Hur lagar man en ranglig stol? I stället för att kasta den och köpa en ny, kan du enkelt laga din gamla stol. Du behöver inte ens ha specialverktyg för att göra det. Det kan vara så enkelt som att byta ut några skruvar eller spänna åt lösa delar. Genom att ta hand om våra möbler och reparera dem i stället för att ersätta dem, kan vi minska vår miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar konsumtion. Dessutom kan det också ge en tillfredsställelse att återställa en stol till sitt ursprungliga skick i stället för att bara kasta den.

Tips på hur man lagar en ranglig stol

  • Ta isär stolen så långt det går. För att enkelt komma åt alla delar, och för att kunna rengöra och slipa dem ordentligt.
  • Skrapa bort gammalt lim och målarfärg. Detta är viktigt för att få en bra yta att jobba med.
  • Tälj träpluggar av tunna ribbor. Dessa används för att säkert fästa de olika delarna till varandra. Träpluggar fäster betydligt bättre än spikar.
  • Applicera trälim i alla fogar och plugghål. Se till att limmet fördelas jämnt och inte klumpar ihop sig.
  • Kör in pluggen i hålet så mycket det går och kapa om det behövs. På detta vis ser det inte ut som att något sticker ut.
  • Spänn fast fogningarna så att de trycks hårt ihop med hjälp av skruvtvingar, rep eller något motsvarande. Detta hjälper limmet att fästa.
  • Limma alla stolbenen på en gång. Detta säkerställer att stolen kommer att stå jämnt och stadigt. Rikta alla ben rätt så att stolen står rakt innan limmet hunnit torka.

Få din stol att se som ny ut igen

Att laga en vinglig stol kan vara en enkel process som kan rädda en stol från att behöva kastas bort och ersättas av en ny. Genom att ta lite tid och göra några enkla åtgärder, kan du få din gamla stol att se ut och fungera som ny igen.