Att förvara mat på rätt sätt och använda sig av korrekta temperaturer är avgörande för att förlänga deras hållbarhet. En av de viktigaste faktorerna är temperaturen. Men vad är egentligen rätt temperatur i den fantastiska köksmaskinen kylskåpet?

Här delar vi med oss av experttips för att säkerställa att ditt kylskåp är inställt på optimala temperaturer.

Läs också: Hur fungerar ett kylskåp?

Hur många grader ska det vara i kylskåpet? – Rätt temperatur i kylskåpet

Livsmedelsverket rekommenderar en temperatur i ditt kylskåp på cirka 4°C. Men den optimala temperaturen är faktiskt något lägre, mellan 1,7 och 3,3°C. Detta gäller även kommersiella kylskåp.

Genom att hålla kylskåpet omkring dessa grader minskar tillväxten av bakterier och håller din mat fräsch längre utan att riskera att den fryser.

Kylningstips för längre hållbarhet

Marinera mat i kylskåpet

Undvik snabb bakterietillväxt genom att marinera mat i kylskåpet istället för vid rumstemperatur. Kom ihåg att aldrig återanvända marinad som sås utan att först koka den ordentligt.

Håll kylskåpet rent

Regelbunden rengöring och att omedelbart torka bort spill minskar risken för Listeria bakterier och förhindrar korskontaminering av droppar från tinande kött till andra livsmedel. Att regelbundet rensa kylskåpet är också en god praxis.

Håll mat täckt

Förvara kylda matvaror i täta behållare eller förseglade påsar. Kontrollera dagligen rester för att se om de blivit sämre.

Kontrollera utgångsdatum

Kontrollera ”bäst före”-datumet för optimal smak och kvalitet. Efter utgångsdatumet kan produkten gradvis förändras i smak, färg, konsistens eller näringsinnehåll, men trots detta kan produkten fortfarande vara både hälsosam och säker under en längre tid efter det angivna datumet.

Smaka, lukta och känn på maten. Om du är osäker eller om maten ser misstänkt ut, är det bättre att kasta den.

Att undvika vanliga misstag vid användning av kylskåpet kan leda till längre hållbarhet på maten, lägre energiförbrukning och en mer effektiv kylning. Viivilla identifierar sju vanliga misstag och ger praktiska tips för att optimera din kylskåpsanvändning.

Vad bör jag göra om strömmen går för att undvika att maten blir dålig i kylskåpet?

När strömmen går är det viktigt att agera snabbt för att undvika att maten i kylskåpet blir dålig.

För det första måste du hålla både kylskåps- och frysdörrar stängda. Ett oöppnat kylskåp kan hålla maten kyld i upp till cirka fyra timmar, medan en full frys kan bibehålla en säker temperatur i upp till 48 timmar, förutsatt att dörren förblir stängd.

Om strömmen har varit borta i högst fyra timmar och kylskåpsdörren har varit stängd bör kylda livsmedel fortfarande vara säkra att använda.

Dock ska du kasta eventuella försämrade livsmedel som har varit över 4°C i fyra timmar eller mer.

Matvaror med temperaturer på 7°C eller lägre ska vara säkra att använda, men det är alltid bäst att använda dem så snart som möjligt för att säkerställa kvalitet och smak.

Källor