Om du lagar mat dagligen vill du förmodligen ha en spis i ditt kök, utrustad med en spishäll för stekning och kokning samt en ugn för bakning och rostning.

För de som föredrar flexibilitet väljer vissa hemägare att köpa separata spishällar och väggugnar, medan majoriteten föredrar en traditionell spis.

För de som aldrig tidigare köpt en spis kan utbudet verka överväldigande. Prisspannet kan variera från under 8000 kronor för en grundläggande spis till 100 000 kronor för en professionell spis med eleganta funktioner. Oavsett budget är det avgörande att göra ett välgrundat val.

Läs även: Hur du rengör din gas-, keramik-, elektriska eller induktionskokplatta

Låt oss börja med grunderna

Installation

En spis med stickpropp kan du installera själv, medan en spis med fast anslutning kräver professionell montering av ett elinstallationsföretag. Det är viktigt att välja ett företag specialiserat på vitvaror och köksinstallationer, och de bör vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.

Kontrollera märkning

Innan du köper en spis bör du säkerställa att den är CE-märkt och att den levereras med en bruksanvisning på svenska. CE-märket garanterar att produkten uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav. (läs mer på Arbetsmiljöverket om vad CE märkningen betyder mer ingående)

Hur stor spis behöver jag?

Majoriteten av gas-, el- och induktionsspisar är 60 cm breda. Men det kan variera, se till att mäta utrymmet och välja rätt bredd på spisen.

Ska man välja en fristående häll eller en klassisk ugn och spis? – så väljer du rätt spis

Är du intresserad av en fristående häll och ugn eller en spis med inbyggd ugn? Vi kommer att gå igenom de vanligaste för- och nackdelarna med båda alternativen.

Fristående häll och ugn:

Många möjligheter: Det finns ett brett utbud av hällar och ugnar med olika funktioner och utseenden. Genom att välja separata enheter kan du skapa din egen kombination.

Flexibel placering: Med separata enheter kan du anpassa placeringen efter dina önskemål. Du kan till exempel sätta ugnen i en bekväm höjd eller installera en extra stor häll på köksön.

Potentiellt högre kostnad: Att investera i två köksapparater istället för en kan medföra extra kostnader.

Inbyggd spis och ugn:

Enkelt att byta ut: Kombinationsspisar är oftast prisvänliga och standardiserade i storlek, vilket gör dem enkla att byta ut vid behov.

Smidig installation: Den traditionella spisen är generellt sett enkel att installera.

Utmanande att städa: Du som har en traditionell spis vet att det kan uppstå springor mellan skåp och spis där smulor och smuts lätt samlas.

Vilken häll ska jag välja?

Enligt The Spruce Eats finns det fyra huvudtyper av spisar på marknaden: elektriska, gasspisar, induktionsspisar och induktionshällar.

  • Gjutjärnshäll: Det mest prisvärda valet, dessa brännare omvandlar elektricitet till värme. De är långsamma att värma upp och tar tid att laga mat.
  • Keramikhäll: En glas-/keramikyta med värmeelement under ytan, smoothtops är enkla att rengöra och ser eleganta ut, men de repas lätt.
  • Gas: Med den primitiva tillfredsställelsen av att laga mat med eld och bra temperaturkontroll, är gasfavoriten bland de gamla skolorna.
  • Induktionshäll: Genom att använda elektromagnetisk energi för att värma järnpannor direkt, är induktionshällar effektiva och utmärker sig vid matlagning vid ett brett temperaturområde. De blir inte varma om det inte finns en kastrull på dem, vilket gör dem säkrare än andra typer.

Vilken spis ska en restaurang välja?

Matlagningens omfattning: För restauranger med högt tryck och flera rätter på menyn kan kommersiella gasspisar vara ett bra val. De ger en exakt temperaturkontroll och snabb uppvärmning, vilket är idealiskt för krävande kök.

Flexibilitet: Om köket kräver flexibilitet och olika matlagningsmetoder, kan en kombinerad spis med flera ugnar och spishällar vara lämplig. Detta gör det möjligt att hantera olika rätter samtidigt.

Plats och utrymme: Beroende på kökets storlek och layout kan en modulär spislösning vara fördelaktig. Det ger möjlighet att anpassa köksytan och placeringen av spis och ugn för att optimera effektiviteten.

Energiförbrukning: Om man är mån om driftskostnader kan restauranger välja energieffektiva alternativ, som induktionshällar. De erbjuder snabb uppvärmning och effektiv energianvändning.

Underhåll och rengöring: Enkelt underhåll är A och O i restaurangmiljön. En spis och ugn med lättrengöringsfunktioner och tåliga material kan vara avgörande för att hålla köket i toppskick.

Läs mer: Hur kan köksinredningen anpassas för att maximera effektiviteten och arbetsflödet i storkök?

Relaterade produkter

CiBO Snabbugn multifunktion

Bageriugn, Genius MT backmaster 6-11

Kombiugn, GENIUS MT 10-11