Såhär vill du inte längre sitta för jobbmöten hemifrån!

Tips för det perfekta hemmakontoret? Om du håller på att bygga ett kontor hemma så kan det vara klokt att tänka igenom vilka kontorsmöbler du behöver. Vid skrivbordet spenderar de flesta av oss mycket tid. Därför är det smart att tänka efter ordentligt innan du köper ett kontorsbord.

Här ska vi ta upp några smarta tips för dig som ska inreda det perfekta hemmakontoret med ett perfekt arbetsbord, häng med!

SKRIVBORDET KAN SES SOM KUNGEN AV KONTORSMÖBLER ÄVEN FÖR HEMMAKONTORET

Mycket fokus kommer att ligga på ditt kontorsbord. Innan du gör inköpet, fundera först och främst på följande saker:

ANVÄNDNING

Om du spenderar mycket tid vid skrivbordet är det klokt att köpa ett skrivbord i storlek större. Du bör få gott med utrymme för allt som behövs under en arbetsdag. Om du bara använder skrivbordet ibland kan det vara mindre.

UTRYMME

Mät noga det utrymme du har i höjd och bredd i rummet och tänk på djupet. En ergonomisk kontorsstol som du kan röra dig på bör också få plats.

PLACERING

Fundera på om du vill ställa skrivbordet mot väggen för lugn och ro eller motsatt riktning och få ögonkontakt med den som kommer in i rummet. Om skrivbordet är den dominerande möbeln i rummet kan du ställa det med kortsidan mot en vägg eller mitt på golvet.

LJUSET I RUMMET

Ha fönstret med i beräkningen så att du kan få ljus över din arbetsplats utan att bli bländad soliga dagar. Huvudlampan bör kunna ge ordentligt med ljus och tillsammans med en vridbar skrivbordslampa blir dina ögon inte trötta så fort.

ÖVRIG KONTORSINREDNING

Tänk på att skrivbordet ska passa in i övrig inredning. Här kommer frågan om storlek, material och färg att få betydelse.

ELUTTAG

Ett eluttag nära ytan du vill använda för ditt skrivbord gör det enkelt att ladda apparater och försörja dator med ström annars få du ordna med en förlängningssladd.

MATERIAL

Laminat är ett exempel på ett lättskött material som är vanligt förekommande i bord för arbetsplatser. Ett skrivbord i massivt trä kan vara en investering och om det sköts rätt blir det bara vackrare med åren.

När du har funderat över ovanstående punkter har du en bra uppfattning om vilket skrivbord som passar dig. Nu kan du gå vidare i planeringen och till tipsen som gör ditt skrivbord ännu bättre!

ETT KLASSISKT RAKT BORD HAR MÅNGA FÖRDELAR

Framför allt är ett rakt skrivbord lättplacerat och kan ingå i flera olika konstellationer. Är ni många som delar på samma utrymme, så finns det knappast något bättre alternativ. Ett tips är att fästa det på väggen och få ännu mer plats under bordet för ben och lådor.  Ett annat tips är att ha hjul på benen så att det kan flyttas i rummet. Kanske kan skrivbordet vara en del av en bokhylla.

ETT HÖRNSKRIVORD KRÄVER INTE MYCKET PLATS

Om det är svårt att möblera eller trångt i rummet, är ett hörnskrivbord perfekt. Hörnen i ett rum är ofta svårt att använda till annat. Ett hörnskrivbord ger plats i rummets mitt för andra möbler. Har du tvärtom mycket plats, kan det dras ut från väggen så att du kan ha ögonkontakt med de som dyker upp i dörren eller så att du ser ut genom fönstret.

Behöver du mycket plats för förvaring under bordet, är det viktigt att tänka på att det inte får vara för litet, du måste få plats med stol och benutrymme. Det är bra med hurtsar men inte om man sitter och slår sina knän i dem.

ETT HÖJ- OCH SÄNKBART BORD ÄR VIKTIGT OM DU HAR LÅNGA DAGAR VID SKRIVBORDET

Vi sitter stilla alldeles för länge, de allra flesta av oss. Ett höj- och sänkbart skrivbord hjälper dig att variera arbetsställning, få mer energi och förbättra din arbetsmiljö. Att stå upp emellanåt ökar cirkulationen och ämnesomsättningen i kroppen och ger oss mer energi att fortsätta jobba.

Det är vanligt med bord som har en elektrisk motor som sköter lyftandet av skivan. Skaffa gärna en ståmatta som gör det skönare att stå och avlastar dina leder när du står upp. Det finns många olika typer av ståmattor som kan inspirera dig till att stå upp mer.

FÖRVARING SÅ ATT SKRIVBORDET LÄTT KAN HÅLLAS RENT OCH SNYGGT

Ett skrivbord med förvaring är bra på flera sätt. Du når lätt dina saker och kan ha skrivbordet fritt, vilket ökar fokus när du jobbar. Ett tips för skrivbord med låda är ett mag-utdrag med olika fack för alla småprylar som behövs är lättillgängliga. En eller två lådhurts under skivan ger dig stora förvaringsmöjligheter.

STORLEKEN HAR BETYDELSE FÖR DIN ARBETSPLATS

Ett litet skrivbord är lämpligt när du egentligen bara behöver en plats för att svara på mail eller skriva på sociala medier. Små skrivbord är lättplacerade och med idéerna ovan i texten, kan du få till en mysig plats i vilket rum som helst där du har plats. Vissa fabrikat ger dig möjligheten att köpa alla underreden och bordskivor separat och på så sätt kan du kombinera fritt.

ETT FÄLLBART SKRIVBORD GER DIG MYCKET PLATS

Ett fällbart skrivbord är idealiskt för dig som har sparsamt med utrymme och behöver ytan i rummet till annat när du inte jobbar. Det ska gå snabbt att fälla upp skivan. När du behöver skriva kan du till exempel lyfta en köksstol till den uppfällda skivan och vips har du en egen hörna att använda vid behov.

TILL SYVENDE OCH SIST

Det är inte lätt att välja skrivbord, men med hjälp av tipsen ovan sparar du tid och underlättar för köpet av det perfekta skrivbordet för ditt hemmakontor. Folk brukar vara mycket noga med köp av säng och madrass. Detta eftersom vi tänker att vi spenderar en stor del av våra liv just i sängen.

Men vi sitter ju också åtskilliga timmar och jobbar. Då är det verkligen smart om vi gör det vid ett skrivbord som är bra för vår ergonomi och som gör det lite lättare att jobba hemifrån. Är skrivbordet ergonomiskt fel kan det påverka din hälsa negativt precis som en usel madrass kan göra. Rätt val är alltså något du vill lägga lite tanke på.