Varför släcka lampor? För att minska elförbrukningen och hålla dina elkostnader i schack är det viktigt att stänga av belysningen när du lämnar ett rum. Som husägare har du möjlighet att spara pengar genom att släcka lamporna när de inte är i användning.

Det är fördelaktigt att släcka belysningen när du går ut ur ett rum, även om det bara är för några minuter. Genom att göra detta kan du öka energieffektiviteten i ditt hem eller kontor. Dessutom blir det ännu mer energisnålt om du investerar i högkvalitativa och kostnadseffektiva belysningsalternativ.

Det beror på vilken typ av lampor du använder

Inte alla lampor är likadana när det kommer till energisparande. Hur mycket energi du kan spara genom att släcka lamporna beror på vilken typ du använder. En typ som inte är särskilt energisnål är glödlampor. Dessa lampor producerar mest värme istället för ljus när de är på.

För glödlampor används hela 90 procent av energin för att skapa värme, medan endast 10 procent blir till ljus. Därför är det smart att stänga av glödlamporna när du inte behöver dem för att spara energi i ditt hem. Det gäller också för halogenlampor eftersom de fungerar på samma sätt som glödlampor.

När det gäller lysrör eller lågenergilampor finns en tumregel: om du lämnar rummet i mindre än 15 minuter kan du låta lamporna vara på, men om du går iväg längre än så, sparar du mer energi genom att stänga av dem.

Å andra sidan är LED lampor eller ljusemitterande dioder en fantastisk val när det handlar om energieffektiv belysning. De påverkas inte negativt av att tändas eller släckas ofta, vilket gör dem idealiska för att spara energi hemma. Även om de inte påverkas av att stängas av, är det ändå en bra vana att släcka dem om du inte behöver använda dem.

Att släcka lampor kan hjälpa till att spara energi och pengar

Att släcka lampan är bra för både miljön och plånboken. Du kan enkelt räkna ut hur mycket energi du sparar när du stänger av lampor. Titta på wattvärdet på lampan, till exempel 60 watt. Om du släcker den i en timme sparar du 0,06 kilowattimmar (kWh).

Läs mer: Vad kostar det att ha en lampa tänd?

Du kan göra samma sak med andra apparater för att minska ditt koldioxidavtryck och bidra till att rädda planeten.

Källa: https://www.energy.gov/energysaver/when-turn-your-lights