Hur mycket skyddar ett parasoll? När sommarsolen börjar skina är det frestande att söka skydd under ett parasoll på en uteservering och njuta av en svalkande dryck. Men är ett parasoll tillräckligt för att skydda oss mot den starka solens strålar?

Det kanske är förvånande, men visste du att även på molniga eller dimmiga dagar kan man bli solbränd eftersom upp till 80 % av UV-strålningen kan tränga igenom moln och dimma?

Enligt Cancer-Code Europe är det viktigt att vara försiktig med solens UV-strålar även på molniga dagar och under parasoll. Ett parasoll kan blockera cirka 40–50 % av UV-strålningen, men resten kan nå huden genom att antingen passera genom parasollet eller reflekteras

I grund och botten fungerar ett parasoll som ett bra skydd mot solen. Det ger dock inte 100% skydd eftersom det bara stoppar de direkta strålarna och inte de strålar som reflekteras från ytor som vatten eller sand. Dessutom beror skyddsnivån på storleken på parasollet, dess höjd och om det täcker hela kroppen.

Så även om ett parasoll ger viss skydd mot solen, är det fortfarande bra att man kompletterar med solkräm, solglasögon och lämpliga kläder för att minska risken för solskador och solbränna.

Blir man solbränd under parasoll?

Det är möjligt att bli solbränd även när man sitter under ett parasoll, men risken är betydligt lägre jämfört med att vara helt oskyddad i direkt solljus. Parasollet kan blockera en del av de direkta solstrålarna och minska exponeringen för UV-strålning och solens intensitet.

Sammanfattning av hur mycket ett parasoll skyddar

För att maximera skyddet under ett parasoll är det bäst att välja en modell med en tät och UV-skyddande duk. Se till att parasollet är ordentligt placerat för att blockera så mycket solstrålning som möjligt.

Så, även om ett parasoll kan erbjuda en viss nivå av skydd mot solen, är det alltid bäst att använda flera skyddsåtgärder för att hålla sig säker i solen. Tänk på att vara medveten om solens intensitet och var noga med att skydda dig själv och din hud för att njuta av sommardagarna på bästa sätt.