Oavsett om du jobbar på ett traditionellt kontor eller har ditt eget kontor hemma så kommer stolen som du sitter på att vara viktig. Kanske är det en Herman Miller med alla finesser du behöver för att bo i din kontorsstol. Kanske är det en enklare modell som ändå kan klassas som en mycket bra ergonomisk kontorsstol.

Vid sidan om ett bra skrivbord och de maskiner du behöver för att jobba kan kontorsstolar koras som den viktigaste detaljen bland kontorsmöbler. Här är några saker du borde veta om denna stol och hur den används…

VI SITTER PÅ KONTORSSTOLAR TIMME UT OCH TIMME IN

Det finns lite olika beräkningar för hur mycket vi sitter på stolar på jobbet. Men om vi tänker oss att du jobbar på någon form av kontor så kan det mycket väl vara så att du sitter nära 10 timmar per dag i din kontorsstol.

Det blir tusentals timmar per år som du sitter ner. Det är förstås detta som leder till att vissa kontorsstolar snabbt slits ut och måste bytas ut. När du räknar lite på hur mycket du sitter så inser du att det inte är så dumt att köpa en kontorsstol av hög kvalitet. Lägg till detta ett höj- och sänkbart bord för att förlänga stolens liv då du sitter mindre på den.

FRISÖRSTOLAR OCH TANDLÄKARSTOLAR STOD LÄNGE I FOKUS

Trots att kontorsarbete inte är något nytt så var det inte kontorsstolarna som stod i centrum för utvecklingen av bra arbetsstolar. Faktum är att man mycket tidigare började jobba med design för frisörstolar.

Redan mot slutet av 1800-talet så fanns det frisörstolar som var höj- och sänkbara och som man kunde luta och snurra på. Det här är saker som vi idag tar för givet när det gäller kontorsstolar men som först blev aktuellt på kontor på mitten av 1900-talet.

PRODUKTIVITETEN ÖKAR I ERGONOMISKA STOLAR

Det är verkligen inte dumt att satsa på ergonomiska kontorsstolar för kontoret. Det finns nämligen ett samband mellan produktivitet och komfort. När vi sitter bra så lyckas vi bättre med våra arbetsuppgifter.

Sedan är det förstås så att du kan jobba mycket bättre om du slipper förslitningsskador till följd av att sitta på ett felaktigt sätt. Om du inte behöver ägna tid och energi åt att försöka hitta en bekväm position så kan du istället lägga den på ditt jobb!

IDAG ÄR ARMSTÖD ETT BRA VAL

Det var länge så att man inte rekommenderade armstöd för kontorsstolar för att de gjorde det svårt att sitta nära bordet. Så är det inte längre. Det här är inte ett argument för att välja bort armstöden. Numera kan du ju få armstöd som går att vrida och justera så att det blir perfekt vinkel. Detta har du på smarta kontorsstolar som Herman Miller Aeron.

HJUL PÅ KONTORSSTOLAR ÄR NUMERA EN SJÄLVKLARHET

Det är kanske inte ett måste i alla lägen men visst kan det finnas fördelar med att kunna rulla omkring på stolen. Det var Charles Darwin som satte fokus på denna funktion då han under 1800-talet försåg sin labbstol med hjul. Han vill kunna rulla omkring för att jobba snabbare och det är ju i stort sett samma anledning till att folk väljer kontorsstol med hjul än idag.

 

Bra att veta

Arbetsmiljöverket kan ha riktlinjer kring ergonomi på arbetsplatser, vilket kan inkludera höga stolar.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (RISE) kan ha testat möbler för säkerhet och hållbarhet.

Möbelfakta är ett kvalitets- och miljömärkningssystem för möbler som kan ha information om barstolar.

Konsumentverket kan ha råd om säkerhet och kvalitet vid möbelköp.