Sugen på en kopp kaffe? I den här guiden kommer vi att gå igenom hur du kan brygga ditt kaffe hemma på spisen i en kastrull, eller till och med utomhus över en öppen eld. Dessutom kommer vi att dela med oss av tips för både ensamkaffedrickare och för de som vill bjuda upp till ett dussin kaffekompisar.

Läs även: Hur fungerar en kaffebryggare?

Fixa gott kokkaffe

Så hur gör man egentligen kokkaffe? Det finns flera sätt att göra det, och det handlar lite om personlig smak. För vissa är det som en konstform med en speciell ritual, medan andra bara vill njuta av en god kopp kaffe ute i naturen.

En intressant sak med kokkaffe är att det sägs bevara fler av smakerna jämfört med kaffe bryggt i en vanlig kaffemaskin. Enligt experter är den bästa temperaturen för kaffe mellan 92 och 96 grader, där det släpper ut flest smaker. Så även om det heter ”kokkaffe” vill vi egentligen inte att kaffet ska koka, bara att det ska puttra lite. När det småkokar tar vi bort det från värmen och låter det sjunka ner igen. Det är så man får till den bästa smaken.

Om du vill koka kaffe i kastrull hemma på spisen kan du följa dessa steg

  1. Börja med kaffebönorna: Mal dem grovt, eller om du föredrar kan du köpa färdigmalet kokkaffe i affären.
  2. Nästa steg är att dosera rätt mängd kaffe: Ett kaffemått per 1,5 dl vatten brukar vara en bra riktlinje. Häll sedan i kaffet i kaffekannan.
  3. Koka upp vattnet: Du kan använda en kastrull på spisen eller en vattenkokare för att få vattnet riktigt varmt.
  4. Låt kaffet ”blomma”: Häll försiktigt i lite av det heta vattnet över kaffet i kannan, bara tillräckligt för att täcka kaffet. Låt det stå så i ungefär 30 sekunder innan du häller i resten av vattnet. Gjort på rätt sätt kommer detta ge ditt kaffe en rikare smak.
  5. ”Klarna kaffet”:  Efter ungefär 2 minuters väntan, rör om försiktigt i kaffekannan så att kaffet börjar sjunka ned mot botten. Attt klarna kaffet, innebär att du tillsätter lite kallt vatten. Det hjälper till att sänka sumpen och gör kaffet klarare. Häll i cirka ¾ dl kallt vatten genom pipen på kannan och låt kaffet vila i ytterligare 2 minuter.
  6. Häll upp försiktigt: Nu är det dags att servera kaffet. Häll det långsamt så att sumpen stannar kvar i kannan.

Koka kaffe med rätt mått

För en person: 1,5 dl vatten och 1 kaffemått kaffe.

För två personer: 3 dl vatten och 2 kaffemått kaffe.

För fyra personer: 6 dl vatten och 4 kaffemått kaffe.

För 8-10 personer: 1,5 liter vatten och 11 kaffemått kaffe.

Källa