I storkök och restaurangkök är stekbordet en viktig restaurangmaskin. Den platta, oftast rektangulära ytan av gjutjärn eller rostfritt stål värms upp till höga temperaturer och ger en perfekt plattform för att tillaga en mängd olika ingredienser.

Men vad kan man egentligen använda ett stekbord till i restaurangköket? Låt oss dyka ner i den fascinerande världen av stekbord och utforska dess mångsidighet!

Från kött till grönsaker: En maskin för allt

Oavsett om du vill tillaga en saftig köttbit, grilla grönsaker till perfektion eller steka ägg till frukost, klarar stekbordet av allt. Den höga värmen ger en jämn stekyta och karamelliserar smakerna på ett magiskt sätt. Kött får en härlig stekyta, grönsaker behåller sin spänst och ägg blir fluffiga och gyllenbruna.

Ett stekbord är ett mångsidigt köksredskap som kan användas för att tillaga en mängd olika rätter, från pannkakor till grillade smörgåsar. Läs mer om de bästa användningsområdena för ett stekbord på Tasting Table.

Fördelar med att använda stekbord i restaurangköket

Att använda stekbord i restaurangköket har många fördelar. Här är några av de mest påtagliga fördelarna som alla kockar talar om:

  • Jämn värmefördelning: Den tjocka konstruktionen av gjutjärn eller rostfritt stål fördelar värmen jämnt över hela ytan, vilket ger en perfekt tillagning utan att bränna eller understeka maten.
  • Hög temperatur: Stekbord kan bli extremt varma, vilket gör dem perfekta för att karamellisera smaker och skapa en härlig stekyta på kött och grönsaker.
  • Mångsidighet: Som nämnts ovan kan stekbord användas för att tillaga en mängd olika ingredienser och rätter.
  • Enkel rengöring: Stekbord är vanligtvis gjorda av robusta material som är lätta att rengöra med varmt vatten och diskmedel.

Tips för att använda stekbord

För att få ut det mesta av ditt stekbord, finns det några knep att ta till:

Se till att stekbordet är ordentligt varmt innan du lägger i maten. Du kan testa temperaturen genom att droppa lite vatten på ytan. Om det fräser och försvinner omedelbart är stekbordet redo att användas.

Tillsätt lite olja eller smör i stekbordet för att förhindra att maten fastnar. Använd inte för mycket fett, annars blir maten fet och osmaklig.

Salt kan dra ut fukt ur maten och göra den torr. Vänta med att salta tills maten nästan är klar.

Efter att du har tillagat maten, låt den vila några minuter på en tallrik innan du serverar. Detta gör att safterna fördelas jämnt i köttet, vilket ger en saftigare och smakrikare upplevelse.

Stekbord är en grundpelare i alla professionella kök. Med sin mångsidighet, jämna värmefördelning och enkla rengöring är det ett verktyg som alla kockar bör bemästra. Så nästa gång du besöker en restaurang, ta en titt på köket och se om du kan fånga en glimt av det mångsidiga stekbordet.

Läs även: Stekbord vs stekhäll: Vad är skillnaden?