Har du en soffa som börjar se gammal ut, då kanske du undrar hur länge håller en soffa? Kanske sjunker kuddarna eller tyget har fläckar och ser slitet ut? Oroa dig inte, det är vanligt att detta händer med tiden. Även om en genomsnittlig soffa kan hålla mellan 7 och 15 år, kan slitage visa sig tidigare än så, särskilt om soffan används mycket.

När är det dags att byta ut din soffa?

Enligt The Spruce finns det tydliga tecken på att det är dags att byta ut soffan. Läs mer om dessa tecken på The Spruce.

Soffan passar inte in

Ibland kan det vara så att soffan inte passar in i rummet som den står i. Människor som flyttar ofta har kanske en soffa som de köpte när de precis började bo själva. Nu kan den kännas malplacerad i det stora familjerummet i deras nya hem. Eller så har de minskat i boende och den stora soffan får inte riktigt plats i det nya, mindre utrymmet. Det är viktigt att möblerna passar både i storlek och stil för att skapa en harmonisk inredning.

Du börjar höra knarrande ljud

Om du hör ljud som gnisslar, knarrar eller knakar varje gång någon sätter sig i soffan, kan det vara en varningssignal om strukturella skador. Ljudet kan indikera problem med skarvarna i en trä- eller metallram eller att en metallfjäder har försvagats. Äldre möbler brukade oftast vara tillverkade av massivt trä och fästes med skruvar. Billigare möbler idag kan vara sammansatta med trämaterial av mindre kvalitet, häftklamrar och epoxi. Att ignorera dessa ljud kan leda till större skador och i värsta fall till att soffan kollapsar.

Soffan är obekväm

Om du tycker att mattan har mer stoppning och stöd för en tupplur än soffkuddarna, kan det vara dags för en förändring. Om klädseln på resten av soffan fortfarande är i bra skick och enkelt kan tas bort från sittdynorna, kan du få lite mer liv i soffan genom att helt enkelt lägga till ny fyllning. Om inte, är det dags att byta ut soffan. Komfort är en av de viktigaste aspekterna av en soffa, och en obekväm soffa kan påverka din vardag negativt.

Klädseln ser hemsk ut

Det finns en skillnad mellan att göra en förändring i dekorfärger och smaker och att ha klädsel som är sliten, blekt eller starkt fläckig. Genom daglig användning, aktiva barn och husdjur, kommer tyget så småningom att slitas ut. Vissa slitna områden kan repareras, även på läder, men förr eller senare kommer tyget att avslöja vadderingen under. När soffans yttre börjar visa tecken på allvarlig slitage, är det ett tydligt tecken på att det är dags för en ny soffa.

Vad gör man med en gammal soffa?

Du kan göra dig av med den gamla soffan genom att lämna den på en återvinningscentral eller återbruk. Alternativt kan du lämna in möbeln till oss för återbruk till ett förmånligt pris. På så sätt sparar du pengar och hjälper till att skydda miljön. Dessutom får du chansen att återanvända din möbel som förmodligen har många minnesvärda stunder kopplade till den.