Hur får man bort mögellukt i möbler? Utomhusmöbler eller möbler som har stått för länge på vinden eller i källaren kan tyvärr drabbas av fukt och utveckla mögelfläckar. Men oroa dig inte, det finns hjälp att få för att bli av med lukten.

Dessutom finns det olika svampdödande och desinfektionsmedel, så kallade mögelborttagare, som kan vara till stor hjälp. Dessa produkter är oftast mycket effektiva och kan hittas i vanliga livsmedelsbutiker. Nedan följer lite tips på hur du kan göra för att få bort mögellukten i dina möbler.

Hur man får bort mögellukt i möbler med husmorsknep?

Torka och rengör – Bakterier och mikroorganismer kan tränga in i träet och orsaka en obehaglig lukt. För att bli av med lukten och döda bakterierna kan du rengöra insidan av lådor och alla ytor med en fuktig svamp och andra rengöringsprodukter som bekämpar bakterier (exempelvis svampdödande och desinfektionsmedel). Låt sedan möbeln torka i ett väl ventilerat utrymme.

Slipa ner – Om lukten sitter fast i den ursprungliga ytan kan du slipa möbeln. Genom att ta bort den befintliga ytan kommer du att låta det naturliga träet andas och på så sätt kan du bli av med lukten som oftast sitter på ytan av möbeln. Om det fortfarande finns en svag doft kvar efter att du har slipat, kan du prova någon av de andra metoderna för att bli av med den.

Klor – Fyll en sprayflaska med klor och spraya hela möbeln från insidan och ut. Låt sedan möbeln torka helt i solen eller på en annan torr plats. Detta kommer att hjälpa till att desinficera och eliminera lukter.

Luktar det fortfarande illa trots att du fått bort mögeln?

Fyll en plast- eller glasbehållare med vit vinäger och placera den i varje låda. Stäng lådorna och vänta några dagar för att se om vinägern absorberar lukten. Du kan också använda andra luktabsorberande medel som träkol, kaffesump, kattsand eller bikarbonat för att hjälpa till att dra åt sig lukten.

Läs mer: Hur får man bort röklukt från möbler?

RELATERADE PRODUKTER

stol ute möbler utomhusstol restaurang paris
från 770 kr
stol ute möbler utomhusstol restaurang
från 860 kr
Topalit utomhus uv beskyddad
från 290 kr