Hur håller man rostfria kantiner rena

Att restaurangkök inreds med rostfritt stål är inte konstigt. Det här är ett hygieniskt material som dessutom ser bra ut. När mat ska serveras i kantiner som placeras ut i en buffet gäller det förstås att dessa kärl är rena och polerade. Vi tar en titt på hur ni kan hålla era kantiner rena på ett effektivt sätt som får de att hålla sig längre och se attraktiva ut.

KANTINER AV ROSTFRITT STÅL KAN ROSTA!

Kantiner rostfria och effektiva, det låter ju perfekt och det kan det också vara. Fast det är viktigt att förstå att de enda rostfria kantiner som med garanti förblir rostfria är plastkantiner. Det kan verka lite märkligt att en rostfri kantin kan rosta. Namnet antyder ju att så inte är fallet.

Det vi måste komma ihåg är att rostfria kantiner kallas för rostfria för att de klarar korrosion bättre än andra metallmaterial. Så länge som den rostfria kantinens yta inte skadas så kommer den inte att rosta. Men om den utsätts för tuffa tag och det yttersta lagret skadas så är detta inte längre sant.

Det gäller alltså att hålla de rostfria kantinerna rena utan att skada ytan. De kan inte diskas hur som helst och du ska absolut inte försöka skrapa bort matrester på ett aggressivt sätt. Så hur ska du hålla din rostfria stålkantin ren? Det ska vi se lite närmre på nu, men först vad är en kantin egentligen?

EN KANTIN AV STÅL FÖR FÖRVARING OCH SERVERING

I grund och botten är kantiner viktiga redskap för kök och restauranger. Det finns lite olika mått som till exempel gn 1/1 som har storleken 530 x 325 mm och som kan ses som en standardstorlek.

Man brukar ange storlek på kantiner i mm och detta även för djupet. Det är viktigt att hålla koll på storleken av flera skäl.

 1. Du måste matcha rätt då du köper lock till kantiner som redan finns i köket.
 2. Det gäller att räkna ut hur många kantiner du kan få plats med i ett kantinbad.
 3. Höjden på kantinen kommer också att påverka hur många du får in i en ugn.
 4. Hantering av disk påverkas givetvis också av storleken på kantinerna som ska rengöras.

Kantiner används för förvaring i kylskåp och frys såväl som för tillredning av mat. De kan placeras i ugnar som har hällor som är exakt till för den typ av kantin som används. Dessutom kan man ställa fram kantiner i buffetdiskar.

EN KANTIN KAN ALLTSÅ ANVÄNDAS FÖR:

 • Kall mat
 • Varm mat
 • Tillredning av mat
 • Förvaring av mat

Dessutom gör sig detta format riktigt väl för transporter av mat. En kantin med handtag är enkel att hantera och att ta med. Cateringfirmor använder sig därmed flitigt av detta kärl för att kunna erbjuda fräsch mat med rätt temperatur där den ska serveras.
Kantin med handtag är enkel att hantera

RENGÖRA OCH POLERA KANTIN AV ROSTFRITT STÅL

I ett storkök finns det gott om rostfritt stål. Bänkar, kantiner och bestick är för det mesta gjorda av det rostfria stålet. Därmed är det viktigt att förstå hur man gör rent och polerar på bästa vis. Det här säkrar ju att kantiner och andra redskap ser trevliga ut vilket är minst lika viktigt som att de är hygieniska.

GRUNDPROCEDUREN SER UT ENLIGT FÖLJANDE:

 • Använd en mikrofiber-duk för att få bort vatten och matrester från ytan. Det går också bra med en mjuk svamp.
 • Behandla hela ytan med en rengöringsprodukt som är till för rostfritt stål. Den kommer ofta i en sprayflaska som är lätt att använda. Välj en produkt som är utan klor och som klassas som alkalisk.
 • När kantinen är ren kan du polera den med poleringsmedel som är särskilt till för rostfritt stål. Håll utkik efter de linjer som finns på ytan av kärlet. De visar dig riktning och du bör polera i denna riktning för att det ska bli bra.
 • Använd aldrig produkter som sliter ner ytlagret. Undvik stålborstar och liknande redskap när du ska rengöra en kantin. De är heller inte bra att använda på en plastkantin som också kan repas av hårda material.

FÖRBEREDANDE BLÖTLÄGGNING KAN BEHÖVAS

Om en kantin är full av matrester och det dessutom rör sig om en perforerad kantin utan handtag så kan det vara klokt att sänka ner den i ett vattenbad innan rengöringen påbörjas. Koka vatten och lägg i salt som får lösas upp i vattnet innan du lägger i det rostfria kärl som ska förberedas för rengöring.

Se till att du inte får salt direkt på kantinen. Det kan till sist leda till små hål på ytan och därmed rost. Om det går att diska kantiner för hand är det att föredra framför en diskmaskin som kan vara lite för tuff för materialet.

Använd mjuka redskap för att diska med. Undvik sådant som kan skapa repor i metallen. Du bör alltså inte försöka skrapa bort matrester med andra metallredskap utan istället blöta mer och tålmodigt vänta tills smutsen kan gnidas bort med en vanlig disksvamp.

Faktum är att du också bör undvika att servera mat från kantiner med redskap av metall. Det är bättre att använda slevar och skedar av plast eller trä. Då undviker du repor som förstör ytan och som ger plats för mat att fastna ordentligt.

ANVÄND RÄTT PRODUKTER FÖR RENGÖRINGEN

Vi har nämnt att det är viktigt att satsa på alkaliska rengöringsprodukter för kantiner av stål som inte rostar. Om du har rostfria kantiner i ett hemmakök kanske du vill testa rengöringsmedel som finns i ditt skafferi.

Vinäger är en populär naturlig rengöringseffekt men den passar ju inte så bra i ett storkök där man inte kan riskera att det blir kladdigt eller luktar konstigt efter rengöring. Det är bättre att satsa på rengöringsprodukter som är särskilt framtagna för att fungera effektivt på det rostfria stålet.

Om det är så att kantiner ska stå framme på ett sätt som gör att matgäster ser dem så är polering också viktigt. Med polering blir det rostfria stålet väldigt vackert. Det är viktigt för intrycket man får av en buffet med varm mat som serveras i samma kantiner som maten har tillagats i.

DISKA KANTINER FÖR HAND ELLER I DISKMASKIN

När du diskar kantiner av rostfritt stål för hand kan du vara noga med att de torkas ordentligt. Själva torkningen med handduk blir en form av polering. Men det är i grund och botten inga problem att diska kantiner av stål i en diskmaskin för storkök.

Det du ska tänka på är att placera kantiner och andra redskap av stål långt från varandra. Om de gnids mot varandra kan ytan skadas och då finns det förstås risk för att kantiner och andra redskap snart börjar rosta.

VIKTIGT MED EN GOD RUTIN FÖR HANTERING AV KANTINER

För att stålkatinerna såväl som plastkantiner ska förbli fräscha och snygga är det viktigt med en bra rutin för rengöring och för förvaring. Det behövs plats för förvaring där saker och ting inte förstörs för att det finns vassa föremål och annat som skrapar mot ytor.

Det är också viktigt att betänka hur man med blötläggning kan förenkla disk. Både handdisk och diskmaskindisk. Det brukar ju finnas stora handfat i samband med diskmaskiner i storkök. Där är det smart att ha vatten med salt redo för kantinerna då de kommer in från servering. Med några minuters blötläggning direkt innan disk så kan tid och kraft sparas.

Det här är också något som gör att man kan undvika kreativa försök att få det rent av personer som inte har förstått problemen med att skrapa mot rostfritt stål med vassa och hårda föremål. Med god rutin kan kantiner hålla mycket längre och de förblir attraktiva att använda vilket givetvis är bra när det ska serveras mat i dem!