Vilket trä till utemöbler? Många tycker att utemöbler i trä är klassiska och populära i offentliga miljöer. De är vackra, mysiga och passar bra på terrasser, parker och andra platser. Dessutom är de prisvärda och hållbara, om man tar hand om dem på rätt sätt. Trä är ett fint och levande material som är perfekt för utemöbler.

Det finns olika sorters möbler att välja mellan för offentliga miljöer, som sköna hängmattor, soffor och matgrupper. Det är dock viktigt att tänka på vilket trä som används, så att vi inte skadar naturen och miljön, till exempel genom att hugga ned regnskog för att få tag på ädla träslag som teak.

Genom att välja trä utemöbler kan vi skapa en tidlös och trevlig atmosfär i offentliga miljöer, där människor kan njuta och koppla av. Vi kan samtidigt ta hand om naturen genom att välja hållbara alternativ. På så sätt skapar vi en fin och unik utemiljö som alla kan ha glädje av.

 

Träslag på utemöblerna

Hur länge utemöbler i trä håller beror till stor del på vilket träslag de är tillverkade av. Generellt sett är hårdare träslag, som lövträ, mer hållbara än mjukare träslag som barrträ. Om du har utemöbler i barrträ, som till exempel furu, är det viktigt att behandla dem med lämpligt skydd för att förlänga deras livslängd och hålla dem i gott skick. Å andra sidan är lövträ, som ek och teak, mer tåligt mot skadedjur på grund av sin täthet och kräver mindre underhåll jämfört med barrträ.

I Sverige är det vanligt med utemöbler i furu, men det är viktigt att komma ihåg att de behöver regelbunden underhåll för att hålla sig fina. Tropiska lövträd, som teak och akacia, har blivit alltmer populära för utemöbler. Dessa träslag har hög koncentration av naturliga oljor, vilket gör dem mycket tåliga mot väder, röta och skadedjur.

 

Underhålla utemöbler i trä

 

Alla träbaserade utemöbler kräver underhåll, oavsett vilket träslag de är tillverkade av. Vissa möbler är behandlade för att tåla fukt bättre. Men det kan också innebära vissa utmaningar, då de kan behöva slipas och målas om med ny lack för att hålla sig i gott skick under många år.

För att hålla alla utemöbler fräscha är det också viktigt att regelbundet dammtorka dem. Ibland kan det också vara nödvändigt att behandla dem mot mögel- och svampangrepp.

 

Källa: https://www.expressen.se/skonahem/inredning/uterum/valj-utemobler-i-ratt-material/