Återbruk kontorsmöbler? Att ha kontorsmöbler som bara används i några år för att sedan slängas är ett resurs slöseri utan dess like, börja med återbruk istället. Genom att återbruka befintliga möbler och ge dem nytt liv istället för att köpa helt nya, kan vi minska resursslöseriet avsevärt. Det är en hållbar och ekonomiskt fördelaktig strategi som inte bara gynnar miljön utan även din plånbok.

Genom att vara medveten om möjligheterna att återbruka och göra medvetna val som inköpare kan du spela en aktiv roll i att minska resursslöseriet och bidra till en mer hållbar framtid för kontorsmöbler. Det är en win-win-situation där både miljön och din plånbok gynnas.

Organisationens klimatavtryck

I takt med nya arbetssätt, omorganisationer och flyttar uppstår ofta förändrade behov av kontorsmöbler. Det är frestande att bara göra sig av med dem genom att kasta eller lagra dem och sedan köpa nytt. Men genom att göra det bortser man från hur detta påverkar organisationens klimatavtryck. I själva verket släpper produktionen av kontorsmöbler i Sverige ut motsvarande 150 000 ton koldioxid varje år. Det är en betydande belastning på vår miljö.

Genom att utforska återanvändning och återbrukning av befintliga möbler i stället för att direkt välja att köpa nytt kan vi spara på resurser och energi.

Vad är återbruk?

Att återbruka möbler innebär att de får fortsätta att fylla sin funktion och undviker att hamna på sophögen i onödan. Genom att ge dem en ny chans att vara i bruk, minskar vi behovet av att producera och köpa nya möbler, vilket i sin tur minskar belastningen på miljön.

Med återbruk av möbler inkluderas olika metoder för att dra nytta av befintliga möbler på nytt. Det kan ske på följande sätt:

  • Användning av tidigare använda möbler i befintligt skick, men i en ny lokal.
  • Uppdatering av möbler för att de ska fortsätta att fylla samma funktion. Det kan innebära att möblerna får ny klädsel eller genomgår en renovering för att anpassas till ett nytt koncept eller för att fräscha upp deras utseende.
  • Uppdatering eller ombyggnad av möbler för att ge dem en ny form eller funktion. Till exempel kan man återanvända gamla bordsskivor genom att bygga nya föremål eller möbler av dem.
  • Även om en del av möbeln har bytts ut, räknas den fortfarande som återbrukad. Till exempel kan ett höj- och sänkbart bord betraktas som återbrukat om bordsskivan har blivit utbytt på grund av slitage. På samma sätt kan en lampa anses återbrukad om den har fått en ny skärm.

Genom att använda dessa återbruksmetoder kan vi ge möblerna en ny livslängd och minska behovet av att producera och köpa nya möbler. Därför har vi på AZ Design börjat erbjuda tjänsten ”återbruka era befintliga möbler” vilket innebär att ni som kunder lämnar in era möbler till oss och vi renoverar era gamla möbler så dem ser som nya ut. (självklart sköter vi allt från hämtning till leverans).