Hur tillverkas möbler? Möbeltillverkare i Europa kan ha olika specialiseringar och tillverkningsmetoder när det gäller möbler. Vissa är specialiserade på tillverkning av specifika typer av möbler, exempelvis stolar och bord, medan andra är mer inriktade på vissa material.

Skillnaderna kan också vara stora mellan olika typer av möbeltillverkare, där vissa arbetar som små snickerier och kan producera små serier efter kundens egen design, medan andra är mer fokuserade på standardiserad serieproduktion av sina egna artiklar.

Så tillverkas möbler

Att tillverka möbler är en process som kan variera beroende på vilken typ av möbel det är och vilket material som används. Vanligtvis följer dock tillverkningen några steg:

  1. Design: Först designas möbeln antingen av en designer eller tillverkaren själv.
  2. Materialval: Därefter väljs lämpliga material för produktionen, som exempelvis trä, metall eller plast.
  3. Formning: Materialen skärs och formas sedan till rätt storlek och form, antingen manuellt eller med hjälp av maskiner.
  4. Sammanfoga: Delarna sammanfogas sedan på olika sätt, exempelvis genom skruvning eller limning.
  5. Efterbehandling: Efter att möbeln är monterad slipas den för att få en slät yta och kan eventuellt ytbehandlas med lack, olja eller färg.
  6. Kvalitet och transport: Slutligen genomgår möbeln en kvalitetskontroll innan den packas och skickas till butiker eller direkt till kund.

Vanliga material vid möbeltillverkning

Vanliga material som används vid tillverkning av möbler inkluderar trä, plast, metall, textiler och skumplast som används för att vaddera möblerna. Tyvärr kräver många av dessa material stora landarealer, vilket kan leda till att naturliga miljöer förstörs för att ge plats åt tillverkningen. Till exempel skövlas skogar för att skapa utrymme för plantager för möbelvirke eller bomullsodling.

Detta har en negativ inverkan på miljöns mångfald och regnskogar, som fungerar som viktiga kolsänkor och kan inte längre dra nytta av den rollen om de används för att producera möbelvirke. Dessutom kan tillverkningen av plast- och metalldelar som används i möbler också ha stor inverkan på miljöpåverkan och utsläpp. Därför är det viktigt att välja svenskproducerade möbler då detta minskar miljöpåverkan avsevärt.