Att ge rätt vård åt dina akaciamöbler är avgörande för att bevara deras skönhet och hållbarhet över tid. För att behandla akaciamöbler och upprätthålla deras finish rekommenderas användning av en lämplig olja. Men vilken olja är bäst för akaciamöbler?

Läs även: Vilken olja till utemöbler?

Vilken olja är bäst för att behandla akaciamöbler?

Oljetyp för nybehandling: För nyligen inköpta möbler av akacia är det viktigt att mätta träet med olja för att bevara dess lyster. För det bör man använda en träolja (Akaciaolja, ädelträolja eller danish oil) som är speciellt lämplig för hårdträ. Oljebehandlingen bör göras 2–3 gånger under säsongen, eller efter behov. Applicera oljan flera gånger tills träet mättas och torka bort överflödig olja.

Regelbunden vård och underhåll: För att bibehålla möblernas skick är det rekommenderat att behandla dem med olja flera gånger per år. Det hjälper till att skydda träet mot väder och vind. Under våren, innan möblerna tas i bruk för säsongen, är det särskilt bra att ge dem en omgång oljebehandling för att skydda dem mot påfrestningar.

För målade akaciamöbler: Om dina möbler är målade är det bäst att rengöra dem med en mjuk trasa och milt diskmedel. Skydda dem från regn med ett ventilerat möbelskydd och torka av dem efter regn. Om lacken skadas kan du använda fint sandpapper för att slipa ytan innan du målar om det skadade området. För att hitta rätt färgton, prova först på en liten yta och sök sedan råd hos en färghandel för rätt kulör.

Om du ska resa bort

Om du planerar att resa bort, är det en god idé att förbereda dina möbler för att skydda dem mot regn och väta. Placera dem gärna lutande så att regnvattnet lätt kan rinna av. Om möjligt, skaffa ett passande möbelskydd från din möbelhandlare och se till att det tillåter tillräcklig ventilation genom att ha öppningar vid nederkanten. Detta kommer att hjälpa till att bevara möblerna i gott skick medan du är borta.

Se våra utemöbler.