Ljudabsorbenter på arbetsplatsen ger tystare och bättre arbetsmiljö

Så hur blir det tystare på arbetsplatsen med ljudabsorbenter? Det spelar ingen roll om du jobbar hemma eller om du sitter mitt på ett kontorslandskap. Det finns stunder då det absolut inte får förekomma en massa surr eller klick. Sedan spelar det mindre roll om ljuden kommer från andra som jobbar omkring dig eller från grannar eller familjemedlemmar. Med ljudabsorbenter går det att få lugn och ro på arbetsplatsen! (läs mer om hur fungerar ljudabsorbenter)

OVÄSEN OCH PRODUKTIVITET PÅ JOBBET

Innan vi börjar se på hur du kan få en tystare arbetsplats måste vi poängtera varför detta är så viktigt. Om du sitter och jobbar i buller kan det bli väldigt jobbigt. Det första som händer är att din kreativitet och produktivitet skadas.

Det här vill du inte oavsett om du är din egen eller jobbar som anställd. Dessutom är det så att du tids nog kan få sämre hälsa av att ständigt utsättas för oljud. Det räcker att du hör ett ständigt surr av samtal och knappklick för att det ska börja nöta på din hälsa.

På grund av detta är det verkligen klokt att se på hur du kan ljuddämpa din arbetsplats med ljuddämpande tavlor, akustikplattor för vägg och mer som kommer att ändra ljudbilden markant.

Nu kan vi se på några praktiska lösningar för din arbetsplats som kan vara klokt att tillämpa omgående…

VAD ÄR LJUDABSORBERANDE MATERIAL OCH VILKA LJUDABSORBENTER KAN DU VÄLJA?

Material som fungerar ljudabsorberande drar åt sig ljud. Det här är inte samma sak som material som fungerar isolerande och därmed inte släpper in ljud. Det är ganska vanligt att man använder sig av olika typer av tyger och skumgummi för att få till ljuddämpande väggplattor eller ljudabsorbenter tak kan inredas med.

Om det är så att ditt hemmakontor inte är så tyst som du vill ha det eller om det delade kontoret har en mycket hög ljudnivå så kan det lösas med ljuddämpare vägg, ljudabsorbent tak och ljudabsorbenter tavlor som även har en smyckande funktion.

Exempel på möjliga lösningar är:

BORDSSKÄRMAR OCH GOLVSKÄRMAR

När det behövs någon form av inramning omkring en arbetsplats kan man välja ljudabsorberande bordsskärmar. Det här är skärmar som man fäster i bordet. Det finns fina modeller som den här som du kan välja olika färg på.

På ett höj- och sänkbart skrivbord är det ju kanon att skärmen hela tiden är i rätt läge. Men det här är inte samma sak som golvskärmar som räcker en bra bit över skrivbordet och därmed skapar ett litet rum.

Men en golvskärm med skärmfötter tar ju mer plats på golvet. Det måste man komma ihåg. Det här fungerar i likhet med ljuddämpande plattor på vägg fast det är då själva väggen som drar till sig ljudet.

På öppna kontorslandskap kan det vara praktiskt med golvskärmar som man ställer upp omkring varje arbetsplats. Det här gör att man inte hör så mycket ljud mellan arbetsplatserna. Din kollega kan fortsätta prata i telefon och det stör inte dig då du försöker koncentrera dig på dina Excel-blad.

LJUDABSORBERANDE TAVLOR I RECEPTIONEN

En mycket populär form av ljudabsorbering är akustikplattor på vägg som ser ut som konst. Det kan vara en ljudabsorbent tavla som föreställer en världskarta. Det här passar ju perfekt in i receptionen på ett hotell eller annan internationell miljö.

Att kombinera dekoration med design är verkligen smart. Den här typen av ljudabsorbenter kan minska på eko. Då blir det automatiskt en bättre ljudbild i rummet. När det finns arbetsplatser som dessutom omges med skärmväggar så kan man verkligen skapa en behaglig känsla i rummet trots att folk inte anstränger sig särskilt mycket för att hålla den egna volymen på lägsta nivå.

När det är dåligt med plats på ett kontor är väggabsorbenter ett mycket bra val. De tar minimalt med plats och känns bara som ett naturligt inslag. Ett gott exempel på detta är Woodstock Ecosund som verkligen känns naturnära.

LJUDABSORBERANDE PLATTOR I TAKET

När ljus studsar mot väggar så blir det eko. Samma sak händer om det är hårt i taket. Det är ganska vanligt att man glömmer bort detta då man ser på hur ett rum kan behandlas med ljuddämpande tavlor och mer.

Med takabsorbenter får ni även ordning på takets effekt på ljudets akustik. Med ljudabsorberande plattor som ser ut som ett helt vanligt tak så tänker man inte på att det är något annat.

Fast även taket kan smyckas med snyggare design. En Ecosund takabsorbent som hänger ner som moln från taket ser verkligen bra ut i ett stort rum. Om det är högt i tak och mycket rymd så blir det här perfekt för att dra ner på risken för eko och buller i rummet.
Vilken modell av ljudabsorbent skall man välja.

VAD KAN DU GÖRA PÅ EN GÅNG FÖR ATT MINSKA BULLRET?

Om det är så att ni har konstaterat att kontorslandskapet har alldeles för hög ljudnivå kan det kännas lite svårt att bestämma var ni ska börja. Det är klart att det är viktigt med riktlinjer för alla medarbetare så att man kan få minskat sorlljud.

ANNARS KAN VI SÄGA ATT FÖLJANDE STEG ÄR DE VIKTIGASTE ATT TA:

  1. Inred med ljudabsorberande skärmar

Då det antagligen behövs avskiljning mellan arbetsplatser är detta ett bra steg att ta. Med skärmväggar skapas lugn och ro för varje arbetsstation. Se på skillnaden mellan golvskärm och bordsskärm och välj det som kommer att passa bäst för er arbetsplats.

  1. Ljudabsorbenter för golv, tak och väggar

Se nu över hur ni kan absorbera ljud med mjuka mattor på golv, akustikplattor på vägg och ljudabsorbenter i tak. Det är klart att ni kan börja med golvet och sedan lägga till vägg och tak. Glöm inte bort att använda möbeltassar för att dra ner på skrapljud då stolar och bord rör på sig.

  1. Dekorera med växter och tyg

Utöver skärmar och ljudabsorbenter på väggar och i tak är det inte så dumt med inredning av tyg och växter. Genom att ställa ut stora växter av plast eller äkta vara så går det att få balans på ljudnivå.

Ett draperi vid fönster eller lite tyngre gardiner kan också vara något som bidrar till att det inte ekar. Det här är så kallad mjuk inredning som också skapar god stämning i lokalen.

  1. Möblera på rätt sätt

Betänk vem som ständigt sitter med säljsamtal och vem som sitter mest tyst med bokföring. Det går att möblera så att den som för mer ljud sitter längre bort från den som behöver riktigt tyst omkring sig för att klara sitt jobb.

Grupper som behöver diskutera och samarbeta kan sitta i särskilda rum där det inte stör någon annan att det talas högt och livligt. Med tanke på detta är det klokt att placera den här typen av grupparbetsplatser separat eller åtminstone långt från andra arbetsplatser.

PRIVATA SAMTAL PÅ ANNAN PLATS, ÄR DET MÖJLIGT?

Nu kan man förstås undra hur det ska fungera med grupparbeten och privata samtal på annan plats när det i stort sett bara finns ett stort rum på kontoret. Här går det att satsa på så kallade tysta rum. Det är en form av hytter som isolerar ljuden inuti så att de inte hörs utanför.

En Silento Pod är ett litet rum som passar perfekt när en person behöver jobba ostört eller vill föra samtal med lite känsligare innehåll. Det går också att få till den här typen av ostördhet utan att bygga ett helt rum.

Med The Hut Sofa får du till en plats där det är bekvämt att sitta. Soffans bakre vägg fungerar som ljuddämpare vägg. Det gör det möjligt att sitta och prata i telefon eller med kollegor utan att det stör andra som finns på andra sidan av väggen.

HJÄLPMEDEL OCH TILLBEHÖR SOM DÄMPAR LJUDET

Sist men inte minst måste vi ta upp att det finns gott om hjälpmedel och tillbehör som också har en ljuddämpande effekt. Ett bra exempel på detta är en skrivtavla som också är ljuddämpande. Den kan användas fritt i rummet eller alldeles vid en arbetsplats.

Dessutom kan man ställa ut växter på ett sätt som gör att både insyn och oljud blockeras. Genom att tänka på ett kreativt sätt går det att göra stor skillnad. Kontakta oss gärna på AZ Design för att få tips och råd. Vi lyssnar gärna på vilken typ av problem ni har med akustiken just nu för att ge förslag på hur ni kan åtgärda dessa på bästa möjliga vis.