Ska du måla om ditt skrivbord och funderar kring vilken färg du ska välja? Då har du kommit rätt, visste du till exempel att färger har en påverkan på den mentala hälsan? Det har visats att färger kan förbättra din prestation. Människors arbetsprestationer, utveckling, välbefinnande och tillfredställelse kan dra nytta av den korrekta färgen.

Skrivbord är i största allmänhet ett bord för arbete, studier eller liknande. Vi har tagit reda på vilka färgar som främjar produktiviteten mest och därav vilken färg som du ska välja för att måla om ditt skrivbord. Dock bör du även fundera kring hur färgen passar in i resten av rummet? I allmänhet är det bättre att välja en färg som får en att känna lugn. Då detta är mindre distraherande.

Vilken färg bör jag välja för att måla om skrivbord? – Färgpsykologi

Färgpsykologisk forskning är en fascinerande undersökning av hur färger påverkar oss som individer. Genom att studera hur människor reagerar på färger, kan forskare upptäcka förändringar i våra kroppar och kognition.

Några av de vanligaste skrivbordsfärgerna inkluderar blått, grönt, rött och gult:

  • Blått anses ofta vara en av de mest avslappnande färgerna och kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska stressnivåerna.
  • Grönt är också känt för att ha en lugnande effekt på kroppen och sinnet.
  • Rött å andra sidan är en färg som ofta associeras med energi och passion, men kan också öka hjärtfrekvensen och blodtrycket.
  • Gult kan vara en uppiggande färg som ökar energinivåerna och ökar vår koncentration.

Om du till exempel vill skapa en lugn och avslappnande arbetsmiljö kan blått eller grönt vara ett bra val. Å andra sidan, om du behöver extra energi och motivation kan rött eller gult hjälpa till att öka produktiviteten.

Vilka steg måste jag ta?

Rengör – Skrapa – Slipa – Grundmåla – Spackla – Grundmåla – Täckmåla

Tips: Tänk på att skyddslacka ordentligt! Skrivbord är trots allt möbler som utsätts för mycket slitage. Låt färgen torka i ett par dygn så den härdat. Måla därefter på ett lager lack för att skydda färgen. Klarlack finns oftast i både matt och blank finish, vi rekommendera en matt lackfärg eftersom det inte reflekterar ljus lika bra.