det kanske viktigt för dig att den har en design som passar in i möteslokalen och bidrar med en professionell känsla.

TIPS NUMMER 2 – ERGONOMISK KONTORSTOL FÖR FLER

Är en kontorsstol ergonomisk bara för dig eller kan den ge samma fina stöd till fler? Det finns riktigt bra ergonomiska kontorsstolar som kan justeras på ett enkelt sätt. En höj och sänkbar stol med hjul är flexibel. Den som vill sitta på en hög arbetsstol kan göra det och den som vill ha en lägre data stol får också perfekt passform.

Även billiga datorstolar brukar ha dessa funktioner. Men kontor stolar som även kan justeras vad gäller sitt-djup, gungning och mer brukar kosta lite mer. De är också ett bättre val då flera ska använda samma stol.

TIPS NUMMER 3 – RÖRLIGHET I STOLEN

Vi har redan varit inne på det där med aktivt sittande och rörligheten i stolen är viktig. En ergonomisk kontorsstol kommer inte bara att låta dig röra din kropp åt olika håll. Den är också rörlig på golvet.

Betänk att du vill flytta på din datastol till ett annat rum. Om du nu måste lyfta den och anstränga dig på helt fel sätt kan det vara skadligt för din rygg. Dessutom kan god rullning göra det enkelt att hitta rätt position mellan skrivbord och stol.

TIPS NUMMER 4 – VÄLJ EN LÄTTSKÖTT KONTORS STOL

Materialet i kontorsstolar får inte bara betydelse för hur varm eller sval stolen känns. En kontorsstol svart av ett tyg som lätt torkas av kan se mycket fräschare ut än en kontorsstol vit av ett tyg som är svårt att hålla rent.
Vilket material skall man välja för kontorsstolen

En kontorsstol grå kanske kan fungera bra även på längre sikt om du bara är duktig på att hålla den ren. Det där med fläckar och smuts kommer att få betydelse. Du kommer inte att vilja sitta på en ergonomi stol om den ser smutsig ut!

TIPS NUMMER 5 – GLÖM INTE BORT ESTETIKEN!

Kontors stolar som ser smutsiga ut är inte trevliga. Det kan till och med kännas pinsamt när det kommer besökare som ser din solkiga kontorsstol hemma på hemmakontoret eller på arbetsplatsen där ditt kontor är både kontor och mötesrum.

När du ska köpa kontorsstol så bör du betänka hur den ser ut. Kanske vill du ha en särskild färg på en stol till skrivbord för att matcha bord med stol. Det finns skrivbordsstolar i många olika färger och du kan även välja något som bryter av för att du tycker att det piggar upp.

TIPS NUMMER 6 – BUDGET FÖR NYA ERGONOMISKA KONTORSSTOLAR

Det finns givetvis en budget för nya kontorsmöbler. Är en arbetsstol ergonomisk för dyra pengar försvarbar då du kanske måste köpa flera exemplar? Oavsett om du behöver kontorsstolar i Stockholm för ett större kontor eller för ditt hemmakontor i en småstad så kan det vara klokt att köpa ergonomisk arbetsstol online.

Om du kan spara på bättre priser på nätet så kanske du finner en billig kontorsstol som håller måttet. Här kan meningen kontorsstol billig och bra vara en sanning. Billiga datastolar kan ha lägre priser helt enkelt för att det blir rea. Då är det dags att slå till!

Om det är så att du vet att det kommer att få bli en billig skrivbordsstol så är det viktigt att fundera lite på vad du är villig att göra avkall på. Det finns ju billiga kontorsstolar som har hjul, armstöd och andra funktioner som är viktigast för dig.

Se alltså i första hand på användning så att du har en lista med det som är viktigast för dig. Därefter kan du se närmre på en höj och sänkbar stol som kommer att passa.

TIPS NUMMER 7 – KVALITET ÄR INTE SÅ DUMT

Data stolar kan erbjuda olika nivåer av kvalitet. Bara för att du vill ha en liten kontorsstol så betyder det inte att den måste vara enkel. Oavsett om du behöver kontorsstol i Stockholm eller annan svensk stad så ska du prioritera kvaliteten. En ergonomisk skrivbordsstol ska kunna hålla i många långa år.

Ta en titt på de material som en dator stol är gjord av. Fundera lite på slitstarkheten. Detta särskilt om det är en office stol som kommer att användas av fler och flyttas omkring. Om du ska ha en kontorsstol med hög sitthöjd så gäller det att den inte blir vinglig i maxläget. En bekväm kontorsstol ska förbli bekväm även då du använder den flitigt.

Det här betyder bland annat att den inte ska ha tyg som lätt förstörs och stoppning som spiller ut. Tänk alltså på kvalitet då du ser på stol skrivbord blir bra arbetsplatser av!

TIPS NUMMER 8 – ENKEL MONTERING ÄR INTE HELLER DUMT!

Idag behöver en ergonomisk kontorsstol inte alls vara svårt att montera. Många gånger så kommer den i två eller tre delar som du lätt sätter samman. Men ta reda på detta och se vad som kommer att krävas av dig.

Var också noga med att förstå kontorsstolens funktioner. Om du lägger lite mer på en riktigt bra ergonomisk skrivbordsstol så är det ju synd att du inte använder den fullt ut. Det går bra att kontakta oss på AZ Design för att få mer information om hur de olika justeringarna kan användas. Det här är något som kan hjälpa dig med aktivt sittande och även vara det som gör att du äntligen känner att du mår bra i hela kroppen efter en lång arbetsdag.