Så vilka lampor kan man ha utomhus? Att skapa den perfekta atmosfären utomhus kräver rätt utebelysning. LED-lampor är ett utmärkt val för utomhusbruk och erbjuder en mängd olika alternativ, som är speciellt designade för användning utomhus.

Undvik vanliga glödlampor utomhus

Att använda inomhuslampor utomhus kan vara farligt och otillräckligt. För utomhusbruk är LED-lampor det mest lämpliga alternativet. Läs mer: Kan man ha vanliga lampor i uterum?

Vad är viktigt för utomhusbelysning?

För att säkerställa säkerheten och effektiviteten hos din utomhusbelysning är det viktigt att titta efter IP-symbolen. En utelampa bör ha en IP-klassning på minst IP44 eller IP23. IP-symbolen består av två siffror där den första anger skydd mot fasta föremål som damm och den andra mot fukt, och ju högre siffrorna är desto bättre skydd erbjuder lampan. Hos Elsäkerhetsverket kan du läsa mer IP klasser.

Färgtemperatur och kelvin för utomhusbelysning

För att skapa en behaglig stämning i trädgården är varmvitt ljus med en färgtemperatur på cirka 2600-3300 Kelvingrader ett utmärkt val för utomhusbelysning.

När du väljer din utomhusbelysning

Tänk på både estetik och funktionalitet. Anslut all utomhusbelysning till jordade uttag för att undvika risker och klämskador på sladdar. Försäkra dig om att produkten har rätt märkning och är avsedd för utomhusbruk.

Kontrollera märkning och CE-märkning

All utomhusbelysning bör ha CE-märkning för att visa att produkten uppfyller hälso- och säkerhetskrav. En ordentlig märkning med IP-symbolen är avgörande för att garantera lampan är anpassad för utomhusmiljöer och klarar fukt och kyla.

Att ha rätt trädgårdsbelysning utomhus skapar inte bara en trivsam atmosfär utan bidrar även till att öka säkerheten kring ditt utomhusutrymme. Välj därför belysning noggrant för att uppnå både funktionalitet och skönhet i din utomhusmiljö.