Hur frostar man ölglas? Frost uppstår på glaset på grund av en naturlig kondensationsprocess. Ursprungligen bildades frost genom kondensation. Även idag, i ställen där det inte finns kommersiella glasfrosters (vilka blir allt mer ovanliga), kan samma effekt uppnås genom en naturlig process, även om den tar längre tid.

När dörren till frysen öppnas upprepade gånger tränger varm luft in, vilket skapar kondensation på glaset. När frysdörren sedan stängs, kristalliseras den kondenserade fukten på glaset och det resulterar i frostbildning på ölglaset.

Läs också: Ölglas för olika ölsorter

Hur man snabbt frostar ett ölglas eller cocktailglas (tre olika metoder)

Advanced Mixologys guide till att frosta glas ger tips på olika metoder för att frosta glas, samt fördelarna med att göra det. Guiden tar också upp hur man undviker vanliga misstag när man frostar ölglas.

  1. Is och vatten: Fyll muggen med is och häll sedan i kallt vatten. Ställ den i frysen i ungefär 5-7 minuter. När muggen har frostats tillräckligt, töm den bara och häll i din kalla öl.
  2. Pappershandduks: Ta en fuktig pappershandduk och svep runt muggen. Placera sedan muggen i frysen i cirka tre eller fyra minuter. Detta brukar få muggen att frosta fint.
  3. Vodkametoden: Ställ vodkaflaskan i frysen över natten häll sedan i muggen. Efter cirka 30 sekunder, ska du hälla ut vodkan och du kommer märka att muggen har frostats ganska snabbt.

OBS! Om det blir för mycket is på glaset kan ölen spädas när isen smälter, så var uppmärksam på det. Var också försiktig så att du inte ”överfrostar” glaset.

Se vårt sortiment på restaurangglas.

Välj rätt ölgas

Du vill inte använda ett ömtåligt, litet glas eller mugg för detta ändamål. Välj ett glas som rymmer en full öl, vanligtvis mellan 350 och 500 milliliter för en bekväm passform.

Förstärkt glas är ett bra val eftersom det tål kyla bättre och minskar risken för sprickor. Alternativt finns det plast- eller akrylmuggar som är tåliga och kan vara ett bra alternativ. Du kan också hitta speciellt utformade ölmuggar som tål frysning och erbjuder olika designer för att passa din stil (Källa).

Relaterade produkter

Ouverture, Beer, 50 cl

Veritas, Coupe/Cocktail, 24 cl

Drink Specific, Sour, 22 cl