Är LED lampor farliga? LED tekniken är närvarande överallt i dagens värld. Från våra mobiltelefoner och TV-apparater till våra hem. Dess användningsområden är mångfacetterade, och dess popularitet har exploderat. Teknikens framsteg är imponerande, även om de tekniska detaljerna inte är det vi kommer att fördjupa oss i här. Bör du veta att LED lampor bygger på halvledarteknik, vilken styr elektrisk ström i en riktning och genererar därmed ljus. Men frågan handlar inte om hur lampan fungerar, utan om LED lampor är farliga?
Läs mer: Vad är en LED lampa?
Fördelen med LED lampor
Fördelarna med LED lampor är många och inkluderar deras låga energiförbrukning, förbättrade naturtrogna ljuskvalitet över åren samt deras tillgänglighet i olika former och storlekar. Det finns därför ingen anledning att inte överväga att använda LED belysning. En extra fördel är att dessa lampor inte innehåller skadliga ämnen som kvicksilver.
Det är också värt att notera att tillverkningen är relativt enkel och mångsidig. Genom olika typer av LED lampor kan man skapa olika designs, inklusive traditionella runda lampor, spotlights, skrivbordslampor, kronljus och lampor för ljuskronor, till exempel. Dessutom håller LED lampor i upp till 30 000 timmar.
Problemet med LED
LED lampor används i olika miljöer, inklusive hem, gatubelysning, kontor och industrier. Dessutom hittar man dem i fordonets strålkastare, ficklampor och leksaker. När det gäller mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer med LED skärmar, utgör de inte någon risk för ögonen eftersom deras ljusstyrka är betydligt lägre jämfört med lampor som är specifikt avsedda för belysning.
Trots att de inte är skadliga för ögonen kan de dock utgöra en annan hälsorisk. De kan påverka din naturliga sömncykel, särskilt hos barn och ungdomar vars ögon ännu inte är fullt utvecklade och därför är mer känsliga för detta.
Det har blivit alltmer tydligt på senare tid att brist på sömn är kopplad till många långvariga sjukdomar och hälsoproblem. Till exempel kan det öka risken för att utveckla diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa former av cancer om man inte får tillräckligt med sömn.
Dessutom kan LED ljus orsaka huvudvärk och trötthet samt öka risken för olyckor, speciellt vid de tillfällen när man kör bil. Särskilt det blåa ljuset bör undvikas, i synnerhet innan det är dags att gå och lägga sig, eftersom det har en uppiggande effekt. Om man ändå vill använda sin telefon eller surfplatta innan sängdags kan man aktivera ”nightshift”-läget och sänka skärmens ljusstyrka så mycket som möjligt.
Om möjligt är det bäst att undvika att använda teknologin minst en timme innan man går och lägger sig och att använda belysning med ett varmt gult sken som inte är uppiggande.