En absolut nödvändighet inom inredning är definitivt bra belysning i varje hörn av ditt hem. Ljuset är nyckeln, men det verkar som att många hem antingen är för mörka eller så ljusa att du kan landa ett flygplan där!

Idag gör vi det enkelt för dig att göra varje rum i ditt hem strålande: Här är några enkla tips för belysning som hjälper dig att räkna ut rätt mängd ljus för varje rum, vilken typ av belysning som passar bäst och hur du hittar den perfekta ljusbalansen i ditt eget hem!

Så lyckas du inreda med belysning

Innan du väljer lampor som kompletterar din inredning, är det lämpligt att överväga några saker som:

  1. Rummet du vill lysa upp: Köket behöver kanske en annan belysning än sovrummet eller badrummet. Man måste välja lampor som passar specifikt för varje rum.
  2. Vilken typ av belysning behövs: Behöver du ljus för att skapa en allmän atmosfär, för att utföra arbete eller för att markera och framhäva vissa områden i rummet?
  3. Balans mellan utseende och funktion: Ibland kan vissa lampor se fantastiska ut men kanske inte ger tillräckligt ljus eller passar för det specifika syftet. Därför ska man välja lampor som både ser bra ut och fungerar effektivt för att skapa rätt ljusstämning. Att ha möjlighet att använda en dimmer kan också vara användbart för att justera ljusstyrkan efter behov.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du säkerställa att de valda lamporna inte bara passar din stil utan också uppfyller ditt behov av belysning på ett praktiskt sätt. Hemligheten ligger i att veta exakt vilken typ av ljus du arbetar med (källa).

Att inreda med belysning handlar om att skapa en balanserad och behaglig atmosfär i varje rum

Elle Decorations guide till belysning ger tips på hur man belyser olika rum i hemmet, från vardagsrum och sovrum till kök och badrum. Guiden tar också upp olika typer av belysning, till exempel arbetsbelysning, accentbelysning och stämningsbelysning.

För att skapa rätt stämning och funktion i ett rum behövs flera olika ljuskällor. Det är bra att ha olika typer av belysning: taklampor, golvlampor och skrivbordslampor i varje rum.

Till exempel, i vardagsrummet kan du börja med en fin taklampa nära mitten av rummet. Sedan kan du använda lampor som riktas ner längs väggarna för att skapa en mjuk belysning på väggar, gardiner och konstverk. Det här kan göras med vägglampor eller golvlampor som reflekterar ljuset mot taket.

Beroende på hur rummet ser ut kan du använda extra lampor för att lyfta fram konstverk, och bordslampor bredvid sittplatserna kan ge en annan sorts ljus. För att skapa en bra kontrast mellan ljusa och mörka områden är det bra att ha både ljusa och mörkare delar i rummet. Det är kontrasten mellan ljus och mörker som gör ett rum mer intressant.

Belysning i köket

I köket är starkt ljus viktigare än att skapa en specifik atmosfär. För att fylla köket med ljus, rekommenderar vi taklampor eller spotlights. Om du har en köksö, kan pendellampor vara ett bra val för att lysa upp ytan utan att ta upp utrymme som behövs för matlagning eller ätande. Detta gör också att du kan se dina gäster utan att behöva undvika en hängande lampa. Läs även: Hur stor lampa över köksbord?