Läder för kontorsstol

Hur håller du en kontorsstol i läder fräsch? En kontorsstol i läder är vacker och ofta skön att sitta på. Men det gäller ju att underhålla stolen på rätt sätt för att den ska förbli fräsch. Det är skillnad mellan äkta läder och konstläder så vi ska titta lite på hur du kan tänka och göra för att hålla kontorsstolar fina beroende på typ av läder. Vi börjar med att se på stolen av äkta läder…

TA HAND OM KONTORSSTOL AV LÄDER

En stor fördel med en kontorsstol av läder är att detta material blir finare med åldern. Om du bara tar hand om lädret så kommer det att klara det mesta. Det är också därför som man inte så sällan väljer läder som material för möbler som kommer att användas flitigt.

Lädret har den egenskapen är det är levande. Färgskiftningarna är naturliga så en skrivbordsstol av läder kommer aldrig att se precis likadan ut som en annan. Det finaste lädret är mjukt och känns behagligt mot huden. Fast det finaste lädret är svårare att hålla fint då det inte har behandlats så mycket.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ DÅ DU KÖPER KONTORSSTOL AV LÄDER:

  • Innan du börjar använda stolen så är det smart att behandla lädret med en kräm för läderskötsel. Det här kan du göra på kontorsstolar såväl som konferensstolar. Det är särskilt ytan där man sitter och armstöd som ska behandlas för att skydda lädret lite extra.
    Behandla där huden kommer i kontakt med stolen. Om det är en kontorsstol med hög nacke ska nackpartiet inte glömmas bort!
  • När du torkar av stolen ska du använda en mjuk trasa. Undvik att dammsuga en kontorsstol i läder. Det kan leda till repor i lädret där smuts sedan kan få fäste. Se till att lokalvårdare förstår hur läderstolarna ska torkas av på rätt sätt.
  • Tänk på hur du placerar stolen som är gjord av läder. Om lädret utsätts för direkt solljus eller hög värme så kan det torka och spricka. Du bör hålla minst 3 centimeter mellan läderstolen och en värmekälla i förebyggande syfte.

Det är också bra att använda en läderkräm eller läderolja med jämna mellanrum. Det här kan påverka färgen på stolen lite men är bra då det gör att lädret förblir smidigt och mjukt. Välj alltid produkter som är särskilt till för rengöring och underhåll av äkta lädermaterial.

SÅ HÅLLER DU EN KONTORSSTOL I LÄDER FRÄSCH

Konstläder är också mycket populärt. Det som kallas för PU är en form av plastmaterial som kan formas för att se ut som skinn, mocka eller läder. Det är vanligt med kontorsstol design av detta material som även används för barstolar. Det här materialet ska inte behandlas som äkta läder.

Det du vill göra är att skydda ytan från att spricka och gå sönder. Behandla materialet några gånger per år med rätt produkter för konstläderskötsel. Om du gör detta så skyddar du stolen mot fukt och fett.

SÅ KAN DU RENGÖRA EN KONTORSSTOL I LÄDER

  • Använd en mjuk trasa som du fuktar
  • Behandla med medel som är för konstläder
  • Polera med en ren trasa som är torr för att det ska bli blankt igen

Om PU-läder har utsatts för smuts som lämnat en svår fläck kan du behöva professionell rengöring för att få bort den. För att slippa detta kan det vara klokt att ta för vana att inte äta i skrivbordsstolen.