Hur får man bort fastbränt i kastrull? Oavsett om du råkar bränna middagen eller om dina kokkärl blir allt smutsigare och svårare att rengöra med tiden, kommer du förr eller senare behöva ta itu med en noggrann skur vid diskbänken. Och när det gäller detta, är det bäst att agera snabbt!

Kan en bränd kastrull räddas?

I de flesta fall, ja! En bränd kastrull kan återupplivas med hjälp av våra rengöringsmetoder nedan. Om inget annat fungerar, eller om kastrull har genomlidit flera år av intensiv användning och verkar omöjlig att få ren, kan det vara dags att säga farväl till den och köpa en ny kastrull.

Med dessa metoder får du bort fastbränt mat i en kastrull

Att bränna botten på en kastrull är ett vanligt misstag som kan hända alla. Men oroa dig inte, det finns effektiva metoder för att rengöra en bränd kastrull och återställa den till sitt ursprungliga skick enligt Taste of Homes artikel.

Metod 1: Bikarbonat + vinäger

Fördelar: Den här metoden använder ingredienser som de flesta redan har hemma.

Hur det fungerar: Fyll din smutsiga kastrull med lika delar vatten och vinäger. Koka upp blandningen och tillsätt sedan 2 matskedar bikarbonat. Ta bort från värmen och låt det stå i upp till 15 minuter. Släng vätskan i avloppet och använd sedan en svamp eller skursvamp för att skrubba bort eventuella fastbrända rester.

Resultat: Bra resultat. Låt det dra i 15 minuter eftersom envisa rester kan sitta fast. Efter att ha sköljt och skrubbat med en svamp i 10 minuter, kan man ta bort det mesta av den brända maten.

Metod 2: Citroner

Fördelar: Naturlig rengöringsmetod som inte kräver starka kemikalier.

Så här gör du: Skiva 2-3 citroner och lägg dem i din kastrull. Tillsätt tillräckligt med vatten för att knappt täcka citronerna. Sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp citronvattnet i 5-8 minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Kasta citronerna och häll av vattnet. Skölj med varmt, rent vatten och använd en svamp eller borste för att ta bort fastsittande rester.

Resultat: Helt okej resultat. Det krävs dock en hel del kraftig skurning i varmt vatten för att få någon märkbar effekt.

Metod 3: Diskmaskin tablett

Fördelar: Om du har en diskmaskin har du förmodligen redan en hink med dessa till hands.

Så gör du: Ta en disktablett och skölj din kastrull med varmt vatten. Nästa steg är att försiktigt skrubba kastrullen under rinnande varmt vatten med tabletten. Fortsätt att skrubba tills alla matrester har lossnat och skölj sedan med varmt vatten.

Resultat: På mindre än 5 minuter har man en ren kastrull med Finish Powerball djuprengörande tabletter. Det fungerar allra bäst genom att behålla plastbeläggningen på vid skrubbningen.

Metod 4: Aluminiumfolie/Stålull

Fördelar: Aluminiumfolie har de flesta hemma, om man har stålull kan man använda det istället.

Metoden: Applicera 2-3 matskedar bikarbonat på det brända området och blanda med lite vatten för att skapa en pasta. Skrynkla aluminiumfolie och använd den för att skrubba runt tills alla matrester och fläckiga områden är rena. Skölj kastrullen med varmt tvålvatten.

Resultat: Denna metod var enkel och effektiv, och krävde minimal ansträngning.